De supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben gisteren een belangrijke aankondiging gedaan: ze willen niet langer plofkippen aanbieden. Dat zijn goedkope kippen die op amper zes weken volwassen zijn en dus erg snel slachtrijp, maar die die zes weken vaak in behoorlijk erbarmelijke omstandigheden moeten doorbrengen. Verre van diervriendelijk. De verkoop van die plofkippen zal nu geleidelijk afgebouwd worden, om de kippenkwekers de tijd te geven om zich aan te passen, en vanaf 2026 zouden de plofkippen definitief verdwijnen uit de koeltogen van Delhaize en Colruyt.
“Wat een kiekens zijn dat daar bij die supermarkten” reageerde iemand, “hoe stom is dat, iets aankondigen dat pas in 2026 in zal gaan.” En iemand anders reageerde daarop: “ja het zijn kiekens, want niemand ligt daarvan wakker, en mensen willen gewoon goedkoop eten kopen, plofkippen of niet, daar zijn Vlamingen niet mee bezig.”
Maar ik zal eerlijk zijn, ik vind het wel goed nieuws. Ik ben nog steeds een vleeseter, sowieso, maar dierenrechten liggen me ook nauw aan het hart. Mijn ouders bezorgen me geregeld “buitenloperkes” zoals mijn mama die noemt, van een boerderij waar de kippen alle vrijheid krijgen om gezond op te groeien, zoals dat vroeger bij mijn grootouders ook het geval was. Die kippen kosten uiteraard iets meer, maar het vlees is waanzinnig lekker.
En in de supermarkt neem ik ook meestal de biokippen mee, daarvan weet je dat ze ook veel gezonder zijn, en een stuk lekkerder. Maar heel eerlijk: ik doe het ook niet altijd. Voor een snel stoofpotje, een slaatje of een curry durf ik ook wel eens naar die makkelijke kippenreepjes te grijpen, en die komen vandaag bijna gegarandeerd van plofkippen. En daarom ben ik blij dat binnen een paar jaar alle kippen die worden verkocht bij Delhaize en Colruyt een beter leven zullen gehad hebben.
Ik geloof er oprecht in dat dit de enige weg is: we gaan sowieso steeds minder vlees eten, maar als we dat dan toch nog doen gaan we gewoon beter en gezonder vlees eten, met veel respect voor dierenrechten en met bijzondere aandacht voor onze planeet. Daarom dat ik ook vaak voor vegetarische alternatieven ga, want die worden steeds beter en lekkerder. Maar niet altijd dus. Soms is een lekker kippetje of een mooi stuk rundvlees gewoon ontzettend lekker, en daar durf ik dan ook van te genieten. En daar voel ik me niet schuldig over.
Weet je, ik geloof oprecht in geleidelijke evolutie. Voor sommigen zal deze stap van Colruyt en Delhaize te klein en te weinig zijn, en zij zullen zeggen dat enkele vegetarisme of veganisme de planeet kunnen redden. Andere mensen zitten op dit soort van beloftes van supermarktketens absoluut niet op te wachten, en zij vrezen dat de prijs van het vlees enkel duurder zal worden. Maar ik juich deze evolutie toe. Nadenken over dierenrechten, en over onze planeet en het klimaat moeten we allemaal doen. En dit is een goede stap! Dus: pluimen (pun intended) voor Colruyt en Delhaize: weg met de plofkip!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer