Wat is de gezondste chocolade?

Chocolade is en blijft waanzinnig populair. In Europa wonen de meeste chocoladesnoepers met maar liefst 45% van de wereldomzet. En het straffe is: we staan met België in de top 3 van de chocolade-eters. In Zwitserland wordt nog steeds het meest chocolade gegeten met 11,4 kg per persoon per jaar. Daarna volgen Groot-Brittannië met 9,5 en België met toch ook 8,7 kilogram. De chocolade consumptie op 5 van de 7 continenten bedraagt ongeveer 51 miljard € per jaar.

Melkchocolade is nog altijd de favoriete chocolade van de meeste Europeanen, maar de consumptie van de fondant chocolade, dat is de meest donkere chocolade komt, aardig in de buurt. Donkere chocolade bevat ergens tussen de 50 en 90 procent cacaobestanddelen, terwijl melkchocolade minder cacaobestanddelen bevat – tussen 10 en 50 procent – plus een of andere vorm van melk en vaak meer suiker. Witte chocolade daarentegen is gemaakt van cacaoboter in plaats van cacaobestanddelen en sommige mensen noemen het daarom geen echte chocolade.

Dat de consumptie van fondant stijgt ten opzichte van de andere chocolades heeft wellicht te maken met het feit dat het algemene bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade meer en meer toeneemt. Volgens ‘CandyIndustry.com’ kent donkere chocolade sinds 2016 een wereldwijde groei van 20 procent.