Wat zeg jij tegen de ober wanneer je een mier ontdekt in je bord?
Nieuws

Wat zeg jij tegen de ober wanneer je een mier ontdekt in je bord?

Wat zou jij doen als er plots mieren in je bord lagen in een erg chique restaurant? Even met de ogen knipperen? De ober terugroepen en met een kwinkslag duidelijk maken dat er iets niet klopt? Zoals in de mop: “ober, wat doet die vlieg in mijn soep?” En dat hij dan keurig en correct antwoordt: “schoolslag meneer…” Kijk, dat is een flauw grapje. Maar echt een mier in je bord is meestal een kleine ramp. Hygiëne is alles in de keuken. Ik haalde ooit in een nachtwinkel in Barcelona snelsnel een stokbrood, en toen ik het in stukjes sneed, kropen de mieren eruit. Geloof me: daar kun je niet vrolijk van worden.

Het overkwam mij nog eens in maart van vorig jaar in Kopenhagen in restaurant Kadeau. Ik at er een geweldige maaltijd, met als speciaal “hoogtepuntje”: de “Celeriac, White Asparagus, Havgus and Wood Ants,” een erg rustiek en smakelijk gerecht met selder, de Deense kaas, een saus van asperges, en mieren. En die waren dus bedoeld!

Wat zeg jij tegen de ober wanneer je een mier ontdekt in je bord?

Restaurant Noma in Kopenhagen, ooit de nummer 1 inde wereld, begon er ooit mee in onze Westerse toprestaurants. Daar was toen heel veel over te doen, en dat kwam ook omdat Noma levende mieren serveerde. Die beesten kropen alle kanten uit, en dat is natuurlijk wel een beetje onhandig.

Nochtans: in Laos bestaat er al lang een bekend gerecht waarin levende mieren en miereneitjes worden geserveerd. Ze hebben een soort van limoen, citroengrasachtige smaak. In sommige gebieden in Indië worden er chuntneys mee gemaakt. En in Colombia worden de “hormigas culonas”, hele dikke mieren speciaal gekweekt om gezouten gegeten te worden als een soort van aperitiefhapjes. Ze kunnen tot tien keer duurder zijn dan de wereldberoemde Colombiaanse koffie, zo gegeerd zijn ze. Chefs verwerken ze ook op pizza’s en op steak als extra crunch.

Was het gerecht met de selder, de kaas, de asperges en de mieren bijzonder? Ja, het was niet slecht. Maar of dat nu aan de mieren lag, ik weet het niet honderd procent zeker. Het geheel klopte, zoals alle gerechten in Kadeau. Verrassend en lekker. Toch kon ik me niet van de indruk ontdoen dat de mieren er vooral lagen voor het verrassingseffect, een beetje voor de show. Maar slecht waren ze echt niet.

Op de koop toe is het eten van insecten echt de toekomst. We moeten er nog even aan wennen wellicht. Ik schrok ook toen ze me dat gerecht serveerden. Maar voor het milieu is het eten van insecten echt een prima idee. Insecten zijn sowieso gezond. Ze zitten vol proteïnen en zijn dus een erg voedzaam alternatief voor vlees. En het Federaal Voedselagentschap schrijft het zo op hun site: Insecten zijn beter voor het milieu omdat ze veel minder mest produceren dan de productie van vlees/gevogelte, verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgassen wereldwijd. Het is ook veel efficiënter en goedkoper om insecten te kweken aangezien dieren veel voedsel nodig hebben: voor iedere 10 kilogram voedsel, krijg je 1 kilo rundvlees. Bij insecten ligt het rendement veel hoger: voor 10 kilo voeding, krijg je 8 tot 9 kilo insecten

Ik heb er dus geen probleem mee als ze bedoeld zijn en ok voor de gezondheid en er niet al te walgelijk uitzien. Uit mijn stokbrood van de nachtwinkel moeten ze niet kruipen, zeg maar.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer