Wat een kiekens zijn dat bij Colruyt en Delhaize
Nieuws

Wat een kiekens zijn dat bij Colruyt en Delhaize

De supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben gisteren een belangrijke aankondiging gedaan: ze willen niet langer plofkippen aanbieden. Dat zijn goedkope kippen die op amper zes weken volwassen zijn en dus erg snel slachtrijp, maar die die zes weken vaak in behoorlijk erbarmelijke omstandigheden moeten doorbrengen. Verre van diervriendelijk. De verkoop van die plofkippen zal nu geleidelijk afgebouwd worden, om de kippenkwekers de tijd te geven om zich aan te passen, en vanaf 2026 zouden de plofkippen definitief verdwijnen uit de koeltogen van Delhaize en Colruyt.

“Wat een kiekens zijn dat daar bij die supermarkten” reageerde iemand, “hoe stom is dat, iets aankondigen dat pas in 2026 in zal gaan.” En iemand anders reageerde daarop: “ja het zijn kiekens, want niemand ligt daarvan wakker, en mensen willen gewoon goedkoop eten kopen, plofkippen of niet, daar zijn Vlamingen niet mee bezig.”

Maar ik zal eerlijk zijn, ik vind het wel goed nieuws. Ik ben nog steeds een vleeseter, sowieso, maar dierenrechten liggen me ook nauw aan het hart. Mijn ouders bezorgen me geregeld “buitenloperkes” zoals mijn mama die noemt, van een boerderij waar de kippen alle vrijheid krijgen om gezond op te groeien, zoals dat vroeger bij mijn grootouders ook het geval was. Die kippen kosten uiteraard iets meer, maar het vlees is waanzinnig lekker.

En in de supermarkt neem ik ook meestal de biokippen mee, daarvan weet je dat ze ook veel gezonder zijn, en een stuk lekkerder. Maar heel eerlijk: ik doe het ook niet altijd. Voor een snel stoofpotje, een slaatje of een curry durf ik ook wel eens naar die makkelijke kippenreepjes te grijpen, en die komen vandaag bijna gegarandeerd van plofkippen. En daarom ben ik blij dat binnen een paar jaar alle kippen die worden verkocht bij Delhaize en Colruyt een beter leven zullen gehad hebben.

Ik geloof er oprecht in dat dit de enige weg is: we gaan sowieso steeds minder vlees eten, maar als we dat dan toch nog doen gaan we gewoon beter en gezonder vlees eten, met veel respect voor dierenrechten en met bijzondere aandacht voor onze planeet. Daarom dat ik ook vaak voor vegetarische alternatieven ga, want die worden steeds beter en lekkerder. Maar niet altijd dus. Soms is een lekker kippetje of een mooi stuk rundvlees gewoon ontzettend lekker, en daar durf ik dan ook van te genieten. En daar voel ik me niet schuldig over.

Weet je, ik geloof oprecht in geleidelijke evolutie. Voor sommigen zal deze stap van Colruyt en Delhaize te klein en te weinig zijn, en zij zullen zeggen dat enkele vegetarisme of veganisme de planeet kunnen redden. Andere mensen zitten op dit soort van beloftes van supermarktketens absoluut niet op te wachten, en zij vrezen dat de prijs van het vlees enkel duurder zal worden. Maar ik juich deze evolutie toe. Nadenken over dierenrechten, en over onze planeet en het klimaat moeten we allemaal doen. En dit is een goede stap! Dus: pluimen (pun intended) voor Colruyt en Delhaize: weg met de plofkip!

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer