Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig. En ik hou misschien zelfs nog meer van warme oesters. Zelf maak ik ze op verschillende manieren, maar een echte klassieker is de “Oyster Rockefeller”. Die klassieker zou voor het eerst zijn gemaakt in 1889 in New Orleans in Restaurant Antoine’s. De escargots waren daar zeer populair, maar waren toen op, en als alternatief hebben ze oesters gebruikt. De naam Rockefeller verwijst naar de toenmalige rijkste zakenman van Amerika, om de luxe en rijkheid van het gerecht aan te duiden. Vandaag wordt het nog steeds in tienduizenden restaurants in Amerika gemaakt, en is het ook bij de brunch zeer populair.
Men gebruikt altijd verse oesters op de schelp die dan worden vaak bedekt met een vulling van groene kruiden en groenten, meestal gesauteerde spinazie met knoflook, ui en andere kruiden. Vaak worden ook nog broodkruimels of paneermeel toegevoegd en soms wat Parmezaan. En er zijn chefs die graag wat Penrod toevoegen voor de anijssmaak, maar daar is wel wat discussie over. De oesters worden dan sowieso gebakken of gegrild in de oven. En geserveerd met citroenpartjes. Echt heel lekker.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer