Walgelijk of een delicatesse? 1000 jarige eieren!
Nieuws

Walgelijk of een delicatesse? 1000 jarige eieren!

Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinese eieren, “century eggs” in het Engels: allemaal verschillende en fascinerende namen, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk dezelfde wereldberoemde eieren. Deze eieren zijn in China en veel andere delen van Azië een ware delicatesse. Maar wat zijn die eieren eigenlijk ?

Ze zien er inderdaad uit alsof ze al duizend jaar oud zijn, maar het zijn in feite eendeneieren die ongeveer 100 dagen geconserveerd worden in een bizar mengsel van onder andere houtskool, ongebluste kalk, klei en zout. De bereidingswijze zou per ongeluk zijn uitgevonden toen een boer enkele vergeten eieren ontdekte die in een pot met paardenurine en nog een paar andere vieze zaken waren gevallen. Ze bleken ondanks alles heerlijk te smaken, en een nieuwe delicatesse was geboren.

Het recept is in de loop der tijden wel een beetje veranderd. Vroeger werden de eieren inderdaad gemaakt door ze te conserveren in paardenurine, maar deze methode wordt nu gelukkig niet meer gebruikt. Nu is de samenstelling van het mengsel waarin ze worden bewaard net iets minder goor, maar het resultaat zou even lekker zijn.

Je moet wel een sterke maag hebben denk ik om deze eieren te eten, want de dooier wordt na 100 dagen blauwgroen, en het eiwit doorzichtig en bruin. Duizendjarige eieren worden overigens niet gekookt maar ‘rauw’ verorberd. Het ei smaakt zoutig en heeft een krachtig aroma, de structuur is dan weer pudding-achtig. Je kan ze bij ons kopen in Chinese en Aziatische speciaalzaken. En ze smaken beter dan ze eruit zien !

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer

Summer Nights, Summer Vibes. De ideale playlist voor je vakantie!

Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer