Het is vandaag Goede Vrijdag, de dag waarop katholieken de kruisiging van Jezus Christus herdenken. Vandaag is die dag misschien voor weinig mensen nog belangrijk, maar ik herinner me als kind dat we om drie uur ’s middags naar de kerk gingen voor de kruisweg, een dienst waarin het sterven van Jezus aan het kruis werd herdacht.
In erg katholieke landen zijn er vandaag nog traditionele voedingsvoorschriften die bepalen wat gelovigen wel en niet mogen eten. Volgens de katholieke leer wordt er op Goede Vrijdag immers gevast en onthoudt men zich van vlees eten, vooral rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees. Vis en zeevruchten eten mag wel, maar toch ook soberder. Je viert geen Goede Vrijdag door vandaag kreeft te gaan eten op restaurant zeg maar. Dit is een vorm van onthouding en boetedoening als teken van respect voor het lijden van Jezus Christus.
Net zoals sommige minder gelovige moslims toch nog deelnemen aan de ramadan zijn er ook katholieken die ervoor kiezen om op Goede Vrijdag lichtere maaltijden te eten en zich te onthouden van alcohol of zoetigheden een vorm van boetedoening en spirituele reflectie.
Ik moet eerlijk zeggen dat dat destijds bij ons thuis zeker het geval was: we aten meestal een sobere maaltijd bij mijn ouders. Vaak was dat karnemelkpap met een stuk brood bij. Vandaag ben ik zelf niet meer gelovig, maar ik zal toch ook eerder voor vis kiezen op Goede Vrijdag, omdat het een traditie is waar ik respect voor blijf houden.
Er is een traditie in Barcelona die me elk jaar weer ontzettend aanspreekt: de kraampjes met vers gepofte kastanjes en ook zoete aardappels die vanaf de herfst verschijnen in de belangrijkste straten van de stad … Lees meer
Het eten mag nog zo goed zijn, de flessen wijn prijs-kwaliteit top, het personeel vriendelijk en attent, er is één ding waar ik echt op afknap in restaurants: vuile toiletten … Lees meer
Ik hoorde ooit een uitspraak van een chef die me altijd is bijgebleven: “Een vis moet twee keer zwemmen: één keer in de zee, en één keer in de goede boter … Lees meer
Het zal je misschien verwonderen, want natuurlijk heb ik peper, zout, kruiden, olijfolie, boter en verse producten nodig, groenten, vis, vlees, maar het allereerste ingrediënt dat ik altijd nodig heb in de keuken is muziek … Lees meer
Baklava. Alleen al het woord klinkt toch al meteen een beetje als vakantie, zon, en zoet geluk. Het is zo’n dessert waar je meteen goesting van krijgt in een goed kopje koffie en een moment voor jezelf … Lees meer
De voorbije dagen lazen we in de kranten cijfers over de belastingsdruk voor singles. Die blijkt een stuk hoger te liggen dan voor samenwonende of getrouwde koppels, en veel singles vinden dat volkomen onrechtvaardig … Lees meer
Elk jaar opnieuw vieren de Britten op een mooie zondag in november Roast Dinner Day, hun ode aan het zondagse gebraad. Dat is niet zomaar een maaltijd, maar een stukje cultuur, een traditie die warmte en verbondenheid uitstraalt … Lees meer
Terwijl ik de borden in de afwasmachine aan het sorteren was, moest ik plots denken aan hoe anders dat vroeger ging. Herinneren jullie het “bordbeleid” van onze (voor)ouders nog … Lees meer