Waarom het drinken van rode wijn gezond is…

Kijk, ik verkoop wijn op www.wijnornelis.be  Bubbels, witte wijn, èn rode wijn. Dus als ik zeg: rode wijn is gezond, dan ga je dat wellicht met een korreltje zout nemen. En terecht. Beweren dat alcohol gezond is is misschien wat tekort door de bocht. Er zijn veel gezondere alternatieven dan alcohol om evenwichtig te leven, dat is waar. Maar toch zijn er wel studies die suggereren dat een matige consumptie van rode wijn niet per se ongezond is, wel integendeel. Ik zet de belangrijkste even op een rij voor jullie.

  1. Antioxidanten: Rode wijn bevat antioxidanten, zoals resveratrol, quercetine en proanthocyanidinen. Deze stoffen kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en oxidatieve stress, wat in verband wordt gebracht met veroudering en bepaalde ziekten.
  2. Hartgezondheid: Matige consumptie van rode wijn is in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. De antioxidanten in rode wijn kunnen de gezondheid van het hart bevorderen door het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de functie van de bloedvaten en het verlagen van het slechte LDL-cholesterol.
  3. Bloeddruk: Sommige onderzoeken suggereren dat matige consumptie van rode wijn de bloeddruk kan verlagen, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart.
  4. Bloedsuikerregulatie: Resveratrol in rode wijn kan mogelijk helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.
  5. Hersengezondheid: Sommige studies suggereren dat matige consumptie van rode wijn in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer’s.

De belangrijkste reden om af en toe een glas (rode) wijn te drinken is natuurlijk niet dat het siroop of pillen vervangt, of je de gezondste leerling van de klas maken kan. Maar een goed glas kan ontspannend werken, en is gewoon ook heel erg lekker. En een flesje openen met je partner, vrienden of familie, zorgt voor een mooi moment van samenhorigheid en gezelligheid. Maar hoe zeggen we dat: drink met mate, en geniet!