Wat een kiekens zijn dat bij Colruyt en Delhaize
Nieuws

Wat een kiekens zijn dat bij Colruyt en Delhaize

De supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben gisteren een belangrijke aankondiging gedaan: ze willen niet langer plofkippen aanbieden. Dat zijn goedkope kippen die op amper zes weken volwassen zijn en dus erg snel slachtrijp, maar die die zes weken vaak in behoorlijk erbarmelijke omstandigheden moeten doorbrengen. Verre van diervriendelijk. De verkoop van die plofkippen zal nu geleidelijk afgebouwd worden, om de kippenkwekers de tijd te geven om zich aan te passen, en vanaf 2026 zouden de plofkippen definitief verdwijnen uit de koeltogen van Delhaize en Colruyt.

“Wat een kiekens zijn dat daar bij die supermarkten” reageerde iemand, “hoe stom is dat, iets aankondigen dat pas in 2026 in zal gaan.” En iemand anders reageerde daarop: “ja het zijn kiekens, want niemand ligt daarvan wakker, en mensen willen gewoon goedkoop eten kopen, plofkippen of niet, daar zijn Vlamingen niet mee bezig.”

Maar ik zal eerlijk zijn, ik vind het wel goed nieuws. Ik ben nog steeds een vleeseter, sowieso, maar dierenrechten liggen me ook nauw aan het hart. Mijn ouders bezorgen me geregeld “buitenloperkes” zoals mijn mama die noemt, van een boerderij waar de kippen alle vrijheid krijgen om gezond op te groeien, zoals dat vroeger bij mijn grootouders ook het geval was. Die kippen kosten uiteraard iets meer, maar het vlees is waanzinnig lekker.

En in de supermarkt neem ik ook meestal de biokippen mee, daarvan weet je dat ze ook veel gezonder zijn, en een stuk lekkerder. Maar heel eerlijk: ik doe het ook niet altijd. Voor een snel stoofpotje, een slaatje of een curry durf ik ook wel eens naar die makkelijke kippenreepjes te grijpen, en die komen vandaag bijna gegarandeerd van plofkippen. En daarom ben ik blij dat binnen een paar jaar alle kippen die worden verkocht bij Delhaize en Colruyt een beter leven zullen gehad hebben.

Ik geloof er oprecht in dat dit de enige weg is: we gaan sowieso steeds minder vlees eten, maar als we dat dan toch nog doen gaan we gewoon beter en gezonder vlees eten, met veel respect voor dierenrechten en met bijzondere aandacht voor onze planeet. Daarom dat ik ook vaak voor vegetarische alternatieven ga, want die worden steeds beter en lekkerder. Maar niet altijd dus. Soms is een lekker kippetje of een mooi stuk rundvlees gewoon ontzettend lekker, en daar durf ik dan ook van te genieten. En daar voel ik me niet schuldig over.

Weet je, ik geloof oprecht in geleidelijke evolutie. Voor sommigen zal deze stap van Colruyt en Delhaize te klein en te weinig zijn, en zij zullen zeggen dat enkele vegetarisme of veganisme de planeet kunnen redden. Andere mensen zitten op dit soort van beloftes van supermarktketens absoluut niet op te wachten, en zij vrezen dat de prijs van het vlees enkel duurder zal worden. Maar ik juich deze evolutie toe. Nadenken over dierenrechten, en over onze planeet en het klimaat moeten we allemaal doen. En dit is een goede stap! Dus: pluimen (pun intended) voor Colruyt en Delhaize: weg met de plofkip!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer