Weet je wat uit eten echt fantastisch maakt?
Nieuws

Weet je wat uit eten echt fantastisch maakt?

Gisteren hebben we gedineerd op restaurant. Niet het eerste beste, maar dat van Ralf Berendsen in La Bute aux Bois. Het restaurant heeft twee sterren en is één van de beste restaurants in ons land. Ik was hier al eens eerder geweest en ben grote fan van de topkeuken. Dus het is sowieso een ervaring om naar uit te kijken als je een reservatie te pakken hebt. Maar deze keer was ik nog meer excited. Je weet waarom. De restaurants zijn dicht. Al lang. Sinds oktober of zo. En nog lang. Tot in mei.

De enige restaurants waar je tegenwoordig nog kun eten, zijn die in een hotel. Het eten wordt dan in de kamer geserveerd. Omdat we lekker uit eten net als iedereen missen dachten we: komaan we gaan eens reserveren. En vooral omdat het een legale en ook veilige manier is om nog eens op restaurant te kunnen gaan. Het verslag van ons diner, met foto’s en al, komt er snel aan. Maar ik kan je nu al zeggen: het was fantastisch.

“Tof, maar eerlijk, dat is toch niet hetzelfde?” hoor ik je denken. Dat is waar en niet waar. Ten eerste; het is sowieso even lekker als wanneer je het beneden in het restaurant zou eten. De chef kookt de pannen van het dak. Maar wat het ook heerlijk maakt: het wordt op prachtige borden geserveerd en niet in kartonnen bakjes. Het wordt voor je deur op een tafeltje geplaatst met een woordje uitleg bij, want de deur hou je open. En de sommelier kiest heerlijke wijnen, die hij met een mondkapje op in het deurgat komt voorstellen. Het is allemaal net echt.

En dat is wat ik meer dan ooit herontdekt heb gisterenavond. Op restaurant gaan gaat in de eerste plaats over eten, dat blijft overeind, maar het gaat over zoveel meer. Lekker eten kun je thuis ook maken. Zelfs take away is geestig. Maar uit eten wordt pas een belevenis als er mensen aan te pas komen die de kunst van de hospitality beheersen. De manier waarop je in een restaurant ontvangen en bediend wordt maakt het verschil. De chef, de obers, de sommelier, hun vakkennis en babbel maakt van uit eten zoveel meer als je honger stillen.

Het was zalig om dat nog eens te ervaren. En daarom kijk ik zo uit naar 1 mei. Want eten op de kamer was heerlijk, maar eten aan een tafel in een restaurant of op een terras, bediend door fantastische mensen uit de horeca, die zich na maanden thuis zitten weer zullen smijten als nooit tevoren, dat wordt pas een feest. Ik hoop mijn tafeltjes gereserveerd te krijgen, want druk zal het wel worden overal in de restaurants. Want ik denk dat we er allemaal naar snakken om weer heerlijk te gaan tafelen en weer professioneel bediend te worden…

Ja. Eén ding is me gisteren nog maar eens duidelijk geworden: mensen maken het verschil. Dus daarom een boodschap aan alle horecapersoneel: hou nog even vol. Heel het land kijkt er naar uit om weer van jullie vakmanschap te genieten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer