Wedden dat je dit nog niet wist over de kiwi?

  1. Wist je dat 80 procent van de kiwi’s bestemd voor de Europese markt per schip via Zeebrugge komen ?
  2. De meeste kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland, maar de kiwi komt oorspronkelijk uit China. Begin vorige eeuw namen Nieuw-Zeelandse missionarissen in China zaden van de Chinese Kruisbes mee naar hun vaderland.
  3. De telers van de kruisbes in Nieuw-Zeeland doopten de vrucht KIWI, naar de kiwivogel die er voorkomt die ook bruin en rond is zoals de Chinese Kruisbes.
  4. Een kiwi is supergezond en is rijk aan vitamine C, B en E.
  5. Het eten van een kiwi draagt bij aan een goede weerstand.
  6. Er zijn 2 soorten kiwi’s : de groene kiwi en de gele kiwi. Het verschil zit  in de kleur van de vrucht. De gele kiwi heeft een zoetere smaak en  geen haartjes op de schil. De gele variant bevat 152 mg vitamine C, de groene kiwi 88 mg.
  7. Verder heb je nog de minder voorkomende rode variant, de kiwi red is een groenbruine vrucht met lichtgroen vruchtvlees met een rode kern. De kiwi red is zoet met een vleugje bessensmaak. De kiwi red komt vooral uit Italië.
  8. Om te weten of een kiwi rijp is, moet je er zachtjes in knijpen. Als hij meegeeft bij lichte druk, is de vrucht rijp.
  9. Kiwi’s rijpen sneller door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. De kiwi’s komen zo in contact met ethyleen die de vruchten sneller laten rijpen.
  10. Je kan het rijpingsproces nog versnellen door de kiwi samen met een appel, banaan of peer in een papieren of plastic zak met enkele gaatjes in te stoppen. Bewaar de zak één à twee dagen op kamertemperatuur en je kiwi’s zijn rijp.