Waarom ik geen foto’s van Hertog Jan mocht posten

Gisteren gingen we voor mijn verjaardag lunchen in Hertog Jan in Antwerpen. Ik was vroeger verschillende keren in Brugge gaan eten bij Gert en Joachim, maar het was mijn allereerste keer op de nieuwe locatie in Antwerpen. Ik kan je nu al zeggen: ik heb er ontzettend van genoten. Het was een lunch uit de duizend. Wat is Gert De Mangeleer toch een wereldchef.

Wel opvallend: ik heb bijna geen foto’s gepost op mijn sociale media. En daar is ook een reden voor. Het mag niet. Nu ja, het mag niet is misschien een tikje overdreven. Maar op de menukaart staat wel een social media policy. Slim opgesteld, met de juiste, vriendelijke woorden. Maar er wordt wel uitgelegd dat het menu voor zoveel mogelijk mensen een verrassing zou moeten zijn, en dat ze daarom vriendelijk vragen om geen volledige gerechten te fotograferen, maar enkel details. En om die niet teveel te delen op sociale media. Dat heb ik dan ook maar gedaan.

Opvallende nevenwerking is dat je daardoor ook meer met het eten en met je partner bezig bent. En minder met sociale media. En dat je bepaalde ontdekkingen doet. Zo komt er op een bepaald moment een grote verrassing die ik niet ga verklappen. Er waren nochtans verschillende vrienden van ons al gaan eten in Hertog Jan, en die hadden dezelfde verrassing ook meegemaakt, maar ze hadden ze ons ook niet verklapt. En dat vonden we gisteren wel fijn: we ontdekten gewoon vanalles waar we nog niks over gehoord hadden.

Wat ik wel kan zeggen, maar zonder veel foto’s dus, het menu was uitgebreid en indrukwekkend. Gert staat zelf te koken, met één sous-chef. Het interieur is indrukwekkend. Het bedienend personeel fantastisch. En de twee sterren die heel snel gekomen zijn, zijn meer dan 100 procent verdiend. Wat een ervaring. Nog exclusiever dan vroeger in Brugge. Ja, Hertog Jan is weer absolute wereldtop.