Warme oproep aan de kappers en de restaurateurs ...
Nieuws

Warme oproep aan de kappers en de restaurateurs …

Wat een vervelende discussie is er nu ontstaan tussen de kappers en de horecamensen. Nadat Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen liet weten dat alle gesloten sectoren dicht moeten blijven als de horeca op 1 mei niet open kan omdat hij nu gelooft in het “samen uit samen thuis” principe, heeft Febelhair, de kappersfederatie boos gereageerd. Het is niet aan de horeca om de agenda van de versoepelingen te bepalen. De kappers zijn volgens hen onterecht gesloten, “want het is niet bewezen” dat daar de besmettingen gebeuren. Maar het is natuurlijk ook niet bewezen dat die besmettingen vooral op restaurant zouden gebeuren, en al zeker niet op terrassen. En het is makkelijker om een glaasje wijn buiten te serveren dan een kapsel te knippen of kleuren toch…

Eigenlijk is dit een super spijtige discussie die nergens goed voor is. Ik vind dat de virologen hier ook een verantwoordelijkheid dragen. Al van in het begin nemen zij standpunten in over wat eerst dicht en wat eerst open mag. De horeca en de cultuur- en evenementsector zijn de grootste slachtoffers, contactberoepen natuurlijk ook, maar de scholen moeten van de experts zoveel mogelijk openblijven. En het openbaar vervoer blijft ook maar verder rijden, ook al zitten treinen bussen en trams soms overvol. Maar eigenlijk is dat niet de taak van de virologen om die keuzes te maken. Dat moet de overheid doen. Dat is de taak van de politici. Zij moeten beslissen wat wel open kan en wat niet, zij moeten duidelijk communiceren, ondersteunen waar nodig is, en verdorie zorgen dat die vaccinaties sneller gaan. Het is hun politieke verantwoordelijkheid, wij kiezen hen, en kunnen hen straks ook weer wegstemmen als ze er een potje van (blijven) maken.

Ik snap de boosheid van de kappers echt. Maar ook die van de horeca. En ik snap de angst van het zorgpersoneel. Die zitten opnieuw met het water aan de lippen, enkele weken voor de beloofde versoepelingen eraan zouden moeten komen. Ik denk dat de virologen, de politici, de verschillende beroepsfederaties (en zelfs columnisten, bloggers en radiomensen als ik) zich wat voorzichtig op mogen stellen met eisen en beloften. Makkelijk wordt het niet voor de politici om de juiste beslissingen te nemen. Eén ding weet ik zeker: elke kapper zou na z’n lange werkdag graag eens een terrasje kunnen doen, elke restaurateur en ober zou graag met een verzorgd kapsel willen werken om z’n klanten te bedienen, en iedereen in de zorg wil ook wel eens op restaurant gaan zonder een gigantische uitgroei. En iedereen wil ook dat de kinderen naar school kunnen. Kibbelen is eigenlijk nutteloos en veroorzaakt frustraties die niet nodig zijn. Laat ons hopen dat de lente binnenkort redding brengt, dat de vaccinaties echt beginnen werken, en dat de politiek moedige beslissingen durft te nemen.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer