WAAROM IK MENSEN MATELOOS ERGER OP RESTAURANT
Nieuws

Waarom ik mensen mateloos erger op restaurant

Uit een Brits onderzoek, waar de krant The Indepent mee uit kon pakken, blijkt dat mensen bijzonder veel ergernissen hebben over het gedrag van andere restaurantbezoekers. Het rijtje frustraties is bijna eindeloos. Mensen die mes en vork omgekeerd gebruiken. Kinderen die door het restaurant rennen. Of die spelletjes zitten te spelen op de laptop of de tablet, die dan ook nog eens veel te luid staat natuurlijk.

Mensen die ten pas en ten onpas schotels terugsturen, omdat er altijd wel iets aan het eten scheelt volgens hen. Je kunt je ook wel eens ergeren aan mensen die veel te luid hun privé-leven delen met de rest van het restaurant. Of aan mensen die veel te zware parfums dragen. Of net eens een deo zouden kunnen gebruiken… Ach, je zult zelf ook wel zaken hebben die je ongepast vindt van je disgenoten of van mensen aan andere tafeltjes.

Maar voor één van de grootste ergernissen van restaurantbezoekers, en die wordt dan ook nog eens gedeeld door vele restaurantuitbaters, pleit ik absoluut schuldig. Mensen die van elk gerecht een foto maken om die te delen op sociale media, werken heel veel mensen blijkbaar enorm op de zenuwen. Het bord draaien en keren tot de lichtaanval juist zit. Of erger nog: de tafelgenoot vragen om strategisch met zijn smartphone “een beetje bij te lichten”… Of zij die foto’s maken terwijl de obers de gerechten serveren. Obers zijn tenslotte geen fotomodellen. Veel restaurantgangers vinden het allemaal erg belachelijk. “Genieten zo’n fotojagers wel van hun eten” vragen ze zich af, “of zijn ze zoals die Japanners die pas beseffen welke prachtige monumenten ze echt bezocht hebben op hun reis door Europa, wanneer ze de foto’s thuis bekijken?”

Sommige chefs haten het ook. Met name zij die prachtige borden creëren, en die bang zijn dat hun bordschikkunst door concurrenten zou kunnen gepikt worden. In Enigma, één van de restaurants van Albert Adria van El Bulli en Barcelona zijn ze expliciet. Foto’s voor eigen gebruik maken mag, maar ze mogen niet op sociale media gedeeld worden. Ik snap de redenering ook wel: de gerechten zien er eigenlijk heel klein en eenvoudig uit, als waren het snoepjes of petitfours, en komen op foto niet altijd tot hun recht, terwijl het natuurlijk wel culinaire topcreaties zijn. Plus: ze willen het mysterie ook een beetje levend houden. Dat mensen zich afvragen waar die Enigma precies voor staat. Ik heb me daar netjes aan de vraag gehouden en geen foto’s gedeeld toen ik er twee jaar terug als één van de eersten dineren mocht. Terwijl het wel kriebelde hoor.

Toch denk ik dat chefs moeten beseffen dat foto’s van hun gerechten pure reclame zijn. We leven in een maatschappij waarin je alles van op de eerste rij mee beleven kunt, en als je houdt van restaurants dan is het een plezier om veel foodies te volgen op Instagram en Facebook en te zien wat voor lekkers ze in welk nieuw restaurant weer aan het eten zijn. Het inspireert en nodigt uit om zelf die restaurants te bezoeken.

Ik blijf dus foto’s maken. Sorry but no sorry. Anders kan ik een derde van deze blog in de digitale vuilnisemmer kieperen. Ik probeer het sowieso altijd wel een beetje discreet te doen, en vooral ook te genieten van mijn eten. Maar er mee stoppen? Ik denk het niet. Ter verdediging van mijn absolute wangedrag: ik gebruik wel m’n mes en vork correct, ik speel geen spelletjes op de smartphone en boeren laten op restaurant doe ik ook nooit. Keurig toch?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer