Wandelen aan de kust? Dit zijn de fijne plekken om te eten.
Nieuws

Wandelen aan de kust? Dit zijn de fijne plekken om te eten.

Duik met mij eens lekker het weekend in. Desnoods al ijsberend, maar gewoon al wandelend is al even lekker. Maarr wanneer je van plan bent om uitgebreid te genieten van deze verdacht vroege lente, en eens lekker wil gaan wandelen aan onze Belgische kust, zorg dan ook dat je een leuk restaurantje of een toffe bistro hebt geboekt. Je kunt natuurlijk zomaar ergens binnenlopen, maar waarom gokken als je de aanraders van de locals al even op een rijtje kunt  krijgen.

Je krijgt de topadresjes in Oostende en Knokke, zoals ze ons werden aanbevolen door local foodies, maar ook de aanvullingen van de volgers van Would Be Chef, want we kregen er heel veel. Als jij zelf nog een tip hebt voor goede restaurants aan de kust, en dat mag zeker ook aan de Westkust zijn, laat maar weten hier onderaan in de comments, dan plaats ik ze ook gauw in dit artikel.

Geniet van de zon de komende dagen, of je nu naar de kust gaat of lekker in het binnenland blijft.

Hannah Van Ongevalle van The Pharmacy kiest voor WIllem Hiele

Als er één adres is waar Hannah aan verknocht is in België dan is het Willem Hiele in Koksijde. “Willem Hiele is het restaurant in België wat me steeds weer blijft verbazen iedere keer ik er kom. Hoe Willem en zijn vrouw Shannah creatief kunnen zijn in bord en service werkt enorm inspirerend voor mij”, vertelt Hannah. Zelf volgde ze een theateropleiding en voor haar is een bezoek aan Willem Hiele alsof je naar een show gaat kijken, het is een ware culinaire ervaring van a tot z. “De gerechten van Willem variëren van super simpel tot ingenieuze borden. Mijn favoriete zijn o.a. de espresso met garnalen en de purple rain. Aangezien ik vaak werk is uit eten dan ook een echte manier om te ontsnappen aan de drukte en te genieten met mijn vriend. Soms gaan we er lunchen en blijven we er gewoon uren hangen.”

Willem Hiele
Pylyserlaan 138
8670 Koksijde
058/59.62.21
restaurant.willemhiele.be

Sam De Bruyn (bekend van VTM en q-music) gaat graag dineren in Oostende.

Op culinair vlak is Oostende de laatste jaren sterk uitgebreid in diversiteit. Sams vaste plek om er te eten is ‘Mommy’s Bastards’. Hét bewijs dat de kust niet enkel voor bejaarden is. Een heel cool pand, dat evengoed in New York had kunnen liggen. Op de kaart heel veel gerechtjes, met inspiratie van over de hele wereld, maar vooral bijzonder geschikt om te sharen met vrienden. “Blijvende winners onder de streetfood bites zijn de mommy’s meatballs en de nachos met holy guacamole. Klinkt misschien cliché maar proef eerst gerust even”, benadrukt Sam.

“Elke keer dat je naar Mommy’s Bastards gaat ontdek je weer nieuwe smaken. Geen enkel bezoek is hetzelfde en dat is bijzonder fijn. De sfeer is er fantastisch en bovendien serveren ze naast het lekkere eten ook verrassende wijnen en prima cocktails.” Sam is dus een echte fan van Mommy’s Bastards, je spot hem er na een lange wandeling op Oosteroever om zich lekker op te warmen.

Mommy’s Bastards
Dwarsstraat 10
8400 Oostende
www.mommysbastards.be

Dit zijn de twee favoriete plekken van Sandra Bekkari

Voor Sandra is het moeilijk kiezen in Oostende. Ze heeft namelijk twee aanraders, enerzijds Passe-Vite en anderzijds Storm. Ideaal om te lunchen is voor haar Passe-Vitte. Ze serveren er gezonde en lekkere lunches en je wordt er altijd vriendelijk onthaald. Maar als het al eens wat uitgebreider mag zijn, kiest ze voor Storm. Een nieuw topadresje op Oosteroever met verse producten rechtstreeks uit de Noordzee, en dit in een prachtig kader met hartelijke bediening. “Storm heeft écht een unieke ligging op Oosteroever en elke dag krijg je iets nieuws geserveerd afhankelijk van de vangst van de dag.”

Je spot Sandra in Oostende bij Storm dus eerder voor een speciale gelegenheid. En haar favoriet om te lunchen is dus  Passe-Vite, overigens ook het vaste lunchadresje van haar man, die in Oostende werkt.

Passe-Vite
Nieuwstraat 10
8400 Oostende
Facebook Passe-Vite

Storm
Hendrik Baelskaai 21
8400 Oostende
www.stormoostende.be

Waar eet burgemeester Tommelein van Oostende?

Als rasechte Oostendenaar eet ik natuurlijk heel graag vis. Alle producten in Le Chevalier zijn van goede kwaliteit en vers bereid door één van de beste chefkoks van Oostende, Willy Mary. Het personeel is er ook uiterst vriendelijk en je wordt er altijd heel warm ontvangen. En je kan er niet alleen genieten van een heerlijke maaltijd, maar ook van een prachtig zicht aangezien dit restaurant gelegen is op de zeedijk van Oostende.”  De burgemeester eet er dan graag een gebakken rog met beurre noisette en puree. Een echte aanrader!

Bart Tommelein kun je in Le Chevalier vooral tijdens het weekend terugvinden, en dan liefst met zijn gezin, al vind hij het ook heel leuk om zelf eens aan het koken te gaan.

Le Chevalier
Albert I-Promenade 66
8400 Oostende
www.lechevalier.be

Dit zijn de aanraders voor oostende van onze volgers

Nathalie Volcke gaat voor Bistro Mathilda. Babs Maes en Vanessa zijn dan weer fan van Histoires Do op de zeedijk. Steakhouse Tex mex is blijkbaar ook een place-to-be. Ineke Doyen voegt er nog graag De Grote Post aan toe en Vanessa stuurt je voor een lekker ijsje en geval naar Cappuccino Waffle. Stefan en ook Lucia kiezen voor BistroomDeBaron. En ook Lobster krijgt erg positieve vermeldingen.

Ikzelf vind Le Savarin ook een aanrader

Vorig jaar gingen we kijken naar een concert van Dionne Warwick in het casino Kursaal in Oostende. Daarvoor zijn we nog eens iets gaan eten in Le Savarin, de gekende klasse-brasserie op de dijk, met mijn ouders en Geert Hoste en zijn vrouw.

De setting was perfect. De zon scheen lekker. Het was aangenaam warm. We waren als eerste gasten aangekomen in de Savarin, en kregen een mooie tafel toegewezen aan het raam, zodat we konden genieten van een prachtige zonsondergang. Nadat we bij een flesje champagne twee lekkere hapjes kregen (een tartaar van tonijn en een lekker tomaatsoepje) genoten we van prima garnaalkroketjes. In Oostende moet je toch gewoon garnaalkroketjes eten, het is voor mij de culinaire trots van onze Belgische kust. En nadien ging mijn papa voor de kreeft en wij vijven voor een mooie (en echt grote) gebakken tong.

Met een mooie Meursault van Louis Jadot, een wijnhuis waar mijn mama en papa vroeger graag op bezoek gingen. Op de wijnkaart staan trouwens nog veel fijne wijnen in diverse prijsklassen. Een aanrader!

Le Savarin

Albert I-promenade 75
8400 Oostende
059/51.31.71
www.lesavarin.be

Welbeing consulente Ann De Bisschop heeft al 20 jaar een favoriet

Ann vind je vaak in Knokke. “Bartholomeus is mijn favoriete adres aan zee. Ik ontdekte het ruim 20 jaar geleden al en het is nog steeds mijn favoriet”, verklapt Ann. Voor haar is het vooral de kookkunst van Bart in combinatie met de joviale gastvrijheidvan Sandra die er voor zorgen dat ze telkens terug komen. “Vroeger, nog voor ze hun eerste ster hadden, gingen wij er om de 6 weken het nieuwe menu ontdekken. Nu verandert het menu niet meer zo strikt maar vernieuwt Bart eerder geleidelijk aan gerecht per gerecht.”

Wil je je helemaal onderdompelen in Bart zijn culinair talent, dan kies je best voor de Terre et Mer. Je betaalt er iets meer voor, maar volgens Ann is dat het absoluut waard. Van het eerste hapje tot de traditionele mini boule de berlin en babelutte snoepje of praline op het einde, elke gerecht is een streling voor je smaakpapillen. Bart werkt vooral  met producten uit onze Noordzee. De visgerechten worden telkens in een verrassende combinatie geserveerd. “Als je kan, neem dan het dessert met chocolade. Veel meer wil ik hier niet over verklappen, alleen dat het met witte handschoenen wordt opgediend en op je bord wordt ‘gegooid’, met een verrassend resultaat.”

Bartholomeus
Zeedijk 267
8301 Heist aan Zee
050/51.75.76
www.restaurantbartholomeus.be

Hiet eet stijlgoeroe Nanouk De Cauwer

“Mijn favoriete restaurant in Knokke is Le Bistro de la Mer op het Oosthoekpleintje. Een heel gezellig restaurant die de Belgische &  Franse keuken nog steeds op authentieke wijze combineert”, vertelt Nanouk. Le Bistro de la Mer is perfect voor winter & zomer of zoals Nanouk het stelt “Ik heb een paar favorietjes in de zomer. Dan ga ik steevast voor de tartaar van tonijn, suuuuuper lekker. In de winter kies ik voor kalfszwezeriken met champignons en seizoenstruffel.”

Nanouk volgt de food trends op de voet en durft al wel eens een omweg maken om een goed restaurant te bezoeken. Gastronomische tripjes staan dan ook regelmatig op de agenda. “Bij Le Bistro de la Mer krijg je het tegenovergestelde dat wat je in de meeste culinaire restaurants geserveerd krijgt, Le Bistro serveert nononsens food op de wijze van je grootmoeder. En dat is dus een leuke afwisseling, ook de kids zijn trouwens grote fans!”

Het interieur is er klassiek, warm en stijlvol tegelijkertijd. De service is altijd vriendelijk en joviaal. “Mij kan je er het vaakst spotten op vrijdagavond na school, dan durven we de kinderen wel eens te verrassen met een etentje bij Le Bistro de la Mer, vinden ze geweldig! En ik moet niet koken dus een win/win-situatie!” verklapt Nanouk.

Le Bistro de la Mer
Oosthoekplein 2
8300 Knokke-Heist
050/62.86.98
www.lebistrodelamer.be

hier eten de volgers van de blog graag in knokke

Cindy Moens zegt: de beste tomaat-garnaal vind je bij Livingroom 102. Paquita zegt: de beste pasta in Pasta & Vino. Dat vindt Martine van Bavel ook. Voor vol au vent moet je volgens Paquita trouwens naar café de Paris. Lindsey Verbeke raadt Het Kantientje in Ramskapelle aan, iets duurder maar oh zo heerlijk en Michele Verminnen kand at alleen beamen. Voor Benne Pluvier is Sel Gris de absolute topper. Katrien Lefever zegt: Bistro J.E.T.T. in Westkappelle een pareltje. Patrick Gobert zegt: LT44 is top voor tapas. Voor ontbijt, wafels en broodjes moet jaar naar Creme Karamel op de Lippenslaan. En NIK

Ik kan je ook deze topper in Knokke aanbevelen

Ik ging een dik jaar geleden diner in Cuiness 33 en vond dat een super lekker restaurant. Het sterrenrestaurant in Knokke van Edwin Menue is echt een must-visit in de stad. Je kunt het verslag van mijn etentje daar hier nalezen.l

Cuiness,33

Smedenstraat 33
8300 Knokke-Heist
050/60 60 69
www.cuiness33.be

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer