Wat doe jij met profiteurs die nooit hun deel betalen op restaurant?
Nieuws

Wat doe jij met profiteurs die nooit hun deel betalen op restaurant?

Ik kreeg het weekend een interessante vraag van één van de volgers van deze blog. De man wil anoniem blijven, maar vroeg me wat ik persoonlijk vind van “afzuipers” en profiteurs op café of restaurant. Volgens hem kennen we allemaal wel zo iemand in de vriendenkring. En zelf heeft hij er blijkbaar onlangs nog een slechte ervaring mee gehad.

Een man of vrouw, of zelfs een koppel dat net voor het hun beurt is om een rondje te betalen op café er tussenuit knijpt; dan zijn ze plots moe of moeten ze de volgende dag te vroeg op, en weg zijn ze. Erger wordt het wanneer zo’n types mee op restaurant gaan, maar er in slagen om hun deel van de rekening niet te betalen. Dat is niet enkel gierig of sluw, maar zonder meer grof. Hoe ga ik met zo’n mensen om en heb ik tips om zo’n mensen op hun plaats te zetten? Dat was dus de vraag die via DM binnenkwam.

Eerlijk: ik heb niet zo’n vrienden, denk ik. Nu toch niet meer. Heel vroeger, toen ik nog studeerde en uitging in Leuven kwam ik zo’n mensen uiteraard wel tegen. Maar die tijd is over. Iedereen betaalt zijn deeltje. Iedereen trakteert wel eens. Heeft misschien met de leeftijd te maken of met het soort vrienden die ik (zonder daar over na te denken) aantrek en koester.

Dat er verschillen zijn tussen mensen is wel normaal. Niet iedereen heeft de middelen om zomaar (dure) flessen wijn te openen. Even grof als nooit trakteren is verwachten dat mensen een levensstijl aannemen die ze simpelweg niet aankunnen. Dat is pas respectloos.

Er zijn ook vrienden die door een moeilijke periode gaan en even niet mee kunnen aan hetzelfde tempo. Respecteer dat en denk altijd: je kunt beter een beetje te gul dan een beetje te gierig zijn, maar enkel als je het zelf aankunt. Maar ook erg zijn mensen die echt altijd willen trakteren. Dan lijkt het alsof je uit hun hand eet en je ook voortdurend ontzettend dankbaar moet zijn. Als je zonder problemen je deel kunt betalen, dan wil je dat ook echt graag doen. Toch?

Een goede tip die ik nog wil meegeven: als je een paar dagen samen met vrienden op pad gaat wordt het heen- en weer trakteren soms een gedoe. Installeer dan een app zoals Splitwise die volledig gratis is. Je vult gewoon in wie wat betaalt en of het een kost is die je wil delen of niet, en op het einde van de uitstap of het etentje kun je ieder z’n deel laten betalen zonder discussie of vervelende gevoelens. Want profiteren wil niemand…

Hebben jullie andere tips of meningen? Vervelende of net toffe ervaringen? Laat maar komen. Ik ben heel benieuwd… Wat is jullie gedachte over zogenaamde “afzuipers” of “profiteurs”…

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer