Week van de steak friet: een schande?

Het is “week van de steak friet”. De hele week voert de VLAM namelijk campagne om één van de favoriete gerechten van de Belg te promoten. Dat is te begrijpen. De VLAM, voor meer dan de helft gefinancierd door de sector zelf wil graag (eerlijke) producten van bij ons promoten. Verschillende politici van Groen en SP.A vinden dat echter niet kunnen. “Vleesproductie is één van de grote vervuilers van onze planeet, het is dieronvriendelijk en teveel vlees eten is ongezond” zeggen politici als Hermes Sanctorum. Het kan daarom niet dat de overheid mee het eten van zo’n controversieel product promoot.

Ook al zullen tegenstanders daar graag willen over discussiëren, vlees is niet per se ongezond. Vlees bevat eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Je kunt deze ingrediënten ook (grotendeels) uit andere producten halen natuurlijk en dan hoef je geen vlees te eten. Zeker volwassenen kunnen zonder. Het is een keuze die iedereen zelf overwegen moet. Maar in beperkte consumptie kun je sowieso niet zonder meer stellen dat vlees eten ongezond is.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven zegt dit over rood vlees: “Vlees heeft goede en slechte kantjes. Positief? Het is een bron van eiwitten, vitamines (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet. En in bereidingen met vers vlees, zoals gehakt en worst, en in charcuterie zit vaak ook veel zout. Dus: is vlees gezond? Moeilijk te beantwoorden. Alles hangt af van het soort vlees én de hoeveelheid die jij naar binnen speelt.”

Blijft natuurlijk de gigantische impact op het milieu. Daar kun je echt niet over discussiëren. Plus het feit dat je geen vlees eten kunt zonder dat er een levend wezen moet voor dood gemaakt worden. Steeds meer mensen hebben het daar ethisch moeilijk mee. En ik begrijp hen wel. Ik heb al vaker geschreven dat het me niet zou verwonderen dat over enkele eeuwen (en misschien sneller) mensen op onze generaties zullen terugkijken met een totaal ander ethisch kompas en onze vleesconsumptie van vandaag als onbegrijpelijk onethisch zullen ervaren. Eén ding is duidelijk: we moeten minder vlees gaan eten. Ik ben daar behoorlijk bewust mee bezig. Ik zoek graag alternatieven. En ik vind het fijn om zelf meermaals per week te experimenteren met vegetarische gerechten. Dat is gezond. Dat sommige politici vandaag dan ook pleiten om meer geld te investeren in het promoten van minder belastende alternatieven dan rood vlees, begrijp ik wel. Het is ook echt hun goed recht om dat te doen. Ze hebben wel wat argumenten waar we oor naar moeten hebben.

Edoch… Ik ben en blijf zelf vandaag nog altijd een vleeseter. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Minder dan vroeger maar dan wel kwalitatief top. En een lekkere steak met frietjes is een gigantische feestmaaltijd. Het hoort ook echt bij onze traditie, en de meeste boeren en slagers bij ons doen hun uiterste best om een eerlijk en kwalitatief product aan te leveren. Dat zij in een vrije wereld hun ambachtelijk product willen promoten, is honderd procent te begrijpen. De VLAM zegt in de campagne ook niet: eet meer vlees. Wel: eet vlees van bij ons. Dat is, draai het of keer zoals je wil, beter voor ons milieu dan vlees uit verre landen importeren. Je eigen landbouw ondersteunen met geld uit de sector zelf, in een vrije wereld waar mensen nog altijd zelf mogen beslissen welke keuzes ze maken, vind ik best OK. Want betutteling verandert mensen hun gedachten niet. Zelfs na gruwelijke beelden uit slachthuizen zijn mensen verontwaardigd, maar toch veranderen ze hun consumptiegedrag daardoor niet, zo blijkt uit een recent onderzoek. Ik geloof echt dat je met positieve campagnes mensen kunt doen nadenken over hun (ethische) keuzes. Niet door ze te shockeren of dingen te verbieden. Maar het debat mag.

Laat ons maar discussiëren. En ja, dat mogen politici doen. Dat moeten ze zelfs doen. Ze moeten het maatschappelijk debat aanzwengelen over alle thema’s, ook over (de promotie van) vleesconsumptie. En zolang de discussie netjes verloopt en met zinnige argumenten aan beide kanten, gaat het gaat op termijn de kwaliteit van ons leven ten goede komen. En intussen ben ik zelf van plan om deze week vis op het menu te zetten, een vegetarische schotel, een gerecht met kip, en ja ook nog eens “steak met friet”. Lekker Belgische kost. Met Belgisch topvlees van bij mijn geweldige slager. Belangrijkste argument, en dat zullen mensen een zwaktebod vinden, maar ik leef en ik eet graag goed: omdat het lekker is. En omdat ik zelf mijn keuzes wil kunnen maken, los van promotiecampagnes en de kritiek daarop. Een smakelijke week gewenst. Geniet. En denk goed na over wat je eet.