Waarom is saffraan zo ontzettend duur?
Nieuws

Waarom is saffraan zo ontzettend duur?

Saffraan is een ontzettend lekkere specerij, die ik af en toe wel eens in mijn gerechten gebruik. Maar niet te vaak want het is natuurlijk één van de duurste, zo niet dé allerduurste specerij ter wereld. De specerij wordt gewonnen uit de saffraankrokus (Crocus sativus), een bloem dus, die vooral in Iran voorkomt.

De saffraanbloem bloeit maar tijdens een korte periode van het jaar en moet op de dag dat hij bloeit geoogst worden. Enkel de stempels van de bloem worden gebruikt en elke bloem heeft slechts drie van die kleine rode draadjes. Voor 1 ​​kilo saffraan heb je zowat 2000 m2 terrein, 200 manuren en 150.000 gedroogde bloemen nodig.

Die ontzettend arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, en het wordt daarom ook wel eens het rode goud genoemd. 1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro, tussen de 30 en 40€ per gram dus. Eén klein saffraandraadje volstaat om een liter kokend water diepgeel te kleuren, dus je hebt er gelukkig niet al teveel van nodig.

Maar er is nog een extra reden (behalve dat het zo lekker is) om het af en toe te gebruiken in de keuken, want saffraan is zowel een antidepressivum als een afrodisiacum en een antioxidant, en het zou ook een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. Kortom: het kost veel, maar je begrijpt waarom, en het is ook elke euro waard.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gouden tip tegen voedselverspilling

Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Wat zijn Eggs Benedict?

Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer

Ken jij Peach Cobbler?

Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer

Snakebite Cocktail

Wat is het zwaarste bier ter wereld?

Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer

Waarom helpt cola bij het verwijderen van roest?

In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer

Het wordt vaak fout gemaakt maar wat is nu eigenlijk een carbonara?

Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer

Hoe kun je verse kruiden bewaren?

Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer