Nieuws

Wat is pastrami en hoe eet je het?

14 januari is blijkbaar in Amerika hot pastrami sandwich day. Maar wat is pastrami? Het gerecht heeft eigenlijk zijn oorsprong in Oost-Europese Joodse tradities, maar heeft vooral populariteit verworven in de Amerikaanse keuken. In New York kun je het gewoon overal vinden. Pastrami is een gekruid en gerookt vleesproduct, meestal gemaakt van rundvlees, maar er zijn ook slagers die ander vlees, zoals kalkoen, gebruiken voor de bereiding. Het begint meestal als gezouten en gekruid vlees dat daarna wordt gerookt en gestoomd. De kruidenmix die op het vlees wordt gewreven, kan variëren, maar bevat vaak knoflook, zwarte peper, koriander en andere specerijen.

Na het rookproces wordt pastrami vaak dun gesneden en gebruikt als vleesbeleg voor broodjes, vaak in een hot pastrami sandwich. De dun gesneden pastrami wordt dan op een laag vuur in een pan verwarmd of in de microgolfoven. Vaak worden er voor zo’n sandwich (geroosterd) sneetjes roggebrood gebruikt waarop een laagje (graan)mosterd wordt gesmeerd. Naast de opgewarmde pastrami wordt vaak Zwitserse kaas toegevoegd en ingelegde augurken voor wat zuurheid en crunch. Je moet de sandwich eten terwijl het vlees nog warm is. Wel erg lekker hoor!

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat zijn pretzels?

Zondag 10 maart is Pretzel day. Maar wat zijn pretzels eigenlijk? Het is een soort zout gebakken deegsnack, meestal gemaakt van een deeg op basis van bloem, water, gist en zout … Lees meer

Ken je deze gekke groente?

Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands … Lees meer

Zijn diepvries groenten zoveel ongezonder dan verse?

Niks gaat boven verse groenten. Maar met diepvriesgroenten is ook niks fout. Wel integendeel. Soms zijn ze zelfs gezonder dan de groenten die je in de supermarkt vindt … Lees meer

Is het slim om vogels te voederen in de winter?

We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is … Lees meer

National “use your gift card day” in Amerika, hoe slim!

In Amerika hebben ze de meest rare feestdagen of bijzondere dagen, maar deze vind ik eigenlijk wel nuttig, en misschien kan het jou ook wakker schudden … Lees meer

Photo by Tangerine Newt on Unsplash

De meest onnozele culinaire term in Nederland

15 januari de dag van het geperste sap. Fruitsap zoals wij zeggen. Lekker maar niet per se zo gezond als je zou denken. Zeker fruitsap in flessen of brik is vaak bewerkt en bevat veel te veel suikers … Lees meer

Photo by Manki Kim on Unsplash

Hoe lang moet water koken voor thee?

Doen we toch altijd: ons water goed koken als we warme thee willen maken. dat schijnt helemaal niet nodig te zijn, en zelfs niet wenselijk. Voor goede kwalitatieve thee moet je water niet koken … Lees meer

cassoulet

Wat is cassoulet?

De ene vindt het lekker, de andere vindt het vies. Ik kan het wel eens waarderen, zeker in de winter. Stel je voor: een koude avond, een goed flesje kruidige wijn, en dan een dampend bord cassoulet … Lees meer