Wat een nachtmerrie! Maar lach me niet uit...
Nieuws

Wat een nachtmerrie! Maar lach me niet uit…

Vraag me niet waar het vandaan kwam. Misschien omdat we gisterenavond een lange wandeling gemaakt hebben en dan rond elf uur nog kaas hebben gegeten met een glaasje wijn. Men zegt wel eens dat late kaas raar doet dromen. En vannacht was het zover. Ik droom meestal leuk of lief of soms eens ondeugend maar zelden beleef ik een nachtmerrie die maar blijft duren. Deze nacht wel.

Pas op, er ging niemand dood. Er kwamen geen spoken aan te pas of Vladimir Poetin. Ik was niet ziek en mijn lief heeft me in mijn droom niet verlaten voor een beter exemplaar. Neen. Het zit zo: er waren geen tomaten meer. Nergens. Nul. Het was gedaan met de tomaten. Overal. In de hele wereld. Uitgestorven of plots verdwenen, ik weet het niet. Dat werd niet duidelijk in mijn droom. Maar de paniek was immens. Wereldwijd. En zelf was ik er deze nacht ook kapot van.

Eerst waren er in mijn droom trouwens nog wel tomaten. Maar er was immens schaarste. Prijzen gingen tien keer hoger voor een kilootje tomaten dan voor olie of gas. We moesten uren staan aanschuiven bij de groenteboer. Er werd gerantsoeneerd. Het was afschuwelijk. Maar het werd erger. Want ook al kwamen ministers met ronkende verklaringen, en bemoeiden Biden en de UNO en de NAVO er zich mee: ze raakten echt uitgeput.

Op. Geen tomaat meer te vinden in de wereld. Die in mijn serre, de beste ter wereld, verschrompelden tot krenten en verdwenen van vandaag op morgen. En de overblijvende tomaten in blik werden zo duur als diamanten en raakten ook op. Ergens in een beveiligde bank zouden er nog wat blikken achter de hand gehouden worden, zoadat toekomstige generaties zouden weten wat tomaten precies waren. Want voor ons was het liedje uit.

Het klinkt als een onnozele droom. Het zijn maar tomaten, denkt u misschien. Maar zo voelde het niet aan. Ik heb in mijn slaap echte paniek en een grote neerslachtigheid gevoeld. Geen tomaten meer in de sla, geen tomaten meer in de soep, geen tomaten op de pizza, in de pasta, geen zoete snoeptomaatjes tussendoor. Ik kan je verzekeren: zonder tomaten is het leven bijna het leven niet meer waard. Het was één van de afschuwelijkste nachtmerries voor een man die graag kookt.

Maar goed. Op een bepaald moment wordt een mens gelukkig wel weer wakker, en dan denk je: het was maar een droom. Een hele nare. Maar het is over. En dan toch stap je half chagrijnig dat bed uit. En weet je wat ik dan doe, nog voor ik wat dan ook doe? Ik ga naar de keuken, en ben zo blij als een kind als ik de mooie grote rijpe Spaanse tomaten op mijn aanrecht heel even kan aanraken. Liefdevol strelen bijna. En ik heb drie snoeptomaatjes gesnoept. En ik voel me weer beter. Oef. Stomme droom.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer