De afgelopen dagen kreeg ik heel vaak de vraag waarom ik mijn mondmakser blijf dragen. Of dat een kwestie van principe is, of van schrik? Het antwoord is simpel: omdat het moet. Hier in Spanje moet het masker binnen nog overal op. Buiten hoeft het gelukkig niet meer, ook al zie je nog veel mensen in drukke winkelstraten met zo’n kapje op lopen, net zoals dat vroeger in Azië het geval was.
Maar binnen is het overal verplicht, in winkels, musea, luchthavens, op het openbaar vervoer, in een taxi, op café, in restaurants, als je je verplaatst. Wel een beetje bijzonder want voor de rest beschouwt Spanje covid nu als een griep. Dat wil zeggen: als je je OK voelt hoef je zelfs niet in quarantaine en mag je gewoon leven en overal heen. En een CST, daar is hier helemaal geen sprake van. Maar die mondkapjes die moeten dus wel nog op. Bizar.
Maar er is goed nieuws voor Spanjaarden en toeristen die er schoon genoeg van hebben. Na Pasen, op 19 april, verdwijnen de mondmaskers hier ook volledig, en moet je ze in de horeca, winkels, en overal elders binnen ook niet meer op. Dan zitten ze in Spanje een beetje in dezelfde situatie als in België. Alleen tijdens de vlucht zul je ze dan moeten ophouden, maar dat snap ik zelf ook wel, daar zi je immers met veel volk in een beperkte ruimte.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer