Wat is World Food Day? En waarom vind ik het zo belangrijk.
Nieuws

Wat is World Food Day? En waarom vind ik het zo belangrijk.

World Food Day, of Wereldvoedseldag, is een internationale dag die op 16 oktober van elk jaar wordt gevierd. Deze dag werd in 1945 opgericht door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en heeft tot doel bewustzijn te creëren over voedselzekerheid en voedselgerelateerde kwesties over de hele wereld. World Food Day richt zich op verschillende doelstellingen:

  1. Hongerbestrijding: Het benadrukt de noodzaak om honger en ondervoeding wereldwijd te verminderen en uiteindelijk uit te bannen. Het bevordert inspanningen om mensen toegang te geven tot voldoende voedzaam voedsel.
  2. Duurzame voedselproductie: World Food Day moedigt duurzame landbouwpraktijken aan om de voedselproductie te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Dit omvat onder meer het verminderen van voedselverspilling en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
  3. Voedselverspilling: Het benadrukt het belang van het verminderen van voedselverspilling op mondiale schaal. Voedselverspilling draagt bij aan honger en heeft negatieve gevolgen voor het milieu.
  4. Voedselbewustzijn: World Food Day moedigt mensen aan om na te denken over de voedselkeuzes die ze maken, de impact van voedselproductie op het milieu en de noodzaak van eerlijke handel in voedselproducten.
  5. Samenwerking: De dag moedigt samenwerking aan tussen regeringen, organisaties, en individuen om wereldwijde voedseluitdagingen aan te pakken en duurzame oplossingen te bevorderen.

Ik vind dit persoonlijk een super belangrijke dag om aandacht aan te besteden, er gaat in onze wereld immers zoveel voedsel verloren, en dat is zo ontzettend jammer als je weet hoeveel mensen in absolute armoede en met constante honger moeten leven. Het is een schande dat we daar met z’n allen nog geen oplossing voor verzonnen hebben. En eten weggooien stoot mij persoonlijk dan ook enorm tegen te borst. Elke keer als ik het wel moet doen schaam ik me diep. Ook omdat je met de restjes in je frigo en voorraadkast vaak nog de spannendste en lekkerste gerechten kunt klaarmaken.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer