Chocolade is en blijft waanzinnig populair. In Europa wonen de meeste chocoladesnoepers met maar liefst 45% van de wereldomzet. En het straffe is: we staan met België in de top 3 van de chocolade-eters. In Zwitserland wordt nog steeds het meest chocolade gegeten met 11,4 kg per persoon per jaar. Daarna volgen Groot-Brittannië met 9,5 en België met toch ook 8,7 kilogram. De chocolade consumptie op 5 van de 7 continenten bedraagt ongeveer 51 miljard € per jaar.
Melkchocolade is nog altijd de favoriete chocolade van de meeste Europeanen, maar de consumptie van de fondant chocolade, dat is de meest donkere chocolade komt, aardig in de buurt. Donkere chocolade bevat ergens tussen de 50 en 90 procent cacaobestanddelen, terwijl melkchocolade minder cacaobestanddelen bevat – tussen 10 en 50 procent – plus een of andere vorm van melk en vaak meer suiker. Witte chocolade daarentegen is gemaakt van cacaoboter in plaats van cacaobestanddelen en sommige mensen noemen het daarom geen echte chocolade.
Dat de consumptie van fondant stijgt ten opzichte van de andere chocolades heeft wellicht te maken met het feit dat het algemene bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade meer en meer toeneemt. Volgens ‘CandyIndustry.com’ kent donkere chocolade sinds 2016 een wereldwijde groei van 20 procent.
Het is vandaag Goede Vrijdag, de dag waarop katholieken de kruisiging van Jezus Christus herdenken. Vandaag is die dag misschien voor weinig mensen nog belangrijk, maar ik herinner me als kind dat we om drie uur ‘s middags naar de kerk gingen voor de kruisweg, een dienst waarin het sterven van Jezus aan het kruis werd herdacht … Lees meer
Vandaag wordt in Duitsland de Zwarte Woud Taart gevierd. Je kunt ze heel af en toe bij ons ook wel eens kopen, maar als je de real thing wil proeven moet je toch eens naar Duitsland gaan … Lees meer
Er bestaan veel theorieën over de oorsprong van de aprilvis. Eentje die ik persoonlijk misschien wel het meest plausibel vind komt uit de 16e eeuw in Frankrijk … Lees meer
Vandaag is internationale whiskey-dag. Zo geschreven dus: whiskey. En niet whisky. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is. Ik ook … Lees meer
Zondag 10 maart is Pretzel day. Maar wat zijn pretzels eigenlijk? Het is een soort zout gebakken deegsnack, meestal gemaakt van een deeg op basis van bloem, water, gist en zout … Lees meer
Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands … Lees meer
Niks gaat boven verse groenten. Maar met diepvriesgroenten is ook niks fout. Wel integendeel. Soms zijn ze zelfs gezonder dan de groenten die je in de supermarkt vindt … Lees meer
We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is … Lees meer