Er zijn uiteraard uitzonderingen, want sommige kindjes snoepen er maar al te graag van, maar behoorlijk veel kinderen vinden olijven niet lekker. Dat is niet geheel onlogisch. De eerste smaak die kinderen aangenaam vinden, is zoet. Ze houden doorgaans niet van te zuur en al zeker niet van te bitter, en olijven hebben wel een bittere kant. Ik moet zelf toegeven, dat ik nog steeds niet hou van te bittere olijven, terwijl ik ze wel lekker vind wanneer ze wat zachter zijn qua smaak, of zelfs een beetje pikant gemarineerd. Nog een reden waarom kinderen wellicht afhaken op olijven is de unieke textuur, met een stevige buitenkant en een zachte, vlezige binnenkant. Sommige kinderen hebben mogelijk moeite met deze speciale textuur en vinden het daarom niet prettig om op te kauwen. En dat er plots een hele stevige pit midden in de olijf kan zitten, waar je je tanden lelijk kunt op stoten zal ook wel niet helpen.
Toch blijkt het ook vaak een kwestie van gewenning te zijn. Kleine stukjes olijf laten proeven, of ze verwerken in sauzen of op de pizza kan kinderen toch langzaamaan liefhebbers van olijven maken. En dat is maar goed ook, want olijven worden over het algemeen wel beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Ze zijn immers rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, wat goed is voor het hart en de volledige gezondheid. Olijven bevatten ook antioxidanten, vitamine E en verschillende mineralen zoals ijzer en koper. Wel wordt er zout gebruikt bij het bewaringsproces van olijven, en daar kun je beter niet teveel mee overdrijven.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer