Waarom is saffraan zo ontzettend duur?
Nieuws

Waarom is saffraan zo ontzettend duur?

Saffraan is een ontzettend lekkere specerij, die ik af en toe wel eens in mijn gerechten gebruik. Maar niet te vaak want het is natuurlijk één van de duurste, zo niet dé allerduurste specerij ter wereld. De specerij wordt gewonnen uit de saffraankrokus (Crocus sativus), een bloem dus, die vooral in Iran voorkomt.

De saffraanbloem bloeit maar tijdens een korte periode van het jaar en moet op de dag dat hij bloeit geoogst worden. Enkel de stempels van de bloem worden gebruikt en elke bloem heeft slechts drie van die kleine rode draadjes. Voor 1 ​​kilo saffraan heb je zowat 2000 m2 terrein, 200 manuren en 150.000 gedroogde bloemen nodig.

Die ontzettend arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, en het wordt daarom ook wel eens het rode goud genoemd. 1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro, tussen de 30 en 40€ per gram dus. Eén klein saffraandraadje volstaat om een liter kokend water diepgeel te kleuren, dus je hebt er gelukkig niet al teveel van nodig.

Maar er is nog een extra reden (behalve dat het zo lekker is) om het af en toe te gebruiken in de keuken, want saffraan is zowel een antidepressivum als een afrodisiacum en een antioxidant, en het zou ook een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. Kortom: het kost veel, maar je begrijpt waarom, en het is ook elke euro waard.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2476

De beste soep is die van mijn mama! Check it out!

Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer

Waarom eten sommige Amerikanen vandaag ijs voor ontbijt?

Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer

Zelf dim sum maken? Een kind kan het!

Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer

Waarom worden spruitjes “Brussels Sprouts” genoemd?

Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer

Doe eens iets anders, gezonder. Maak eens green juice!

Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer

Taco met tartaar van zeebaars, limoen, avocado en jalapeño

Waar komen taco’s vandaan? Probeer mijn recepten.

Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer

Wat zijn de heetste sauzen ter wereld?

Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer

Goed voor je volgende kwis: het verschil tussen een perzik en een abrikoos

Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer