Wedden dat je dit nog niet wist over de kiwi?
Nieuws

Wedden dat je dit nog niet wist over de kiwi?

  1. Wist je dat 80 procent van de kiwi’s bestemd voor de Europese markt per schip via Zeebrugge komen ?
  2. De meeste kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland, maar de kiwi komt oorspronkelijk uit China. Begin vorige eeuw namen Nieuw-Zeelandse missionarissen in China zaden van de Chinese Kruisbes mee naar hun vaderland.
  3. De telers van de kruisbes in Nieuw-Zeeland doopten de vrucht KIWI, naar de kiwivogel die er voorkomt die ook bruin en rond is zoals de Chinese Kruisbes.
  4. Een kiwi is supergezond en is rijk aan vitamine C, B en E.
  5. Het eten van een kiwi draagt bij aan een goede weerstand.
  6. Er zijn 2 soorten kiwi’s : de groene kiwi en de gele kiwi. Het verschil zit  in de kleur van de vrucht. De gele kiwi heeft een zoetere smaak en  geen haartjes op de schil. De gele variant bevat 152 mg vitamine C, de groene kiwi 88 mg.
  7. Verder heb je nog de minder voorkomende rode variant, de kiwi red is een groenbruine vrucht met lichtgroen vruchtvlees met een rode kern. De kiwi red is zoet met een vleugje bessensmaak. De kiwi red komt vooral uit Italië.
  8. Om te weten of een kiwi rijp is, moet je er zachtjes in knijpen. Als hij meegeeft bij lichte druk, is de vrucht rijp.
  9. Kiwi’s rijpen sneller door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. De kiwi’s komen zo in contact met ethyleen die de vruchten sneller laten rijpen.
  10. Je kan het rijpingsproces nog versnellen door de kiwi samen met een appel, banaan of peer in een papieren of plastic zak met enkele gaatjes in te stoppen. Bewaar de zak één à twee dagen op kamertemperatuur en je kiwi’s zijn rijp.

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer