8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet. Omdat dat gezonder zou zijn. En hij is niet alleen in die gedachte. Gluten zouden immers boosdoeners zijn die onder andere overgewicht zouden veroorzaken. Diëtisten en voedingsdeskundigen hebben daar grote vraagtekens bij omdat daar echt geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. De meeste mensen kunnen gluten prima verdragen, en als zij die vermijden is de kans groot dat ze in een eenzijdig, lees dus ongezond eetpatroon verzeild raken. Geen aanrader.
Maar wat zijn gluten nu eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst, rogge en spelt. Voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem soms behoorlijk heftig reageert op gluten, is het natuurlijk wel essentieel om strikt glutenvrij te eten om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Voor hen zijn er gelukkig steeds meer alternatieven.
Mensen die glutenvrij eten, kunnen kiezen voor alternatieve granen zoals rijst, maïs, quinoa, boekweit, gierst en glutenvrije haver. Voor het bakken zijn er ook alternatieve meelsoorten, zoals rijstmeel, amandelmeel, kokosmeel, maïsmeel en kikkererwtenmeel. Onbewerkte groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en vormen een belangrijk onderdeel van een glutenvrij dieet, net zoals verse, ongemarineerde vlees- en vissoorten. Ook melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten zijn over het algemeen glutenvrij. Maar controleer toch maar de etiketten op toegevoegde ingrediënten. Ook onbewerkte noten en zaden zijn glutenvrij en kunnen een goede bron van voedingsstoffen zijn. En dan bestaan er ook nog eens glutenvrije vervangers zoals glutenvrije broden, crackers, pasta en koekjes. Deze producten worden vaak gemaakt van rijstmeel, maïsmeel, aardappelmeel en andere glutenvrije ingrediënten.
Voor mensen met een glutenallergie is het leven niet altijd makkelijk, want gluten zitten in zoveel producten waar je het niet per se zou verwachten. In bier bijvoorbeeld, maar ook in veel tandpasta’s. Geen probleem voor zij die er geen last van hebben, maar mensen met een allergie kunnen er flinke bijwerken van krijgen. Maar nogmaals: (uitsluitend) glutenvrij eten als dieet voor perfect gezonde mensen wordt door experts niet aangeraden.
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer