Wedden dat je dit nog niet wist over de kiwi?
Nieuws

Wedden dat je dit nog niet wist over de kiwi?

  1. Wist je dat 80 procent van de kiwi’s bestemd voor de Europese markt per schip via Zeebrugge komen ?
  2. De meeste kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland, maar de kiwi komt oorspronkelijk uit China. Begin vorige eeuw namen Nieuw-Zeelandse missionarissen in China zaden van de Chinese Kruisbes mee naar hun vaderland.
  3. De telers van de kruisbes in Nieuw-Zeeland doopten de vrucht KIWI, naar de kiwivogel die er voorkomt die ook bruin en rond is zoals de Chinese Kruisbes.
  4. Een kiwi is supergezond en is rijk aan vitamine C, B en E.
  5. Het eten van een kiwi draagt bij aan een goede weerstand.
  6. Er zijn 2 soorten kiwi’s : de groene kiwi en de gele kiwi. Het verschil zit  in de kleur van de vrucht. De gele kiwi heeft een zoetere smaak en  geen haartjes op de schil. De gele variant bevat 152 mg vitamine C, de groene kiwi 88 mg.
  7. Verder heb je nog de minder voorkomende rode variant, de kiwi red is een groenbruine vrucht met lichtgroen vruchtvlees met een rode kern. De kiwi red is zoet met een vleugje bessensmaak. De kiwi red komt vooral uit Italië.
  8. Om te weten of een kiwi rijp is, moet je er zachtjes in knijpen. Als hij meegeeft bij lichte druk, is de vrucht rijp.
  9. Kiwi’s rijpen sneller door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. De kiwi’s komen zo in contact met ethyleen die de vruchten sneller laten rijpen.
  10. Je kan het rijpingsproces nog versnellen door de kiwi samen met een appel, banaan of peer in een papieren of plastic zak met enkele gaatjes in te stoppen. Bewaar de zak één à twee dagen op kamertemperatuur en je kiwi’s zijn rijp.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer