Waarom eten we taart op verjaardagen?

Geen verjaardagsfeestje zonder taart, er zijn trouwens veel heerlijke recepten voor taarten te vinden op Would Be Chef.
Maar waar komt die traditie van taart eten op een verjaardag vandaan ?

Er zijn bronnen te vinden die beweren dat taarten bakken voor verjaardagsvieringen al teruggaan tot bij de oude Grieken en de Romeinen. Maar experts denken dat de traditie van het eten van taart op een verjaardag eigenlijk begon in Duitsland, maar wel ook zeer lang geleden. Meer bepaald ergens in de 14e eeuw.

Ouders dachten dat hun kinderen op hun verjaardag kwetsbaar waren voor slechte invloeden van demonen en geesten, dus werd er een taart gebakken en werd die versierd met kaarsjes om het slechte buiten te houden. En men plaatste speciaal een extra kaarsje bovenop de leeftijd van het kind. Daarmee spraken de ouders hun wens uit dat hun kindje minstens 1 jaar extra zou mogen leven en niet ten prooi zou vallen aan kwalijke invloeden van geesten en demonen.

Nu is het gewoon lekker om een mooie verjaardagstaart te bestellen bij de bakker, of er zelf eentje uit de oven te toveren. En nu covid ook wat minder in ons leven is mogen we de kaarsjes ook weer gewoon uitblazen. Dat was jammer genoeg de voorbije jaren wel even anders.