We roepen bijna nooit meer "Aan tafel" of "Komen eten"!
Nieuws

We roepen bijna nooit meer “Aan tafel” of “Komen eten”!

Opvallend onderzoek vandaag, de bekende zinnen “aan tafel!” of “komen eten!” worden niet meer geroepen in de Vlaamse gezinnen, maar wel gewhatsappt of ge-smst, wanneer het eten klaar is. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan duizend Vlaamse ouders en jongeren, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Telenet.

Heel concreet: waar (onze) ouders vroeger vanuit de keuken het huis bijeen schreeuwden wanneer het avondeten klaar was, in de hoop dat de kinderen die buiten aan het spelen waren, hun huiswerk aan het maken waren, TV aan het kijken waren, muziek aan het beluisteren waren of computerspelletjes aan het spelen waren, hen zouden horen, en dan meteen zouden komen eten, wordt er nu een berichtje gestuurd.

Meer dan 60% van de gezinnen geeft namelijk toe dat er zelfs via digitale technologie gecommuniceerd wordt wanneer iedereen thuis is. En meer dan een op de vijf volwassenen geeft aan dat dat zeker elke dag gebeurt. En hoe groter het gezin, hoe vaker men online communiceert als iedereen zich in hetzelfde huis bevindt. Straffe cijfers.

Maar ja… Het is dan ook makkelijk, doeltreffend en logisch want een berichtje dat op de Smartphone binnenkomt… weinig kans dat je kinderen dat missen, ze zitten immers bijna permanent online. Terwijl ze wellicht wel getraind zijn in het negeren van een roepende mama of papa. Al moeten ze zich daarvoor onder hun hoofdtelefoon verschuilen.

Ik vind het al lang goed nieuws dat gezinnen nog moeite doen om ’s avonds samen aan tafel te zitten, en de tijd te nemen om lekker (en hopelijk gezond) te eten, en wat bij te kletsen. Op dat moment gaan de Smartphones toch even aan de kant hoop ik… Want hoe handig ze ook zijn om de troepen te verzamelen, gewoon een goede babbel aan tafel is altijd een goed idee. Beter dan dat iedereen dan in zijn eigen online wereldje blijft hangen…

Maar de whatsappgroepjes worden tegenwoordig natuurlijk ook volop gebruikt om in de loop van de dag afspraken te maken. Wie brengt er vers brood mee wanneer dat op is? Wie laat weten dat er die avond een vriendje of een liefje mee komt eten? Wie bestelt wat van de frituur op vrijdag? Onze afspraken rond het dagelijkse eten worden dus ook gemaakt via de sociale media. Handig.

Het is een trend dus. Hip, modern, eigentijds. Nu, mijn broer Arn en ik zijn nu ook al meer dan een kwart eeuw het huis uit. Mijn ouders zijn frisse zeventigers. Maar wij gebruiken ook zo’n groepje in de familie, aangetrouwde kinderen incluis. Zondag komt bijvoorbeeld iedereen bij ons samen lunchen voor moederdag, en alle afspraken daarvoor worden ook wie Whatsapp gemaakt. Gemakkelijk hoor. Hoe laat spreken we af? Wat willen de kinderen eten? Effe berichtje sturen.

Eén ding mogen we niet doen van mama in dat groepje: te fanatiek over voetbal of de VAR discussiëren. Nu zondag zit ze bij ons aan tafel wanneer Genk kampioen kan spelen op het veld van Club Brugge, de ploeg van onze papa, mijn broer en ik. We zullen rechtstreeks onze vreugde kunnen uiten of onze frustraties…

En dan zal de “aan tafel” toch nog eens luidop weerklinken, wanneer ook de kleinkinderen bij een stukje taart mee mogen komen klinken op de overwinning van Club, of ons verdriet wegspoelen, wanneer we het niet halen. Want uiteindelijk niks zo gezellig dan rechtstreeks kletsen met elkaar? Toch. Roep nog maar eens! Koooomennnnn eten. Levert zeker een 10 op voor sfeer en gezelligheid!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer