Nieuws

Wat is het verschil tussen whiskey en whisky?

Vandaag is internationale whisky-dag. Zo geschreven dus: whisky. In maart was het nog internationale whiskey dag. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen de twee behalve die ene letter “e”. Ik ook. Wel, het belangrijkste verschil tussen “whisky” en “whiskey” ligt blijkbaar in de geografische oorsprong en de traditionele spelling. “Whisky” (zonder de ‘e’) wordt voornamelijk gebruikt in Schotland, Canada, en Japan. Dus als je bijvoorbeeld Schotse whisky of Canadese whisky drinkt, wordt het meestal zonder de ‘e’ gespeld.

Aan de andere kant wordt “whiskey” (met de ‘e’) vooral gebruikt in landen als Ierland en de Verenigde Staten. Dus als je Ierse whiskey of Amerikaanse whiskey drinkt, wordt het meestal met de ‘e’ gespeld. Maar pas op, er bestaan blijkbaar wel uitzonderingen op de regel en de spelling wordt niet altijd strikt gehandhaafd. In de praktijk wordt het verschil tussen de twee vaak genegeerd, en sommige distilleerderijen gebruiken de spelling naar eigen goeddunken. Maar vandaag gaan ze vooral in Amerika en in Ierland dus klinken met een authentieke whiskey, al dan niet on the rocks

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer