Wat is er zo verkeerd aan geluk durven tonen?
Nieuws

Wat is er zo verkeerd aan geluk durven tonen?

Zondag heb ik deze foto gepost op mijn Instagram. Je ziet hoe gelukkig ik ben, in de natuur, met het zonlicht over het water. Er was voor zondagnamiddag regen en storm aangekondigd, maar ik was vroeg wakker en trok al voor acht uur mijn wandelschoenen aan, met het plan om een nieuwe route in de buurt uit te proberen. Het werd een heerlijke tocht langs de Moervaart en de Zuidlede, met heel veel mooi zonlicht, en een natuur die op het ritme van mijn wandelpassen ontwaakte.

Ik was mijn oortjes vergeten, dus ik luisterde voor één keer niet naar muziek, en ook eens niet naar het nieuws. Vooral dat laatste kan eens deugd doen, in deze slecht-nieuws-tijden. Al wandelend werd ik gelukkiger en gelukkiger. Dat heb ik wel vaker wanneer ik wandel, maar zondag daagde toch weer het besef dat er nog altijd veel meer is om gelukkig over te zijn in het leven dan zaken om te blijven over treuren. Ik telde mijn zegeningen, zoals dat dan heet.

Veel meer dan dat bedoelde ik eigenlijk niet toen ik onder de foto zette: “ik ben gewoon gelukkig. Gewoon. Gelukkig.” Maar ik kreeg ontzettend veel reacties van mensen, vooral in privé berichten. Natuurlijk zijn er veel mensen die om allerlei geldige redenen vandaag helemaal niet gelukkig zijn. Dat besef ik. En die vroegen me om ook aandacht te hebben voor mensen in moeilijkheden, die diep en diep ongelukkig zijn door covid. Ik wens hen uiteraard veel sterkte en beterschap. Maar veel mensen vonden het ook gewoon fijn dat ik op Instagram zei dat ik “gewoon gelukkig” was.

Er is vandaag terecht veel aandacht in de pers en op de sociale media voor mensen die oprecht vertellen hoe rot ze zich tegenwoordig voelen en hoe slecht ze in hun vel zitten. Maar zeggen dat je je goed voelt, en gelukkig bent, lijkt vandaag daardoor een beetje een taboe geworden. Hoe durf je? Dan gaat het al vaak van: “ja, jij hebt makkelijk praten.” Zoals ik de nuances niet ken in het leven van mensen die zich outen als “ongelukkig” weet ook niemand hoe genuanceerd mijn verhaal is.

Iedereen heeft dingen om over te klagen, het virus maakt iedereen z’n leven anders, moeilijker, minder vanzelfsprekend. Tenminste, als je het zo wil zien. Maar gezond zijn en blijven is mijn enige zorg nu. En ik concentreer mij daarom vandaag op wat ik wel heb, en dat is zoveel: een goed lief, een gezonde familie, een fijn huis, een toffe job. En meer dan ooit haal ik mijn oprecht geluk uit een goed boek, wat poëzie, een leuke serie, een stukje kaas met notenbrood, een gebraadje in de oven, een zelfgebakken taartje, bloemen op de tafel, fijne muziek in huis, een goed gesprek met mijn lief.

Neen, het is hier ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Alhoewel. Als er niet teveel wolken zijn staar ik wel eens naar de maan ‘s avonds in onze tuin, en we halen ook altijd rozen in huis. Dat helpt. Daarom mijn warme oproep: durf dat toch ook gewoon te zeggen, wanneer je je goed voelt. Dat mag. En dat kan anderen wellicht ook helpen. Optimisme is nog altijd geen vieze ziekte. Want ik ben geen psycholoog, maar soms vraag ik me oprecht af of alle gejammer en geklaag op sociale media ook niet besmettelijk is….

Gerelateerde nieuwsberichten

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer