Het is warm in Spanje. Ik lig hier op mijn terrasje in Barcelona een beetje te puffen. De laatste dagen quarantaine zijn het, bijna ben ik vrij, dan ga ik heel veeeeeel terrasjes doen. Ik ben ook zo goed als genezen. Niet echt ziek geweest, eigenlijk. En intussen lees ik wat boeken in de zon, drink ik veel water, slaap en rust ik veel, en bestel ik iets te eten dat door een jongen op de fiets dan thuis wordt bezorgd. En heel af en toe lees ik het nieuws uit Vlaanderen eens. Maar als ik dat echt au sérieux zou nemen dan werd ik opeens weer ziek. Wat maken jullie daar toch allemaal mee. Die 11-juli-speechen en opinies, zucht. Is dat daar een feestdag of een ruziedag?
En dat is maar het topje van de ijsberg. Ik lees op de krantensites ook berichten over monsterfiles naar de kust, dat de gaslijnen deze winter dicht zouden gaan, over familiale drama’s , stakingen, 1 op de 5 heeft in België nu constipatie lees ik, er komt een neerwaartse herziening van de groeivooruitzichten van de economie en een immense immigratiegolf, je leest in welk vakantielanden je het meest kans hebt op een verkeersongeval, en er is blijkbaar een vrouw die bevrijd moest worden uit haar wasmachine. Echt? Ocharme.
Maar de grootste grijns krijg ik toch van de hittegolf die er in Vlaanderen weldra aan komt. De paniek is, als ik de pers mag geloven, alom. Ik zie verontrustende weerkaarten met rood en donkerrood en bruin en donkerbruin. De Benelux bakt aan. Waar blijft zwart? Pikzwart? Ik lees overal tips over hoe je je moet wapenen tegen die ondraaglijke hitte.
Maar als ik de apps dan eens bekijk valt het allemaal precies nog redelijk mee. En weet je wat het mooie is: elke nacht zakt de temperatuur de komende week blijkbaar naar 13 graden. Ideaal om het huis even af te koelen. En jullie krijgen ook nog wolken af en toe. En wat dagen van amper 23 graden tussendoor. Kijk ik wil het niet plat relativeren. Het wordt warm. Het is zomer. Kan gebeuren. Wees maar voorzichtig. Ga niet sporten als het te heet is, drink genoeg water (en een zomerwijntje van Wijn Ornelis). Eet wat lichter. Maar vooral: geniet!
Ik kijk naar alle paniek-artikels en ik denk: het is duidelijk weer komkommertijd in Vlaanderen. En wat zitten daar toch veel paniekzaaiers. Ik mis het niet om de krantensites eens even te negeren hier. Ik kan het iedereen aanraden: zet het nieuws maar eens even af. Volg de Belgen in de Tour, en steun de Flames, wandel, leef, steek de barbecue aan, bemin, knabbel op een grassprietje, wrijf je kinderen en jezelf in met factor 50 en laat je niks van angsten aanpraten. Want elke weersituatie is in ons mooie Vlaanderen reden tot paniek: dan is het abnormaal koud, dan weer abnormaal warm, dan abnormaal droog, dan abnormaal nat, en dan komt er misschien een orkaan. Misschien.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer