Het is de week van de 90s op Joe, en daarom kijk ik graag eens terug naar foodtrends, favoriete gerechten en recepten en leuke foodweetjes van die heerlijke jaren 90.
Weet je nog wat in die tijd het meest bekende diëet was? Inderdaad, dat van de Fransman Michel Montignac. Hij was als kind behoorlijk zwaarlijvig en wou op een wetenschappelijke manier een correct diëet ontwikkelen. Dat werd erg populair door zijn bestseller uit 1996: ‘Ik ben slank want ik eet!’ of ‘De geheimen van onze voeding‘. Het boek werd bijna 20 miljoen keer verkocht, en in de jaren 90 waren massa’s mensen aan het ‘Montignacen’. De wetenschapper overleed trouwens in 2010 op 66-jarige leeftijd. Zijn dochter is tot op vandaag diëtiste.
Wikipedia zegt dit over de in de jaren 90 waanzinnig populaire diëetmethode:
Er kwam later nogal wat kritiek op Montignac zijn methode. Het Nederlandse voedingscentrum verwoordt de kritiek nog het best: “De methode van Montignac is niet goed onderbouwd. Zo is er geen onderzoek dat aantoont dat mensen afvallen door het gescheiden eten van koolhydraten en vetten. Ook is het dieet ingewikkeld. Ter illustratie: een boterham met kaas en een maaltijd met vlees, groenten en aardappelen zijn niet toegestaan. Het gescheiden eten van koolhydraten en vetten is ook praktisch bijna onuitvoerbaar. Zo levert brood zowel koolhydraten als vet. Het bloedsuikergehalte wordt bovendien door nog veel meer factoren beïnvloed.”
Toch waren er ook goede kanten aan het diëet. Namelijk zijn advies om veel groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten te eten en de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding te beperken. Dat is sowieso een goed idee. Maar in z’n geheel genomen was zijn methode misschien toch net iets te eenzijdig. Maar de grote verdienste is wel dat hij ons toen deed nadenken over wat we aten en wat de gevolgen voor onze gezondheid en ons gewicht waren.
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer