Weet je wat uit eten echt fantastisch maakt?
Nieuws

Weet je wat uit eten echt fantastisch maakt?

Gisteren hebben we gedineerd op restaurant. Niet het eerste beste, maar dat van Ralf Berendsen in La Bute aux Bois. Het restaurant heeft twee sterren en is één van de beste restaurants in ons land. Ik was hier al eens eerder geweest en ben grote fan van de topkeuken. Dus het is sowieso een ervaring om naar uit te kijken als je een reservatie te pakken hebt. Maar deze keer was ik nog meer excited. Je weet waarom. De restaurants zijn dicht. Al lang. Sinds oktober of zo. En nog lang. Tot in mei.

De enige restaurants waar je tegenwoordig nog kun eten, zijn die in een hotel. Het eten wordt dan in de kamer geserveerd. Omdat we lekker uit eten net als iedereen missen dachten we: komaan we gaan eens reserveren. En vooral omdat het een legale en ook veilige manier is om nog eens op restaurant te kunnen gaan. Het verslag van ons diner, met foto’s en al, komt er snel aan. Maar ik kan je nu al zeggen: het was fantastisch.

“Tof, maar eerlijk, dat is toch niet hetzelfde?” hoor ik je denken. Dat is waar en niet waar. Ten eerste; het is sowieso even lekker als wanneer je het beneden in het restaurant zou eten. De chef kookt de pannen van het dak. Maar wat het ook heerlijk maakt: het wordt op prachtige borden geserveerd en niet in kartonnen bakjes. Het wordt voor je deur op een tafeltje geplaatst met een woordje uitleg bij, want de deur hou je open. En de sommelier kiest heerlijke wijnen, die hij met een mondkapje op in het deurgat komt voorstellen. Het is allemaal net echt.

En dat is wat ik meer dan ooit herontdekt heb gisterenavond. Op restaurant gaan gaat in de eerste plaats over eten, dat blijft overeind, maar het gaat over zoveel meer. Lekker eten kun je thuis ook maken. Zelfs take away is geestig. Maar uit eten wordt pas een belevenis als er mensen aan te pas komen die de kunst van de hospitality beheersen. De manier waarop je in een restaurant ontvangen en bediend wordt maakt het verschil. De chef, de obers, de sommelier, hun vakkennis en babbel maakt van uit eten zoveel meer als je honger stillen.

Het was zalig om dat nog eens te ervaren. En daarom kijk ik zo uit naar 1 mei. Want eten op de kamer was heerlijk, maar eten aan een tafel in een restaurant of op een terras, bediend door fantastische mensen uit de horeca, die zich na maanden thuis zitten weer zullen smijten als nooit tevoren, dat wordt pas een feest. Ik hoop mijn tafeltjes gereserveerd te krijgen, want druk zal het wel worden overal in de restaurants. Want ik denk dat we er allemaal naar snakken om weer heerlijk te gaan tafelen en weer professioneel bediend te worden…

Ja. Eén ding is me gisteren nog maar eens duidelijk geworden: mensen maken het verschil. Dus daarom een boodschap aan alle horecapersoneel: hou nog even vol. Heel het land kijkt er naar uit om weer van jullie vakmanschap te genieten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer

D3235_stuntprijzen_social_1080x1080_ornbe_v2

Wijn Ornelis stopt! Maar dat is geen slecht nieuws…

Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer