Wat is het verschil tussen noedels en pasta
Nieuws

Wat is het verschil tussen noedels en pasta

6 oktober is elk jaar opnieuw World Noodle Day. Maar wat is het verschil tussen noedels en pasta? Als die vraag in een quiz zou komen zou ik geen tien op tien scoren denk ik, al zijn er een aantal duidelijke verschillen. Ik zet ze even voor je op een rij. Noodles en pasta zijn beide deegwaren, dat is de grootste gelijkenis, maar ze verschillen echt wel op verschillende manieren.

  1. Noodles worden traditioneel gemaakt van tarwebloem, terwijl pasta ook gemaakt kan worden van tarwe, durum-tarwe, eieren of andere granen.
  2. Noodles hebben hun oorsprong in Azië, vooral in landen als China en Japan, terwijl pasta een lange geschiedenis heeft in de Italiaanse keuken. Ook in Spanje zit pasta in de traditie trouwens.
  3. Noodles zijn meestal lang en dun van vorm, terwijl pasta in tientallen verschillende vormen en maten kan voorkomen, zoals penne, fusilli, of spaghetti.
  4. Pasta kan ook een gladdere textuur hebben dan sommige noedelsoorten.
  5. Noodles worden vaak gekookt door ze in kokend water te blancheren, terwijl pasta doorgaans in ruim gezouten water wordt gekookt. Pasta wordt soms ook gebakken of in ovenschotels verwerkt.
  6. Noodles hebben een neutrale smaak en nemen goed de smaken op van sauzen en bouillons, terwijl pasta een lichte tarwesmaak kan hebben en wat sauzen betreft kan variëren van tomatensaus tot romige sauzen.
  7. Noodles worden vaak gebruikt in Aziatische gerechten zoals lo mein, ramen en pho, terwijl pasta de basis vormt voor populaire Italiaanse gerechten zoals spaghetti Bolognese, lasagne en fettuccine Alfredo.

Kortom, ze lijken dan wel op elkaar en worden grotendeels op dezelfde manier gemaakt, maar er zijn toch een aanral duidelijke verschillen in ingrediënten, bereidingswijzen en toepassingen, wat niet onlogisch is, want ze komen uit verschillende culinaire tradities.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer