Nieuws

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet. Omdat dat gezonder zou zijn. En hij is niet alleen in die gedachte. Gluten zouden immers boosdoeners zijn die onder andere overgewicht zouden veroorzaken. Diëtisten en voedingsdeskundigen hebben daar grote vraagtekens bij omdat daar echt geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. De meeste mensen kunnen gluten prima verdragen, en als zij die vermijden is de kans groot dat ze in een eenzijdig, lees dus ongezond eetpatroon verzeild raken. Geen aanrader.

Maar wat zijn gluten nu eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst, rogge en spelt. Voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem soms behoorlijk heftig reageert op gluten, is het natuurlijk wel essentieel om strikt glutenvrij te eten om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Voor hen zijn er gelukkig steeds meer alternatieven.

Mensen die glutenvrij eten, kunnen kiezen voor alternatieve granen zoals rijst, maïs, quinoa, boekweit, gierst en glutenvrije haver. Voor het bakken zijn er ook alternatieve meelsoorten, zoals rijstmeel, amandelmeel, kokosmeel, maïsmeel en kikkererwtenmeel. Onbewerkte groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en vormen een belangrijk onderdeel van een glutenvrij dieet, net zoals verse, ongemarineerde vlees- en vissoorten. Ook melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten zijn over het algemeen glutenvrij. Maar controleer toch maar de etiketten op toegevoegde ingrediënten. Ook onbewerkte noten en zaden zijn glutenvrij en kunnen een goede bron van voedingsstoffen zijn. En dan bestaan er ook nog eens glutenvrije vervangers zoals glutenvrije broden, crackers, pasta en koekjes. Deze producten worden vaak gemaakt van rijstmeel, maïsmeel, aardappelmeel en andere glutenvrije ingrediënten.

Voor mensen met een glutenallergie is het leven niet altijd makkelijk, want gluten zitten in zoveel producten waar je het niet per se zou verwachten. In bier bijvoorbeeld, maar ook in veel tandpasta’s. Geen probleem voor zij die er geen last van hebben, maar mensen met een allergie kunnen er flinke bijwerken van krijgen. Maar nogmaals: (uitsluitend) glutenvrij eten als dieet voor perfect gezonde mensen wordt door experts niet aangeraden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer

iStock

Leuk om te doen met de kinderen: maak een een gingerbread house

Een gingerbread house is een peperkoeken huis, in Engeland en Amerika zijn deze huisjes zeer populair. Het is daar een traditioneel kerstdecoratie symbool dat vaak geassocieerd wordt met het sprookje van Hans en Grietje … Lees meer