Wat ik echt heb gemist op vakantie!
Nieuws

Wat ik echt heb gemist op vakantie!

Wat ik het meeste aan België mis wanneer ik op vakantie ben? Dat was een van de vragen die mijn collega’s Bjorn en Ann mij gisteren tijdens hun laatste vervangende ochtendshow op Joe stelden. Of er iets was dat ik mis wanneer ik in Barcelona ben. Onze kat uiteraard. Gilbert is de liefste poes ter wereld, en het was deze nacht een heerlijk weerzien met veel geknuffel.

Maar de vraag ging eerder over iets. Niet iemand. Over een Belgisch ding, of een gewoonte, die ze nergens in de wereld zo goed kennen als in ons Belgenlandje. En ja, dan zijn er twee dingen die ik in Barcelona elk jaar weer mis. Twee ingrediënten die ze daar echt niet kennen: préparé en grijze garnalen.

Raar hé?! Want je kunt op de markt of in de speciaalzaakjes echt de allerlekkerste ingrediënten vinden, gamba’s en garnalen in alle vormen en formaten, maar die typische grijze garnaaltjes uit de Noordzee zijn toch vooral een Belgisch en Hollands dingetje. Ja in Groot-Brittannië zijn ze ook wel eens te koop, en ook in Frankrijk, maar toch minder dan in België. Maar in Spanje dus niet.

En ook Filet Américain, Préparé zeg maar, bestaat daar gewoon niet. Je kunt wel eens steak tartare krijgen, en die is heerlijk, maar de tyipische préparé met de licht pikante oranje saus zoals je die bij ons bij elke slager vinden kunt, en die heerlijk is op de boterham met wat zilveruitjes, een augurkje of wat kappertjes? Kennen ze niet in Spanje!!!

Weet je wat er de voorbije nacht gebeurde na een drukke DJ-nacht? Ik had een hele dag gereden van Condom naar Bordeaux, had een vlucht genomen met vertraging, en was maar net op tijd op m’n eerste set in Kortemark van 20u tot 22u en vervolgens moest ik me echt haasten om de volgende set te halen in Bilzen van middernacht tot 2u. Dus toen ik rond halfvier thuis kwam had ik ontzettende honger. Ik had na het ontbijt in Frankrijk eigenlijk nauwelijks iets gegeten.

En wat bleek: in de koelkast thuis stond nog een potje met een klein beetje préparé, en een ander met net genoeg garnaalsla voor één boterham. Dat was het. Alleen: beide waren drie dagen over tijd. En dan moet je die allebei echt niet opeten. Zonde. Maar ik weet wel wat ik zometeen haal bij de slager en op mijn verse boterham ga smeren. Home sweet home. Het is een topvakantie geweest, maar thuis is het toch ook niet slecht.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer