8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet. Omdat dat gezonder zou zijn. En hij is niet alleen in die gedachte. Gluten zouden immers boosdoeners zijn die onder andere overgewicht zouden veroorzaken. Diëtisten en voedingsdeskundigen hebben daar grote vraagtekens bij omdat daar echt geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. De meeste mensen kunnen gluten prima verdragen, en als zij die vermijden is de kans groot dat ze in een eenzijdig, lees dus ongezond eetpatroon verzeild raken. Geen aanrader.
Maar wat zijn gluten nu eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst, rogge en spelt. Voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem soms behoorlijk heftig reageert op gluten, is het natuurlijk wel essentieel om strikt glutenvrij te eten om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Voor hen zijn er gelukkig steeds meer alternatieven.
Mensen die glutenvrij eten, kunnen kiezen voor alternatieve granen zoals rijst, maïs, quinoa, boekweit, gierst en glutenvrije haver. Voor het bakken zijn er ook alternatieve meelsoorten, zoals rijstmeel, amandelmeel, kokosmeel, maïsmeel en kikkererwtenmeel. Onbewerkte groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en vormen een belangrijk onderdeel van een glutenvrij dieet, net zoals verse, ongemarineerde vlees- en vissoorten. Ook melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten zijn over het algemeen glutenvrij. Maar controleer toch maar de etiketten op toegevoegde ingrediënten. Ook onbewerkte noten en zaden zijn glutenvrij en kunnen een goede bron van voedingsstoffen zijn. En dan bestaan er ook nog eens glutenvrije vervangers zoals glutenvrije broden, crackers, pasta en koekjes. Deze producten worden vaak gemaakt van rijstmeel, maïsmeel, aardappelmeel en andere glutenvrije ingrediënten.
Voor mensen met een glutenallergie is het leven niet altijd makkelijk, want gluten zitten in zoveel producten waar je het niet per se zou verwachten. In bier bijvoorbeeld, maar ook in veel tandpasta’s. Geen probleem voor zij die er geen last van hebben, maar mensen met een allergie kunnen er flinke bijwerken van krijgen. Maar nogmaals: (uitsluitend) glutenvrij eten als dieet voor perfect gezonde mensen wordt door experts niet aangeraden.
Ik sport bijna elke dag. Lange wandelingen, minstens een uur in de gym, vaak meer. Beweging is mijn uitlaatklep, mijn energiebron, mijn ritme. Sommige mensen zeggen dat ik overdrijf – en eerlijk gezegd, soms hebben ze gelijk … Lees meer
Would Be Chef is een foodblog, maar af en toe maak ik een uitstapje en schrijf ik hier ook over ander fijn nieuws. En vandaag heb ik echt super goed nieuws … Lees meer
Zo wakker worden, als deze ochtend, is toch een droom? Ik kwam de trap afgewandeld en de zon scheen alsof het al zomer is, maar in de tuin lag nog wel een dun laagje sneeuw alsof het nog winter is, en dat is het natuurlijk ook nog altijd … Lees meer
Ik krijg de laatste tijd veel vragen en opmerkingen over al mijn sporten. Sinds augustus vorig jaar heb ik de knop omgezet om (voor de zoveelste keer) gezonder te gaan leven en veel te bewegen … Lees meer
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer