Nieuws

Wat is er geworden van het dieet van de jaren 90?

Het is de week van de 90s op Joe, en daarom kijk ik graag eens terug naar foodtrends, favoriete gerechten en recepten en leuke foodweetjes van die heerlijke jaren 90.

Weet je nog wat in die tijd het meest bekende diëet was? Inderdaad, dat van de Fransman Michel Montignac. Hij was als kind behoorlijk zwaarlijvig en wou op een wetenschappelijke manier een correct diëet ontwikkelen. Dat werd erg populair door zijn bestseller uit 1996: ‘Ik ben slank want ik eet!’ of ‘De geheimen van onze voeding‘. Het boek werd bijna 20 miljoen keer verkocht, en in de jaren 90 waren massa’s mensen aan het ‘Montignacen’. De wetenschapper overleed trouwens in 2010 op 66-jarige leeftijd. Zijn dochter is tot op vandaag diëtiste.

Wikipedia zegt dit over de in de jaren 90 waanzinnig populaire diëetmethode:

  • Het is onnodig om op calorieën te letten: de theorie over gewichtstoename met betrekking tot calorieën is volgens Montignac niet correct.
  • Maaltijden moeten evenwichtig zijn, niet per se per maaltijd, maar wel over de hele dag genomen.
  • Koolhydraten en vetten moeten niet samen worden gegeten (bijvoorbeeld brood met kaas of witte pasta met roomsaus).
  • Het aantal voedingsvezels per maaltijd moet hoog zijn.
  • ‘Slechte’ koolhydraten (zoals in suiker, aardappelen en witbrood) moeten worden gemeden, in plaats daarvan moeten ‘goede’ koolhydraten worden gegeten zoals fruit, volkorenproducten en peulvruchten.
  • Men moet niet te veel vet eten, en dan vooral ‘goede’ vetten zoals onverzadigde vetten en vetten met omega 3-vetzuren die in vette vis als haring en sardines zitten.

Er kwam later nogal wat kritiek op Montignac zijn methode. Het Nederlandse voedingscentrum verwoordt de kritiek nog het best: “De methode van Montignac is niet goed onderbouwd. Zo is er geen onderzoek dat aantoont dat mensen afvallen door het gescheiden eten van koolhydraten en vetten. Ook is het dieet ingewikkeld. Ter illustratie: een boterham met kaas en een maaltijd met vlees, groenten en aardappelen zijn niet toegestaan. Het gescheiden eten van koolhydraten en vetten is ook praktisch bijna onuitvoerbaar. Zo levert brood zowel koolhydraten als vet. Het bloedsuikergehalte wordt bovendien door nog veel meer factoren beïnvloed.”

Toch waren er ook goede kanten aan het diëet. Namelijk zijn advies om veel groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten te eten en de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding te beperken. Dat is sowieso een goed idee. Maar in z’n geheel genomen was zijn methode misschien toch net iets te eenzijdig. Maar de grote verdienste is wel dat hij ons toen deed nadenken over wat we aten en wat de gevolgen voor onze gezondheid en ons gewicht waren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer