Wat is tofu eigenlijk, en is het echt zo saai als we wel denken?

Onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten eigenlijk niet echt wat tofu precies is, omdat je eigenlijk ook weinig verschillende varianten bij ons in de winkelrekken liggen. Maar ik verzeker je dat het een zeer veelzijdig en boeiend ingrediënt is dat ik ben gaan waarderen toen ik een hele tijd terug in Japan op reis was. Het aanbod aan verschillende tofu is daar te vergelijken met ons gigantische aanbod aan kazen.

Tofu wordt gemaakt van sojamelk door het coaguleren (het proces waarbij vloeistoffen, zoals melk, worden omgezet in vaste of half vaste vormen, meestal door het samenklonteren of samenbinden van de deeltjes in de vloeistof) en persen van de melk tot stevige witte blokken. Tofu is gezond, want het is een veelzijdige bron van plantaardige eiwitten, het bevat alle negen essentiële aminozuren en is daarom een populaire vleesvervanger. Tofu is ook een goede bron van mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, en het bevat weinig verzadigde vetten.

Tofu wordt vaak gebruikt in zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten. De meest frequent voorkomende tofu heeft eerder een neutrale smaak maar absorbeert goed andere smaken en kruiden tijdens het koken. Je kunt tofu ook marineren. Er zijn trouwens verschillende soorten tofu verkrijgbaar, waaronder stevige, zachte, zijden en gerookte tofu, die variëren in textuur en toepassingen in de keuken.

Tofu wordt vaak gebruikt in wok gerechten, soepen, salades, en zelfs in desserts en smoothies. Tofu is een zeer belangrijk ingrediënt in veel Aziatische keukens maar ook steeds meer mensen in het Westen experimenteren er graag mee omdat het een goede en gezonde vleesvervanger is. Iets waar vandaag steeds meer vraag naar is.