Warme oproep aan de kappers en de restaurateurs ...
Nieuws

Warme oproep aan de kappers en de restaurateurs …

Wat een vervelende discussie is er nu ontstaan tussen de kappers en de horecamensen. Nadat Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen liet weten dat alle gesloten sectoren dicht moeten blijven als de horeca op 1 mei niet open kan omdat hij nu gelooft in het “samen uit samen thuis” principe, heeft Febelhair, de kappersfederatie boos gereageerd. Het is niet aan de horeca om de agenda van de versoepelingen te bepalen. De kappers zijn volgens hen onterecht gesloten, “want het is niet bewezen” dat daar de besmettingen gebeuren. Maar het is natuurlijk ook niet bewezen dat die besmettingen vooral op restaurant zouden gebeuren, en al zeker niet op terrassen. En het is makkelijker om een glaasje wijn buiten te serveren dan een kapsel te knippen of kleuren toch…

Eigenlijk is dit een super spijtige discussie die nergens goed voor is. Ik vind dat de virologen hier ook een verantwoordelijkheid dragen. Al van in het begin nemen zij standpunten in over wat eerst dicht en wat eerst open mag. De horeca en de cultuur- en evenementsector zijn de grootste slachtoffers, contactberoepen natuurlijk ook, maar de scholen moeten van de experts zoveel mogelijk openblijven. En het openbaar vervoer blijft ook maar verder rijden, ook al zitten treinen bussen en trams soms overvol. Maar eigenlijk is dat niet de taak van de virologen om die keuzes te maken. Dat moet de overheid doen. Dat is de taak van de politici. Zij moeten beslissen wat wel open kan en wat niet, zij moeten duidelijk communiceren, ondersteunen waar nodig is, en verdorie zorgen dat die vaccinaties sneller gaan. Het is hun politieke verantwoordelijkheid, wij kiezen hen, en kunnen hen straks ook weer wegstemmen als ze er een potje van (blijven) maken.

Ik snap de boosheid van de kappers echt. Maar ook die van de horeca. En ik snap de angst van het zorgpersoneel. Die zitten opnieuw met het water aan de lippen, enkele weken voor de beloofde versoepelingen eraan zouden moeten komen. Ik denk dat de virologen, de politici, de verschillende beroepsfederaties (en zelfs columnisten, bloggers en radiomensen als ik) zich wat voorzichtig op mogen stellen met eisen en beloften. Makkelijk wordt het niet voor de politici om de juiste beslissingen te nemen. Eén ding weet ik zeker: elke kapper zou na z’n lange werkdag graag eens een terrasje kunnen doen, elke restaurateur en ober zou graag met een verzorgd kapsel willen werken om z’n klanten te bedienen, en iedereen in de zorg wil ook wel eens op restaurant gaan zonder een gigantische uitgroei. En iedereen wil ook dat de kinderen naar school kunnen. Kibbelen is eigenlijk nutteloos en veroorzaakt frustraties die niet nodig zijn. Laat ons hopen dat de lente binnenkort redding brengt, dat de vaccinaties echt beginnen werken, en dat de politiek moedige beslissingen durft te nemen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Vorige week woensdag was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

MIJN BARCELONA 04

Hou je brievenbus in de gaten. Mijn Barcelona is onderweg

Het is er eindelijk. Lang aan gewerkt, maar het resultaat mag er zijn. Mijn Barcelona is een handig stevig boek geworden met meer dan 180 pagina’s vol tips en verhalen uit het mooie Barcelona … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer