Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd. Zelf ben ik niet altijd even gek van gefrituurd eten, maar tempura vind ik wel lekker, want het beslag is altijd lekker luchtig omdat het wordt gemaakt met ijswater of zelfs bruiswater, waardoor het resultaat een knapperige en lichte textuur krijgt.
Het typische tempurabeslag bestaat uit bloem, ei, ijswater (of bruiswater) en soms wat maizena. Het is sowieso erg belangrijk dat het beslag ijskoud is om ervoor te zorgen dat de ingrediënten snel frituren en op die manier een luchtige textuur behouden.
De populairste ingrediënten voor tempura zijn garnalen, groenten zoals zoete aardappel, pompoen, aubergine, en paddenstoelen. Tempura wordt vaak geserveerd met zoetzure saus of met een dipsausje op basis van dashi (Japanse bouillon), sojasaus en mirin (zoete rijstwijn). Soms worden ook geraspte daikon (rammenas) en gember aan de saus toegevoegd. Of als je gek wil doen wat wasabi. Waarom niet?
Tempura wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht of als onderdeel van een rijstkom (donburi) of noedelgerecht. Het wordt ook gebruikt als vulling voor sushirollen of als bijgerecht bij Japanse maaltijden.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer