Saffraan is een ontzettend lekkere specerij, die ik af en toe wel eens in mijn gerechten gebruik. Maar niet te vaak want het is natuurlijk één van de duurste, zo niet dé allerduurste specerij ter wereld. De specerij wordt gewonnen uit de saffraankrokus (Crocus sativus), een bloem dus, die vooral in Iran voorkomt.
De saffraanbloem bloeit maar tijdens een korte periode van het jaar en moet op de dag dat hij bloeit geoogst worden. Enkel de stempels van de bloem worden gebruikt en elke bloem heeft slechts drie van die kleine rode draadjes. Voor 1 kilo saffraan heb je zowat 2000 m2 terrein, 200 manuren en 150.000 gedroogde bloemen nodig.
Die ontzettend arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, en het wordt daarom ook wel eens het rode goud genoemd. 1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro, tussen de 30 en 40€ per gram dus. Eén klein saffraandraadje volstaat om een liter kokend water diepgeel te kleuren, dus je hebt er gelukkig niet al teveel van nodig.
Maar er is nog een extra reden (behalve dat het zo lekker is) om het af en toe te gebruiken in de keuken, want saffraan is zowel een antidepressivum als een afrodisiacum en een antioxidant, en het zou ook een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. Kortom: het kost veel, maar je begrijpt waarom, en het is ook elke euro waard.
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer