Walgelijk of een delicatesse? 1000 jarige eieren!
Nieuws

Walgelijk of een delicatesse? 1000 jarige eieren!

Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinese eieren, “century eggs” in het Engels: allemaal verschillende en fascinerende namen, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk dezelfde wereldberoemde eieren. Deze eieren zijn in China en veel andere delen van Azië een ware delicatesse. Maar wat zijn die eieren eigenlijk ?

Ze zien er inderdaad uit alsof ze al duizend jaar oud zijn, maar het zijn in feite eendeneieren die ongeveer 100 dagen geconserveerd worden in een bizar mengsel van onder andere houtskool, ongebluste kalk, klei en zout. De bereidingswijze zou per ongeluk zijn uitgevonden toen een boer enkele vergeten eieren ontdekte die in een pot met paardenurine en nog een paar andere vieze zaken waren gevallen. Ze bleken ondanks alles heerlijk te smaken, en een nieuwe delicatesse was geboren.

Het recept is in de loop der tijden wel een beetje veranderd. Vroeger werden de eieren inderdaad gemaakt door ze te conserveren in paardenurine, maar deze methode wordt nu gelukkig niet meer gebruikt. Nu is de samenstelling van het mengsel waarin ze worden bewaard net iets minder goor, maar het resultaat zou even lekker zijn.

Je moet wel een sterke maag hebben denk ik om deze eieren te eten, want de dooier wordt na 100 dagen blauwgroen, en het eiwit doorzichtig en bruin. Duizendjarige eieren worden overigens niet gekookt maar ‘rauw’ verorberd. Het ei smaakt zoutig en heeft een krachtig aroma, de structuur is dan weer pudding-achtig. Je kan ze bij ons kopen in Chinese en Aziatische speciaalzaken. En ze smaken beter dan ze eruit zien !

Gerelateerde nieuwsberichten

Vakantiefoto

Vakantie, maar ik heb dit nog wel voor jullie in petto…

Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer

Wat is een Cuban sandwich?

Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

Weet jij waar roomijs vandaan komt?

Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema Catalana

Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer

Waar komt de verguisde pizza Hawaii vandaan?

Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

5 natuurlijke middelen om muggen op afstand te houden

In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer