Het is vandaag ‘No Diet Day’. Daar wordt weleens lacherig over gedaan. Je zult op de sociale media vandaag zeker foto’s en filmpjes zien passeren van mensen die zich met een big smile op koekjes, snoep en frituurgerechten gooien. De hamburgerfreaks zullen zich met de juiste hashtags vandaag wel weer profileren als fans van deze No Diet Day. Onder het motto: leef en eet alsof het je laatste dag is. Dat mag hoor. Niks fout met een goede mop. En zeker niks mis met wat gezonde prikjes en knipogen.
Maar eigenlijk gaat No Diet Day over iets totaal anders. Het gaat onder andere over het nut en de onzin van diëten, en zeker op korte termijn. Om de zoveel tijd komen er wel weer nieuwe fancy diëten tevoorschijn. Maar de vraag is of het echt slim en gezond is om één of andere goeroe of celebrity of kookboekschrijver met een goed klinkend concept voor een paar maanden of in het beste geval een paar jaren te volgen, en daarna weer mee op een nieuwe hype te springen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een streng dieet gemiddeld tot 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen, maar nadien ook vaak weer behoorlijk bijkomen wanneer de goesting over is en de hype weg is. Slimmer is het om voor jezelf te ontdekken waarom je gezonder wil gaan leven en in het beste geval wat aan je gewicht te gaan doen. Dat hebben ze bijvoorbeeld bij WW, het vroegere Weight Watchers goed gezien. Met “My Why” gaan ze op zoek naar de echte motivatie van mensen om anders te gaan leven. Veel slimmer toch dan één of ander eenzijdig crashdieet.
No Diet Day is ook de dag waarin het idee van “het perfecte lichaam” in vraag wordt gesteld. En waar discriminatie op basis van gewicht wordt aangeklaagd. Sommige mensen zijn nu eenmaal zwaarder, andere zijn veel slanker. Dat hoeft niet per se iets over hun gezondheid te zeggen. Mensen tot in den treure een soort van ideaalbeeld aan proberen te praten is ook niet gezond.
Laat staan dat je bijvoorbeeld een zwaarder iemand ook zou gaan discrimineren op de arbeidsmarkt of in de sociale omgang. Dat mag en moet vandaag en alle andere dagen van het jaar absoluut aangeklaagd worden. Wees blij met wie en hoe je bent, op voorwaarde dat je er genoeg aan doet om gezond door het leven te gaan.
En vooral: durf gerust te zondigen. Dat is gezond. Het houdt alle mogelijke diëten, maar ook gewoon het leven op zich leefbaar. Dus ja, een goed glas wijn mag af en toe. En snoep en koek en een fritturgerecht evenzeer. Vandaag, op No Diet Day, maar ook elke andere dag van het jaar. Als je maar probeert voor een gezond evenwicht te kiezen. Een fijne en gezonde No Diet Day toegewenst.
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer