Waarom ik vandaag zo gelukkig ben
Nieuws

Waarom ik vandaag zo gelukkig ben

Een kerstdiner organiseren voor 8 man, op de laatste werkdag van een super drukke periode, dat is altijd spannend. Ik wil op zo’n speciale dag toch ook altijd een beetje bijzonder koken. Met aangepaste wijntjes. Met mooie bloemen in huis, en leuke versiering overal. Dat vraagt best wel wat voorbereiding, vooral omdat je op zo’n feestdag alle ingrediënten echt wel op voorhand moet bestellen bij de visboer, de groenteboer en de slager. De dag zelf is het gewoon veel te druk, en dan kun je niet beginnen improviseren. Maar het is me gelukt. Het etentje was super plezant.

Bijkomend stresske was wel dat we vandaag naar Barcelona vertrekken en dat ik het huis niet vuil wil achterlaten, er komen immers vrienden en familie langs om voor Gilbert, onze lieve oude kater te zorgen, en ik wil die gasten niet in een slagveld ontvangen. En als je dan weet dat ik gisteren wel zo’n zeven gangen heb gekookt, met allemaal aparte bordjes en bestek en bijpassende wijnen, dan zat er maar één ding op. Tijdens het koken al beginnen afwassen en de ene vaatwas na de andere draaien. Druk avondje was het wel dus. Gelukkig heeft mijn liefste me zoals gewoonlijk super goed geholpen.

En het is ons dus prima gelukt! Zonder stress. De hele avond was ik gisteren in de weer met koken en afruimen, mijn eigen nieuwe wijnen uitschenken en gasten entertainen, dus het huis was deze nacht al redelijk opgeruimd, en na een korte nachtrust ben ik deze ochtend lekker vroeg opgestaan. Dat is natuurlijk het voordeel van ochtendshows presenteren en weinig slaap nodig hebben, voor zeven uur deze ochtend stond ik alweer de vaatwassen te legen en het uitgebreide bestek in de laden te sorteren en alles proper te maken. De keuken blinkt alweer.

Ik vind dat eerlijk gezegd ook zalig. Voor dag en dauw opstaan en zo wat huiselijke taken doen. Ik ben dan de enige die wakker is in ons huis, en wellicht zelfs in de hele buurt op kerstdag. Alleen de poes liep wat te vleien tussen mijn benen. Ik heb een zalig muziekje opgezet. En in mijn hoofd speelde de film van gisteren nog eens af. Dat iedereen er prachtig uitzag, dat de gerechten en de wijntjes gelukkig ook in de smaak vielen, dat iedereen mooie cadeautjes mee had, dat er niet al te pittige discussies waren, en dat de mix van gasten ook goed werkte; de meesten kenden elkaar maar vaag, maar ik had het gevoel dat het klikte. Oef. Het waren dan ook stuk voor stuk lieve vrienden die rond de tafel zaten. En ik besef meer dan ooit, na die rare twee jaar die we al achter de rug hebben dat dat toch is wat ik het meeste heb gemist vorig jaar: feesten met vrienden en familie, dat sociale contact. Dat dat nu weer kan maakt me wel gelukkig. Dat bedacht ik me zo terwijl ik de vismessen van de dessertmessen aan het scheiden was.

En nu is het huis dus netjes, de keuken ziet er uit alsof we geen etentje hebben gehad, onze kattenvrienden zullen in een schoon huis arriveren, en wij kunnen na duizend knuffels met onze lieve Gilbert, straks naar Barcelona vliegen. Het weer ziet er daar fantastisch uit de komende week, zonnig en tot 19 graden. We hebben wat fijne restaurantjes geboekt, vooral eenvoudige tapasbars en zo, ik ga heel veel wandelen, ik wil een goed boek lezen, en ik ga eens goed bijtanken. Het is weer een bijzonder jaar geweest, een zeer goedgevuld jaar ook. Het zal me deugd doen om eens wat te rusten en uitgebreid te niksen met mijn liefste. Ja, ik ben een gelukkig man.

Voor elk van u, een zalige kerst in een proper huis, met goede vrienden. Hou het veilig. Zie elkaar graag. En vooral: durf het geluk te zien en te omarmen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer