Nieuws

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd. Zelf ben ik niet altijd even gek van gefrituurd eten, maar tempura vind ik wel lekker, want het beslag is altijd lekker luchtig omdat het wordt gemaakt met ijswater of zelfs bruiswater, waardoor het resultaat een knapperige en lichte textuur krijgt.

Het typische tempurabeslag bestaat uit bloem, ei, ijswater (of bruiswater) en soms wat maizena. Het is sowieso erg belangrijk dat het beslag ijskoud is om ervoor te zorgen dat de ingrediënten snel frituren en op die manier een luchtige textuur behouden.

De populairste ingrediënten voor tempura zijn garnalen, groenten zoals zoete aardappel, pompoen, aubergine, en paddenstoelen. Tempura wordt vaak geserveerd met zoetzure saus of met een dipsausje op basis van dashi (Japanse bouillon), sojasaus en mirin (zoete rijstwijn). Soms worden ook geraspte daikon (rammenas) en gember aan de saus toegevoegd. Of als je gek wil doen wat wasabi. Waarom niet?

Tempura wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht of als onderdeel van een rijstkom (donburi) of noedelgerecht. Het wordt ook gebruikt als vulling voor sushirollen of als bijgerecht bij Japanse maaltijden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer

iStock

Leuk om te doen met de kinderen: maak een een gingerbread house

Een gingerbread house is een peperkoeken huis, in Engeland en Amerika zijn deze huisjes zeer populair. Het is daar een traditioneel kerstdecoratie symbool dat vaak geassocieerd wordt met het sprookje van Hans en Grietje … Lees meer