14 januari is blijkbaar in Amerika hot pastrami sandwich day. Maar wat is pastrami? Het gerecht heeft eigenlijk zijn oorsprong in Oost-Europese Joodse tradities, maar heeft vooral populariteit verworven in de Amerikaanse keuken. In New York kun je het gewoon overal vinden. Pastrami is een gekruid en gerookt vleesproduct, meestal gemaakt van rundvlees, maar er zijn ook slagers die ander vlees, zoals kalkoen, gebruiken voor de bereiding. Het begint meestal als gezouten en gekruid vlees dat daarna wordt gerookt en gestoomd. De kruidenmix die op het vlees wordt gewreven, kan variëren, maar bevat vaak knoflook, zwarte peper, koriander en andere specerijen.
Na het rookproces wordt pastrami vaak dun gesneden en gebruikt als vleesbeleg voor broodjes, vaak in een hot pastrami sandwich. De dun gesneden pastrami wordt dan op een laag vuur in een pan verwarmd of in de microgolfoven. Vaak worden er voor zo’n sandwich (geroosterd) sneetjes roggebrood gebruikt waarop een laagje (graan)mosterd wordt gesmeerd. Naast de opgewarmde pastrami wordt vaak Zwitserse kaas toegevoegd en ingelegde augurken voor wat zuurheid en crunch. Je moet de sandwich eten terwijl het vlees nog warm is. Wel erg lekker hoor!
Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer
Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer
Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer
Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer