Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd. Zelf ben ik niet altijd even gek van gefrituurd eten, maar tempura vind ik wel lekker, want het beslag is altijd lekker luchtig omdat het wordt gemaakt met ijswater of zelfs bruiswater, waardoor het resultaat een knapperige en lichte textuur krijgt.
Het typische tempurabeslag bestaat uit bloem, ei, ijswater (of bruiswater) en soms wat maizena. Het is sowieso erg belangrijk dat het beslag ijskoud is om ervoor te zorgen dat de ingrediënten snel frituren en op die manier een luchtige textuur behouden.
De populairste ingrediënten voor tempura zijn garnalen, groenten zoals zoete aardappel, pompoen, aubergine, en paddenstoelen. Tempura wordt vaak geserveerd met zoetzure saus of met een dipsausje op basis van dashi (Japanse bouillon), sojasaus en mirin (zoete rijstwijn). Soms worden ook geraspte daikon (rammenas) en gember aan de saus toegevoegd. Of als je gek wil doen wat wasabi. Waarom niet?
Tempura wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht of als onderdeel van een rijstkom (donburi) of noedelgerecht. Het wordt ook gebruikt als vulling voor sushirollen of als bijgerecht bij Japanse maaltijden.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer