Wat zeg jij tegen de ober wanneer je een mier ontdekt in je bord?

Wat zou jij doen als er plots mieren in je bord lagen in een erg chique restaurant? Even met de ogen knipperen? De ober terugroepen en met een kwinkslag duidelijk maken dat er iets niet klopt? Zoals in de mop: “ober, wat doet die vlieg in mijn soep?” En dat hij dan keurig en correct antwoordt: “schoolslag meneer…” Kijk, dat is een flauw grapje. Maar echt een mier in je bord is meestal een kleine ramp. Hygiëne is alles in de keuken. Ik haalde ooit in een nachtwinkel in Barcelona snelsnel een stokbrood, en toen ik het in stukjes sneed, kropen de mieren eruit. Geloof me: daar kun je niet vrolijk van worden.

Het overkwam mij nog eens in maart van vorig jaar in Kopenhagen in restaurant Kadeau. Ik at er een geweldige maaltijd, met als speciaal “hoogtepuntje”: de “Celeriac, White Asparagus, Havgus and Wood Ants,” een erg rustiek en smakelijk gerecht met selder, de Deense kaas, een saus van asperges, en mieren. En die waren dus bedoeld!

Restaurant Noma in Kopenhagen, ooit de nummer 1 inde wereld, begon er ooit mee in onze Westerse toprestaurants. Daar was toen heel veel over te doen, en dat kwam ook omdat Noma levende mieren serveerde. Die beesten kropen alle kanten uit, en dat is natuurlijk wel een beetje onhandig.

Nochtans: in Laos bestaat er al lang een bekend gerecht waarin levende mieren en miereneitjes worden geserveerd. Ze hebben een soort van limoen, citroengrasachtige smaak. In sommige gebieden in Indië worden er chuntneys mee gemaakt. En in Colombia worden de “hormigas culonas”, hele dikke mieren speciaal gekweekt om gezouten gegeten te worden als een soort van aperitiefhapjes. Ze kunnen tot tien keer duurder zijn dan de wereldberoemde Colombiaanse koffie, zo gegeerd zijn ze. Chefs verwerken ze ook op pizza’s en op steak als extra crunch.

Was het gerecht met de selder, de kaas, de asperges en de mieren bijzonder? Ja, het was niet slecht. Maar of dat nu aan de mieren lag, ik weet het niet honderd procent zeker. Het geheel klopte, zoals alle gerechten in Kadeau. Verrassend en lekker. Toch kon ik me niet van de indruk ontdoen dat de mieren er vooral lagen voor het verrassingseffect, een beetje voor de show. Maar slecht waren ze echt niet.

Op de koop toe is het eten van insecten echt de toekomst. We moeten er nog even aan wennen wellicht. Ik schrok ook toen ze me dat gerecht serveerden. Maar voor het milieu is het eten van insecten echt een prima idee. Insecten zijn sowieso gezond. Ze zitten vol proteïnen en zijn dus een erg voedzaam alternatief voor vlees. En het Federaal Voedselagentschap schrijft het zo op hun site: Insecten zijn beter voor het milieu omdat ze veel minder mest produceren dan de productie van vlees/gevogelte, verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgassen wereldwijd. Het is ook veel efficiënter en goedkoper om insecten te kweken aangezien dieren veel voedsel nodig hebben: voor iedere 10 kilogram voedsel, krijg je 1 kilo rundvlees. Bij insecten ligt het rendement veel hoger: voor 10 kilo voeding, krijg je 8 tot 9 kilo insecten

Ik heb er dus geen probleem mee als ze bedoeld zijn en ok voor de gezondheid en er niet al te walgelijk uitzien. Uit mijn stokbrood van de nachtwinkel moeten ze niet kruipen, zeg maar.