
Waarom verdik je als je stopt met roken?
Het is vandaag “World No Tobacco Day” een jaarlijks terugkerende campagnedag die op 31 mei wordt gehouden op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om bewustwording te creëren over de gezondheidsrisico’s van tabaksgebruik. Iedereen weet dat roken bijzonder veel schadelijke effecten heeft, het kan kanker, hart- en vaatziekten, en ernstige longziekten veroorzaken, en toch zijn er wereldwijd bijzonder veel mensen die nog roken. Ook bij jongeren komt het nog vaak voor. Ik zie het in Spanje overigens nog veel meer dan bij ons. Daar staan tieners massaal te roken aan de schoolpoort en aan ziekenhuizen staan zelfs verplegend personeel en dokters buiten te roken. Dat is bijzonder jammer.
World No Tobacco Day biedt dan ook een gelegenheid om wereldwijd aandacht te vragen voor het tabaksprobleem en om regeringen, gezondheidsorganisaties, niet-gouvernementele organisaties en individuen aan te moedigen om actie te ondernemen om de schadelijke effecten van tabaksgebruik te verminderen en te streven naar een rookvrije samenleving. Maar dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is iets wat elke roker individueel moet doen, en het is lastiger dan je denkt. Je hebt karakter en doorzettingsvermogen nodig, want nicotine en tabak zijn wel degelijk verslavend. Nog een reden waarom mensen soms twijfelen om te stoppen met roken is dat ze dan dikker zouden kunnen worden. Maar klopt dat echt?
Het antwoord is jammer genoeg ja: het is een veelvoorkomend fenomeen dat mensen gewicht kunnen winnen nadat ze zijn gestopt met roken. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren:
- Nicotine, kan de eetlust wel degelijk onderdrukken en het metabolisme een stukje verhogen. Wanneer iemand dan beslist om te stoppen met roken, kan de eetlust behoorlijk toenemen en kan het moeilijk zijn om het verlangen naar voedsel onder controle te houden. Gevolg: een serieus toegenomen eetlust.
- Mensen kennen plots ook veranderingen in smaak en geur. Roken kan de smaak- en reukzintuigen immers negatief beïnvloeden, waardoor voedsel minder aantrekkelijk wordt en waardoor rokers vanzelf soms minder eten. Wanneer iemand dan stopt met roken, kunnen deze zintuigen zich plotseling spectaculair herstellen, wat op zich fantastisch nieuws is, maar uiteraard ook kan leiden tot een grotere interesse in eten en een verhoogde consumptie ervan.
- Roken kan voor sommige mensen een manier zijn geweest om de stress in hun leven een beetje te verlichten of zichzelf af en toen eens te belonen. Wanneer ze stoppen met roken, kunnen ze de neiging hebben om voedsel te gebruiken als vervanging voor sigaretten. En ja, dan word je vanzelf zwaarder.
- Er ontstaan ook gewoon echt veranderingen in je metabolisme. Hoewel nicotine het metabolisme tijdelijk kan verhogen, kan stoppen met roken een kleine vertraging in het metabolisme veroorzaken. Dit betekent dat het lichaam mogelijk iets minder calorieën verbrandt, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.
- De vier vorige gevolgen van roken gecombineerd maakt dat de grote meerderheid van de mensen wel degelijk een bepaalde gewichtstoename kent. Maar dat is verschillend van mens tot mens, en heeft toch ook vaak met discipline en karakter te maken. Maar de voordelen van stoppen met roken zijn uiteraard veel groter dan de mogelijke gewichtstoename.
Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, en uiteraard ook een evenwichtige voeding, kan helpen om gewichtstoename te minimaliseren tijdens het stoppen met roken. Veel succes!
Reacties