Waarom je beter kunt stoppen met diëten
Nieuws

Waarom je beter kunt stoppen met diëten

Het is vandaag ‘No Diet Day’. Daar wordt weleens lacherig over gedaan. Je zult op de sociale media vandaag zeker foto’s en filmpjes zien passeren van mensen die zich met een big smile op koekjes, snoep en frituurgerechten gooien. De hamburgerfreaks zullen zich met de juiste hashtags vandaag wel weer profileren als fans van deze No Diet Day. Onder het motto: leef en eet alsof het je laatste dag is. Dat mag hoor. Niks fout met een goede mop. En zeker niks mis met wat gezonde prikjes en knipogen.

Maar eigenlijk gaat No Diet Day over iets totaal anders. Het gaat onder andere over het nut en de onzin van diëten, en zeker op korte termijn. Om de zoveel tijd komen er wel weer nieuwe fancy diëten tevoorschijn. Maar de vraag is of het echt slim en gezond is om één of andere goeroe of celebrity of kookboekschrijver met een goed klinkend concept voor een paar maanden of in het beste geval een paar jaren te volgen, en daarna weer mee op een nieuwe hype te springen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een streng dieet gemiddeld tot 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen, maar nadien ook vaak weer behoorlijk bijkomen wanneer de goesting over is en de hype weg is. Slimmer is het om voor jezelf te ontdekken waarom je gezonder wil gaan leven en in het beste geval wat aan je gewicht te gaan doen. Dat hebben ze bijvoorbeeld bij WW, het vroegere Weight Watchers goed gezien. Met “My Why” gaan ze op zoek naar de echte motivatie van mensen om anders te gaan leven. Veel slimmer toch dan één of ander eenzijdig crashdieet.

No Diet Day is ook de dag waarin het idee van “het perfecte lichaam” in vraag wordt gesteld. En waar discriminatie op basis van gewicht wordt aangeklaagd. Sommige mensen zijn nu eenmaal zwaarder, andere zijn veel slanker. Dat hoeft niet per se iets over hun gezondheid te zeggen. Mensen tot in den treure een soort van ideaalbeeld aan proberen te praten is ook niet gezond.

Laat staan dat je bijvoorbeeld een zwaarder iemand ook zou gaan discrimineren op de arbeidsmarkt of in de sociale omgang. Dat mag en moet vandaag en alle andere dagen van het jaar absoluut aangeklaagd worden. Wees blij met wie en hoe je bent, op voorwaarde dat je er genoeg aan doet om gezond door het leven te gaan.

En vooral: durf gerust te zondigen. Dat is gezond. Het houdt alle mogelijke diëten, maar ook gewoon het leven op zich leefbaar. Dus ja, een goed glas wijn mag af en toe. En snoep en koek en een fritturgerecht evenzeer. Vandaag, op No Diet Day, maar ook elke andere dag van het jaar. Als je maar probeert voor een gezond evenwicht te kiezen. Een fijne en gezonde No Diet Day toegewenst.

Gerelateerde nieuwsberichten

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer

Zo maak je de perfecte geroosterde lamsbout in de oven

Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer