Wat is het verschil tussen noedels en pasta
Nieuws

Wat is het verschil tussen noedels en pasta

6 oktober is elk jaar opnieuw World Noodle Day. Maar wat is het verschil tussen noedels en pasta? Als die vraag in een quiz zou komen zou ik geen tien op tien scoren denk ik, al zijn er een aantal duidelijke verschillen. Ik zet ze even voor je op een rij. Noodles en pasta zijn beide deegwaren, dat is de grootste gelijkenis, maar ze verschillen echt wel op verschillende manieren.

  1. Noodles worden traditioneel gemaakt van tarwebloem, terwijl pasta ook gemaakt kan worden van tarwe, durum-tarwe, eieren of andere granen.
  2. Noodles hebben hun oorsprong in Azië, vooral in landen als China en Japan, terwijl pasta een lange geschiedenis heeft in de Italiaanse keuken. Ook in Spanje zit pasta in de traditie trouwens.
  3. Noodles zijn meestal lang en dun van vorm, terwijl pasta in tientallen verschillende vormen en maten kan voorkomen, zoals penne, fusilli, of spaghetti.
  4. Pasta kan ook een gladdere textuur hebben dan sommige noedelsoorten.
  5. Noodles worden vaak gekookt door ze in kokend water te blancheren, terwijl pasta doorgaans in ruim gezouten water wordt gekookt. Pasta wordt soms ook gebakken of in ovenschotels verwerkt.
  6. Noodles hebben een neutrale smaak en nemen goed de smaken op van sauzen en bouillons, terwijl pasta een lichte tarwesmaak kan hebben en wat sauzen betreft kan variëren van tomatensaus tot romige sauzen.
  7. Noodles worden vaak gebruikt in Aziatische gerechten zoals lo mein, ramen en pho, terwijl pasta de basis vormt voor populaire Italiaanse gerechten zoals spaghetti Bolognese, lasagne en fettuccine Alfredo.

Kortom, ze lijken dan wel op elkaar en worden grotendeels op dezelfde manier gemaakt, maar er zijn toch een aanral duidelijke verschillen in ingrediënten, bereidingswijzen en toepassingen, wat niet onlogisch is, want ze komen uit verschillende culinaire tradities.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer