Waarom ik moet glimlachen met “de hittegolf” in Vlaanderen

Het is warm in Spanje. Ik lig hier op mijn terrasje in Barcelona een beetje te puffen. De laatste dagen quarantaine zijn het, bijna ben ik vrij, dan ga ik heel veeeeeel terrasjes doen. Ik ben ook zo goed als genezen. Niet echt ziek geweest, eigenlijk. En intussen lees ik wat boeken in de zon, drink ik veel water, slaap en rust ik veel, en bestel ik iets te eten dat door een jongen op de fiets dan thuis wordt bezorgd. En heel af en toe lees ik het nieuws uit Vlaanderen eens. Maar als ik dat echt au sérieux zou nemen dan werd ik opeens weer ziek. Wat maken jullie daar toch allemaal mee. Die 11-juli-speechen en opinies, zucht. Is dat daar een feestdag of een ruziedag?

En dat is maar het topje van de ijsberg. Ik lees op de krantensites ook berichten over monsterfiles naar de kust, dat de gaslijnen deze winter dicht zouden gaan, over familiale drama’s , stakingen, 1 op de 5 heeft in België nu constipatie lees ik, er komt een neerwaartse herziening van de groeivooruitzichten van de economie en een immense immigratiegolf, je leest in welk vakantielanden je het meest kans hebt op een verkeersongeval, en er is blijkbaar een vrouw die bevrijd moest worden uit haar wasmachine. Echt? Ocharme.

Maar de grootste grijns krijg ik toch van de hittegolf die er in Vlaanderen weldra aan komt. De paniek is, als ik de pers mag geloven, alom. Ik zie verontrustende weerkaarten met rood en donkerrood en bruin en donkerbruin. De Benelux bakt aan. Waar blijft zwart? Pikzwart? Ik lees overal tips over hoe je je moet wapenen tegen die ondraaglijke hitte.

Maar als ik de apps dan eens bekijk valt het allemaal precies nog redelijk mee. En weet je wat het mooie is: elke nacht zakt de temperatuur de komende week blijkbaar naar 13 graden. Ideaal om het huis even af te koelen. En jullie krijgen ook nog wolken af en toe. En wat dagen van amper 23 graden tussendoor. Kijk ik wil het niet plat relativeren. Het wordt warm. Het is zomer. Kan gebeuren. Wees maar voorzichtig. Ga niet sporten als het te heet is, drink genoeg water (en een zomerwijntje van Wijn Ornelis). Eet wat lichter. Maar vooral: geniet!

Ik kijk naar alle paniek-artikels en ik denk: het is duidelijk weer komkommertijd in Vlaanderen. En wat zitten daar toch veel paniekzaaiers. Ik mis het niet om de krantensites eens even te negeren hier. Ik kan het iedereen aanraden: zet het nieuws maar eens even af. Volg de Belgen in de Tour, en steun de Flames, wandel, leef, steek de barbecue aan, bemin, knabbel op een grassprietje, wrijf je kinderen en jezelf in met factor 50 en laat je niks van angsten aanpraten. Want elke weersituatie is in ons mooie Vlaanderen reden tot paniek: dan is het abnormaal koud, dan weer abnormaal warm, dan abnormaal droog, dan abnormaal nat, en dan komt er misschien een orkaan. Misschien.