Wat een kiekens zijn dat bij Colruyt en Delhaize
Nieuws

Wat een kiekens zijn dat bij Colruyt en Delhaize

De supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben gisteren een belangrijke aankondiging gedaan: ze willen niet langer plofkippen aanbieden. Dat zijn goedkope kippen die op amper zes weken volwassen zijn en dus erg snel slachtrijp, maar die die zes weken vaak in behoorlijk erbarmelijke omstandigheden moeten doorbrengen. Verre van diervriendelijk. De verkoop van die plofkippen zal nu geleidelijk afgebouwd worden, om de kippenkwekers de tijd te geven om zich aan te passen, en vanaf 2026 zouden de plofkippen definitief verdwijnen uit de koeltogen van Delhaize en Colruyt.

“Wat een kiekens zijn dat daar bij die supermarkten” reageerde iemand, “hoe stom is dat, iets aankondigen dat pas in 2026 in zal gaan.” En iemand anders reageerde daarop: “ja het zijn kiekens, want niemand ligt daarvan wakker, en mensen willen gewoon goedkoop eten kopen, plofkippen of niet, daar zijn Vlamingen niet mee bezig.”

Maar ik zal eerlijk zijn, ik vind het wel goed nieuws. Ik ben nog steeds een vleeseter, sowieso, maar dierenrechten liggen me ook nauw aan het hart. Mijn ouders bezorgen me geregeld “buitenloperkes” zoals mijn mama die noemt, van een boerderij waar de kippen alle vrijheid krijgen om gezond op te groeien, zoals dat vroeger bij mijn grootouders ook het geval was. Die kippen kosten uiteraard iets meer, maar het vlees is waanzinnig lekker.

En in de supermarkt neem ik ook meestal de biokippen mee, daarvan weet je dat ze ook veel gezonder zijn, en een stuk lekkerder. Maar heel eerlijk: ik doe het ook niet altijd. Voor een snel stoofpotje, een slaatje of een curry durf ik ook wel eens naar die makkelijke kippenreepjes te grijpen, en die komen vandaag bijna gegarandeerd van plofkippen. En daarom ben ik blij dat binnen een paar jaar alle kippen die worden verkocht bij Delhaize en Colruyt een beter leven zullen gehad hebben.

Ik geloof er oprecht in dat dit de enige weg is: we gaan sowieso steeds minder vlees eten, maar als we dat dan toch nog doen gaan we gewoon beter en gezonder vlees eten, met veel respect voor dierenrechten en met bijzondere aandacht voor onze planeet. Daarom dat ik ook vaak voor vegetarische alternatieven ga, want die worden steeds beter en lekkerder. Maar niet altijd dus. Soms is een lekker kippetje of een mooi stuk rundvlees gewoon ontzettend lekker, en daar durf ik dan ook van te genieten. En daar voel ik me niet schuldig over.

Weet je, ik geloof oprecht in geleidelijke evolutie. Voor sommigen zal deze stap van Colruyt en Delhaize te klein en te weinig zijn, en zij zullen zeggen dat enkele vegetarisme of veganisme de planeet kunnen redden. Andere mensen zitten op dit soort van beloftes van supermarktketens absoluut niet op te wachten, en zij vrezen dat de prijs van het vlees enkel duurder zal worden. Maar ik juich deze evolutie toe. Nadenken over dierenrechten, en over onze planeet en het klimaat moeten we allemaal doen. En dit is een goede stap! Dus: pluimen (pun intended) voor Colruyt en Delhaize: weg met de plofkip!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer