Het is vandaag Goede Vrijdag, de dag waarop katholieken de kruisiging van Jezus Christus herdenken. Vandaag is die dag misschien voor weinig mensen nog belangrijk, maar ik herinner me als kind dat we om drie uur ‘s middags naar de kerk gingen voor de kruisweg, een dienst waarin het sterven van Jezus aan het kruis werd herdacht.
In erg katholieke landen zijn er vandaag nog traditionele voedingsvoorschriften die bepalen wat gelovigen wel en niet mogen eten. Volgens de katholieke leer wordt er op Goede Vrijdag immers gevast en onthoudt men zich van vlees eten, vooral rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees. Vis en zeevruchten eten mag wel, maar toch ook soberder. Je viert geen Goede Vrijdag door vandaag kreeft te gaan eten op restaurant zeg maar. Dit is een vorm van onthouding en boetedoening als teken van respect voor het lijden van Jezus Christus.
Net zoals sommige minder gelovige moslims toch nog deelnemen aan de ramadan zijn er ook katholieken die ervoor kiezen om op Goede Vrijdag lichtere maaltijden te eten en zich te onthouden van alcohol of zoetigheden een vorm van boetedoening en spirituele reflectie.
Ik moet eerlijk zeggen dat dat destijds bij ons thuis zeker het geval was: we aten meestal een sobere maaltijd bij mijn ouders. Vaak was dat karnemelkpap met een stuk brood bij. Vandaag ben ik zelf niet meer gelovig, maar ik zal toch ook eerder voor vis kiezen op Goede Vrijdag, omdat het een traditie is waar ik respect voor blijf houden.
Een ziek zijn, het overkomt ons allemaal wel eens. Dat je hoestend en kreunend je vakantie begint. Hoofdpijn. Keelpijn. Tandpijn. Net aan het begin van de zomer … Lees meer
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer
Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer
Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer
In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer
Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer