Waarom ik vandaag zo gelukkig ben
Nieuws

Waarom ik vandaag zo gelukkig ben

Een kerstdiner organiseren voor 8 man, op de laatste werkdag van een super drukke periode, dat is altijd spannend. Ik wil op zo’n speciale dag toch ook altijd een beetje bijzonder koken. Met aangepaste wijntjes. Met mooie bloemen in huis, en leuke versiering overal. Dat vraagt best wel wat voorbereiding, vooral omdat je op zo’n feestdag alle ingrediënten echt wel op voorhand moet bestellen bij de visboer, de groenteboer en de slager. De dag zelf is het gewoon veel te druk, en dan kun je niet beginnen improviseren. Maar het is me gelukt. Het etentje was super plezant.

Bijkomend stresske was wel dat we vandaag naar Barcelona vertrekken en dat ik het huis niet vuil wil achterlaten, er komen immers vrienden en familie langs om voor Gilbert, onze lieve oude kater te zorgen, en ik wil die gasten niet in een slagveld ontvangen. En als je dan weet dat ik gisteren wel zo’n zeven gangen heb gekookt, met allemaal aparte bordjes en bestek en bijpassende wijnen, dan zat er maar één ding op. Tijdens het koken al beginnen afwassen en de ene vaatwas na de andere draaien. Druk avondje was het wel dus. Gelukkig heeft mijn liefste me zoals gewoonlijk super goed geholpen.

En het is ons dus prima gelukt! Zonder stress. De hele avond was ik gisteren in de weer met koken en afruimen, mijn eigen nieuwe wijnen uitschenken en gasten entertainen, dus het huis was deze nacht al redelijk opgeruimd, en na een korte nachtrust ben ik deze ochtend lekker vroeg opgestaan. Dat is natuurlijk het voordeel van ochtendshows presenteren en weinig slaap nodig hebben, voor zeven uur deze ochtend stond ik alweer de vaatwassen te legen en het uitgebreide bestek in de laden te sorteren en alles proper te maken. De keuken blinkt alweer.

Ik vind dat eerlijk gezegd ook zalig. Voor dag en dauw opstaan en zo wat huiselijke taken doen. Ik ben dan de enige die wakker is in ons huis, en wellicht zelfs in de hele buurt op kerstdag. Alleen de poes liep wat te vleien tussen mijn benen. Ik heb een zalig muziekje opgezet. En in mijn hoofd speelde de film van gisteren nog eens af. Dat iedereen er prachtig uitzag, dat de gerechten en de wijntjes gelukkig ook in de smaak vielen, dat iedereen mooie cadeautjes mee had, dat er niet al te pittige discussies waren, en dat de mix van gasten ook goed werkte; de meesten kenden elkaar maar vaag, maar ik had het gevoel dat het klikte. Oef. Het waren dan ook stuk voor stuk lieve vrienden die rond de tafel zaten. En ik besef meer dan ooit, na die rare twee jaar die we al achter de rug hebben dat dat toch is wat ik het meeste heb gemist vorig jaar: feesten met vrienden en familie, dat sociale contact. Dat dat nu weer kan maakt me wel gelukkig. Dat bedacht ik me zo terwijl ik de vismessen van de dessertmessen aan het scheiden was.

En nu is het huis dus netjes, de keuken ziet er uit alsof we geen etentje hebben gehad, onze kattenvrienden zullen in een schoon huis arriveren, en wij kunnen na duizend knuffels met onze lieve Gilbert, straks naar Barcelona vliegen. Het weer ziet er daar fantastisch uit de komende week, zonnig en tot 19 graden. We hebben wat fijne restaurantjes geboekt, vooral eenvoudige tapasbars en zo, ik ga heel veel wandelen, ik wil een goed boek lezen, en ik ga eens goed bijtanken. Het is weer een bijzonder jaar geweest, een zeer goedgevuld jaar ook. Het zal me deugd doen om eens wat te rusten en uitgebreid te niksen met mijn liefste. Ja, ik ben een gelukkig man.

Voor elk van u, een zalige kerst in een proper huis, met goede vrienden. Hou het veilig. Zie elkaar graag. En vooral: durf het geluk te zien en te omarmen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer