Waarom mag je geen wortels eten als je gewicht wil verliezen

Vreemde babbel gehad met een goede vriend van me die wat gewicht wil verliezen. Hij gaat samenwerken met een personal trainer die niet enkel een streng trainingsschema maar ook een dieet heeft opgesteld. Als ik hoor wat hij nog maar mag eten de eerste weken, terwijl hij wel veel sporten moet, dan stel ik me toch wat vragen.

Eiwitten, veel eiwitten moet hij eten de eerste weken, met gebroken lijnzaad, wat magere kwark en wat fruit. Ontzettend weinig vlees ook. Enkel een beetje kip, of wat witte vis, maar zeer gelimiteerd. Geen aardappelen, geen pasta, geen kaas en geen brood. Maar het gekste aan het schema: hij mag maar een bepaalde soort groenten eten.

Een beetje bloemkool, een beetje broccoli. Een paar roosjes. Maar zeker geen vol bord. En vooral: geen groene bonen, geen erwten en zelfs geen wortels. Want die zouden in een dieet geen goed idee zijn volgens de personal trainer. Ze bevatten blijkbaar teveel suikers in vergelijking met bloemkool of broccoli. En dus zijn ze niet OK, zeker niet de eerste maanden.

Ik ben dan maar eens zelf op onderzoek gegaan en er bestaan net veel diëten waarin zowel wortelen als bonen worden aangeraden als je af wil vallen. Zelf denk ik: hoe meer groenten hoe beter. Groenten zijn toch altijd gezond? Maar blijkbaar is daar toch discussie over. Eerlijk, ik denk dat gevarieerd en gezond eten belangrijker is, dan welke groenten je dan zou eten.

Heeft nog iemand al eens zo’n streng dieet voorgeschreven gekregen, waarin bepaalde groenten verboden zijn? Of is er een diëtist die het me uitleggen kan?