Onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten eigenlijk niet echt wat tofu precies is, omdat je eigenlijk ook weinig verschillende varianten bij ons in de winkelrekken liggen. Maar ik verzeker je dat het een zeer veelzijdig en boeiend ingrediënt is dat ik ben gaan waarderen toen ik een hele tijd terug in Japan op reis was. Het aanbod aan verschillende tofu is daar te vergelijken met ons gigantische aanbod aan kazen.
Tofu wordt gemaakt van sojamelk door het coaguleren (het proces waarbij vloeistoffen, zoals melk, worden omgezet in vaste of half vaste vormen, meestal door het samenklonteren of samenbinden van de deeltjes in de vloeistof) en persen van de melk tot stevige witte blokken. Tofu is gezond, want het is een veelzijdige bron van plantaardige eiwitten, het bevat alle negen essentiële aminozuren en is daarom een populaire vleesvervanger. Tofu is ook een goede bron van mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, en het bevat weinig verzadigde vetten.
Tofu wordt vaak gebruikt in zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten. De meest frequent voorkomende tofu heeft eerder een neutrale smaak maar absorbeert goed andere smaken en kruiden tijdens het koken. Je kunt tofu ook marineren. Er zijn trouwens verschillende soorten tofu verkrijgbaar, waaronder stevige, zachte, zijden en gerookte tofu, die variëren in textuur en toepassingen in de keuken.
Tofu wordt vaak gebruikt in wok gerechten, soepen, salades, en zelfs in desserts en smoothies. Tofu is een zeer belangrijk ingrediënt in veel Aziatische keukens maar ook steeds meer mensen in het Westen experimenteren er graag mee omdat het een goede en gezonde vleesvervanger is. Iets waar vandaag steeds meer vraag naar is.
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer