Wat doe jij met profiteurs die nooit hun deel betalen op restaurant?
Nieuws

Wat doe jij met profiteurs die nooit hun deel betalen op restaurant?

Ik kreeg het weekend een interessante vraag van één van de volgers van deze blog. De man wil anoniem blijven, maar vroeg me wat ik persoonlijk vind van “afzuipers” en profiteurs op café of restaurant. Volgens hem kennen we allemaal wel zo iemand in de vriendenkring. En zelf heeft hij er blijkbaar onlangs nog een slechte ervaring mee gehad.

Een man of vrouw, of zelfs een koppel dat net voor het hun beurt is om een rondje te betalen op café er tussenuit knijpt; dan zijn ze plots moe of moeten ze de volgende dag te vroeg op, en weg zijn ze. Erger wordt het wanneer zo’n types mee op restaurant gaan, maar er in slagen om hun deel van de rekening niet te betalen. Dat is niet enkel gierig of sluw, maar zonder meer grof. Hoe ga ik met zo’n mensen om en heb ik tips om zo’n mensen op hun plaats te zetten? Dat was dus de vraag die via DM binnenkwam.

Eerlijk: ik heb niet zo’n vrienden, denk ik. Nu toch niet meer. Heel vroeger, toen ik nog studeerde en uitging in Leuven kwam ik zo’n mensen uiteraard wel tegen. Maar die tijd is over. Iedereen betaalt zijn deeltje. Iedereen trakteert wel eens. Heeft misschien met de leeftijd te maken of met het soort vrienden die ik (zonder daar over na te denken) aantrek en koester.

Dat er verschillen zijn tussen mensen is wel normaal. Niet iedereen heeft de middelen om zomaar (dure) flessen wijn te openen. Even grof als nooit trakteren is verwachten dat mensen een levensstijl aannemen die ze simpelweg niet aankunnen. Dat is pas respectloos.

Er zijn ook vrienden die door een moeilijke periode gaan en even niet mee kunnen aan hetzelfde tempo. Respecteer dat en denk altijd: je kunt beter een beetje te gul dan een beetje te gierig zijn, maar enkel als je het zelf aankunt. Maar ook erg zijn mensen die echt altijd willen trakteren. Dan lijkt het alsof je uit hun hand eet en je ook voortdurend ontzettend dankbaar moet zijn. Als je zonder problemen je deel kunt betalen, dan wil je dat ook echt graag doen. Toch?

Een goede tip die ik nog wil meegeven: als je een paar dagen samen met vrienden op pad gaat wordt het heen- en weer trakteren soms een gedoe. Installeer dan een app zoals Splitwise die volledig gratis is. Je vult gewoon in wie wat betaalt en of het een kost is die je wil delen of niet, en op het einde van de uitstap of het etentje kun je ieder z’n deel laten betalen zonder discussie of vervelende gevoelens. Want profiteren wil niemand…

Hebben jullie andere tips of meningen? Vervelende of net toffe ervaringen? Laat maar komen. Ik ben heel benieuwd… Wat is jullie gedachte over zogenaamde “afzuipers” of “profiteurs”…

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer