Wat een vervelende discussie is er nu ontstaan tussen de kappers en de horecamensen. Nadat Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen liet weten dat alle gesloten sectoren dicht moeten blijven als de horeca op 1 mei niet open kan omdat hij nu gelooft in het “samen uit samen thuis” principe, heeft Febelhair, de kappersfederatie boos gereageerd. Het is niet aan de horeca om de agenda van de versoepelingen te bepalen. De kappers zijn volgens hen onterecht gesloten, “want het is niet bewezen” dat daar de besmettingen gebeuren. Maar het is natuurlijk ook niet bewezen dat die besmettingen vooral op restaurant zouden gebeuren, en al zeker niet op terrassen. En het is makkelijker om een glaasje wijn buiten te serveren dan een kapsel te knippen of kleuren toch…
Eigenlijk is dit een super spijtige discussie die nergens goed voor is. Ik vind dat de virologen hier ook een verantwoordelijkheid dragen. Al van in het begin nemen zij standpunten in over wat eerst dicht en wat eerst open mag. De horeca en de cultuur- en evenementsector zijn de grootste slachtoffers, contactberoepen natuurlijk ook, maar de scholen moeten van de experts zoveel mogelijk openblijven. En het openbaar vervoer blijft ook maar verder rijden, ook al zitten treinen bussen en trams soms overvol. Maar eigenlijk is dat niet de taak van de virologen om die keuzes te maken. Dat moet de overheid doen. Dat is de taak van de politici. Zij moeten beslissen wat wel open kan en wat niet, zij moeten duidelijk communiceren, ondersteunen waar nodig is, en verdorie zorgen dat die vaccinaties sneller gaan. Het is hun politieke verantwoordelijkheid, wij kiezen hen, en kunnen hen straks ook weer wegstemmen als ze er een potje van (blijven) maken.
Ik snap de boosheid van de kappers echt. Maar ook die van de horeca. En ik snap de angst van het zorgpersoneel. Die zitten opnieuw met het water aan de lippen, enkele weken voor de beloofde versoepelingen eraan zouden moeten komen. Ik denk dat de virologen, de politici, de verschillende beroepsfederaties (en zelfs columnisten, bloggers en radiomensen als ik) zich wat voorzichtig op mogen stellen met eisen en beloften. Makkelijk wordt het niet voor de politici om de juiste beslissingen te nemen. Eén ding weet ik zeker: elke kapper zou na z’n lange werkdag graag eens een terrasje kunnen doen, elke restaurateur en ober zou graag met een verzorgd kapsel willen werken om z’n klanten te bedienen, en iedereen in de zorg wil ook wel eens op restaurant gaan zonder een gigantische uitgroei. En iedereen wil ook dat de kinderen naar school kunnen. Kibbelen is eigenlijk nutteloos en veroorzaakt frustraties die niet nodig zijn. Laat ons hopen dat de lente binnenkort redding brengt, dat de vaccinaties echt beginnen werken, en dat de politiek moedige beslissingen durft te nemen.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer