Wat is tofu eigenlijk, en is het echt zo saai als we wel denken?
Nieuws

Wat is tofu eigenlijk, en is het echt zo saai als we wel denken?

Onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten eigenlijk niet echt wat tofu precies is, omdat je eigenlijk ook weinig verschillende varianten bij ons in de winkelrekken liggen. Maar ik verzeker je dat het een zeer veelzijdig en boeiend ingrediënt is dat ik ben gaan waarderen toen ik een hele tijd terug in Japan op reis was. Het aanbod aan verschillende tofu is daar te vergelijken met ons gigantische aanbod aan kazen.

Tofu wordt gemaakt van sojamelk door het coaguleren (het proces waarbij vloeistoffen, zoals melk, worden omgezet in vaste of half vaste vormen, meestal door het samenklonteren of samenbinden van de deeltjes in de vloeistof) en persen van de melk tot stevige witte blokken. Tofu is gezond, want het is een veelzijdige bron van plantaardige eiwitten, het bevat alle negen essentiële aminozuren en is daarom een populaire vleesvervanger. Tofu is ook een goede bron van mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, en het bevat weinig verzadigde vetten.

Tofu wordt vaak gebruikt in zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten. De meest frequent voorkomende tofu heeft eerder een neutrale smaak maar absorbeert goed andere smaken en kruiden tijdens het koken. Je kunt tofu ook marineren. Er zijn trouwens verschillende soorten tofu verkrijgbaar, waaronder stevige, zachte, zijden en gerookte tofu, die variëren in textuur en toepassingen in de keuken.

Tofu wordt vaak gebruikt in wok gerechten, soepen, salades, en zelfs in desserts en smoothies. Tofu is een zeer belangrijk ingrediënt in veel Aziatische keukens maar ook steeds meer mensen in het Westen experimenteren er graag mee omdat het een goede en gezonde vleesvervanger is. Iets waar vandaag steeds meer vraag naar is.

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer