Walgelijk of een delicatesse? 1000 jarige eieren!
Nieuws

Walgelijk of een delicatesse? 1000 jarige eieren!

Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinese eieren, “century eggs” in het Engels: allemaal verschillende en fascinerende namen, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk dezelfde wereldberoemde eieren. Deze eieren zijn in China en veel andere delen van Azië een ware delicatesse. Maar wat zijn die eieren eigenlijk ?

Ze zien er inderdaad uit alsof ze al duizend jaar oud zijn, maar het zijn in feite eendeneieren die ongeveer 100 dagen geconserveerd worden in een bizar mengsel van onder andere houtskool, ongebluste kalk, klei en zout. De bereidingswijze zou per ongeluk zijn uitgevonden toen een boer enkele vergeten eieren ontdekte die in een pot met paardenurine en nog een paar andere vieze zaken waren gevallen. Ze bleken ondanks alles heerlijk te smaken, en een nieuwe delicatesse was geboren.

Het recept is in de loop der tijden wel een beetje veranderd. Vroeger werden de eieren inderdaad gemaakt door ze te conserveren in paardenurine, maar deze methode wordt nu gelukkig niet meer gebruikt. Nu is de samenstelling van het mengsel waarin ze worden bewaard net iets minder goor, maar het resultaat zou even lekker zijn.

Je moet wel een sterke maag hebben denk ik om deze eieren te eten, want de dooier wordt na 100 dagen blauwgroen, en het eiwit doorzichtig en bruin. Duizendjarige eieren worden overigens niet gekookt maar ‘rauw’ verorberd. Het ei smaakt zoutig en heeft een krachtig aroma, de structuur is dan weer pudding-achtig. Je kan ze bij ons kopen in Chinese en Aziatische speciaalzaken. En ze smaken beter dan ze eruit zien !

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat zijn Eggs Benedict?

Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer

Ken jij Peach Cobbler?

Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer

Snakebite Cocktail

Wat is het zwaarste bier ter wereld?

Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer

Waarom helpt cola bij het verwijderen van roest?

In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer

Het wordt vaak fout gemaakt maar wat is nu eigenlijk een carbonara?

Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer

Hoe kun je verse kruiden bewaren?

Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer

Verliezen wortelen voedingswaarde als je ze kookt?

Dit is een beetje een dubbele. Je hoort wel eens zeggen dat er voedingswaarde verloren gaat wanneer je groente kookt. Dat klopt enigszins wel: sommige voedingsstoffen in wortels kunnen verloren gaan tijdens het kookproces, maar zeker niet allemaal … Lees meer

Is pindakaas eigenlijk wel kaas?

2 april is wereld pindakaas dag. Eigenlijk zou het evengoed op 1 april kunnen vallen, want pindakaas is eigenlijk fake, een mopje, niet wat je denkt. Want neen, pindakaas is geen kaas … Lees meer