Waarom je beter kunt stoppen met diëten

Het is vandaag ‘No Diet Day’. Daar wordt weleens lacherig over gedaan. Je zult op de sociale media vandaag zeker foto’s en filmpjes zien passeren van mensen die zich met een big smile op koekjes, snoep en frituurgerechten gooien. De hamburgerfreaks zullen zich met de juiste hashtags vandaag wel weer profileren als fans van deze No Diet Day. Onder het motto: leef en eet alsof het je laatste dag is. Dat mag hoor. Niks fout met een goede mop. En zeker niks mis met wat gezonde prikjes en knipogen.

Maar eigenlijk gaat No Diet Day over iets totaal anders. Het gaat onder andere over het nut en de onzin van diëten, en zeker op korte termijn. Om de zoveel tijd komen er wel weer nieuwe fancy diëten tevoorschijn. Maar de vraag is of het echt slim en gezond is om één of andere goeroe of celebrity of kookboekschrijver met een goed klinkend concept voor een paar maanden of in het beste geval een paar jaren te volgen, en daarna weer mee op een nieuwe hype te springen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een streng dieet gemiddeld tot 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen, maar nadien ook vaak weer behoorlijk bijkomen wanneer de goesting over is en de hype weg is. Slimmer is het om voor jezelf te ontdekken waarom je gezonder wil gaan leven en in het beste geval wat aan je gewicht te gaan doen. Dat hebben ze bijvoorbeeld bij WW, het vroegere Weight Watchers goed gezien. Met “My Why” gaan ze op zoek naar de echte motivatie van mensen om anders te gaan leven. Veel slimmer toch dan één of ander eenzijdig crashdieet.

No Diet Day is ook de dag waarin het idee van “het perfecte lichaam” in vraag wordt gesteld. En waar discriminatie op basis van gewicht wordt aangeklaagd. Sommige mensen zijn nu eenmaal zwaarder, andere zijn veel slanker. Dat hoeft niet per se iets over hun gezondheid te zeggen. Mensen tot in den treure een soort van ideaalbeeld aan proberen te praten is ook niet gezond.

Laat staan dat je bijvoorbeeld een zwaarder iemand ook zou gaan discrimineren op de arbeidsmarkt of in de sociale omgang. Dat mag en moet vandaag en alle andere dagen van het jaar absoluut aangeklaagd worden. Wees blij met wie en hoe je bent, op voorwaarde dat je er genoeg aan doet om gezond door het leven te gaan.

En vooral: durf gerust te zondigen. Dat is gezond. Het houdt alle mogelijke diëten, maar ook gewoon het leven op zich leefbaar. Dus ja, een goed glas wijn mag af en toe. En snoep en koek en een fritturgerecht evenzeer. Vandaag, op No Diet Day, maar ook elke andere dag van het jaar. Als je maar probeert voor een gezond evenwicht te kiezen. Een fijne en gezonde No Diet Day toegewenst.