Het is vandaag “World No Tobacco Day” een jaarlijks terugkerende campagnedag die op 31 mei wordt gehouden op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om bewustwording te creëren over de gezondheidsrisico’s van tabaksgebruik. Iedereen weet dat roken bijzonder veel schadelijke effecten heeft, het kan kanker, hart- en vaatziekten, en ernstige longziekten veroorzaken, en toch zijn er wereldwijd bijzonder veel mensen die nog roken. Ook bij jongeren komt het nog vaak voor. Ik zie het in Spanje overigens nog veel meer dan bij ons. Daar staan tieners massaal te roken aan de schoolpoort en aan ziekenhuizen staan zelfs verplegend personeel en dokters buiten te roken. Dat is bijzonder jammer.
World No Tobacco Day biedt dan ook een gelegenheid om wereldwijd aandacht te vragen voor het tabaksprobleem en om regeringen, gezondheidsorganisaties, niet-gouvernementele organisaties en individuen aan te moedigen om actie te ondernemen om de schadelijke effecten van tabaksgebruik te verminderen en te streven naar een rookvrije samenleving. Maar dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is iets wat elke roker individueel moet doen, en het is lastiger dan je denkt. Je hebt karakter en doorzettingsvermogen nodig, want nicotine en tabak zijn wel degelijk verslavend. Nog een reden waarom mensen soms twijfelen om te stoppen met roken is dat ze dan dikker zouden kunnen worden. Maar klopt dat echt?
Het antwoord is jammer genoeg ja: het is een veelvoorkomend fenomeen dat mensen gewicht kunnen winnen nadat ze zijn gestopt met roken. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren:
Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, en uiteraard ook een evenwichtige voeding, kan helpen om gewichtstoename te minimaliseren tijdens het stoppen met roken. Veel succes!
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer
Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer
8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer
Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer
Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer
Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer