Waarom ik mijn mondkapje nog draag

De afgelopen dagen kreeg ik heel vaak de vraag waarom ik mijn mondmakser blijf dragen. Of dat een kwestie van principe is, of van schrik? Het antwoord is simpel: omdat het moet. Hier in Spanje moet het masker binnen nog overal op. Buiten hoeft het gelukkig niet meer, ook al zie je nog veel mensen in drukke winkelstraten met zo’n kapje op lopen, net zoals dat vroeger in Azië het geval was.

Maar binnen is het overal verplicht, in winkels, musea, luchthavens, op het openbaar vervoer, in een taxi, op café, in restaurants, als je je verplaatst. Wel een beetje bijzonder want voor de rest beschouwt Spanje covid nu als een griep. Dat wil zeggen: als je je OK voelt hoef je zelfs niet in quarantaine en mag je gewoon leven en overal heen. En een CST, daar is hier helemaal geen sprake van. Maar die mondkapjes die moeten dus wel nog op. Bizar.

Maar er is goed nieuws voor Spanjaarden en toeristen die er schoon genoeg van hebben. Na Pasen, op 19 april, verdwijnen de mondmaskers hier ook volledig, en moet je ze in de horeca, winkels, en overal elders binnen ook niet meer op. Dan zitten ze in Spanje een beetje in dezelfde situatie als in België. Alleen tijdens de vlucht zul je ze dan moeten ophouden, maar dat snap ik zelf ook wel, daar zi je immers met veel volk in een beperkte ruimte.