
Foto: Photo by Georgia Vagim on Unsplash
Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?
- De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”.
- Popcorn is eigenlijk familie van de “grassen“.
- Popcorn bestaat al duizenden jaren. Archeologen vonden in Mexico bewijzen van popcorn van bijna 5000 jaar geleden.
- Christopher Columbus introduceerde popcorn in Europa in de vijftiende eeuw.
- Popcorn werd, na een lange discussie of het de bezoekers niet zou wegjagen, pas in 1912 toegelaten in bioskopen.
- Vandaag verdienen bioskopen in de Verenigde Staten meer aan popcorn dan aan filmtickets. Er zit zo’n 90 procent winst op popcorn, en het maakt mensen ook dorstig, waardoor ze meer gaan drinken.
- Oude Amerikaanse stammen voegden al allerlei kruiden toe aan hun popcorn, en zelfs chili.
- Waarom “popt” de maïs? Omdat er een heel klein pareltje vocht inzit, en wanneer de mais opgewarmd wordt tot 175 graden warmt dat vocht op en zet uit, en omdat het vocht niet kan ontsnappen uit de maiskorrel “ontploft” die en wordt popcorn.
- Popcorn is helemaal niet ongezond want bevat veel vezels en antioxidanten. Maar dan moet je de popcorn uiteraard niet helemaal onder de suiker steken.
- De mais “popt” in twee vormen: als een champignon of als een sneeuwvlok. De sneeuwvlokvariant is groter en wordt daarom vaker in bioskopen verkocht.
- Wist je dat popcorn de officiële snack is van de staat Illinois! En een heleboel steden in Amerika noemen zichzelf “de popcornhoofdplaats van de wereld” omdat de popcornindustrie er zo belangrijk is.
- De popcornmachine werd in 1890 uitgevonden door Charles Cretor.
- De Amerikanen eten zo ontzettend veel popcorn dat je er per jaar 18 keer de Empire State Building mee zou kunnen vullen.
- Popcorn is het eerste “gerecht” dat ooit bereid werd met microgolven. Het tweede was trouwens een ei, dat in het gezicht van de onderzoekers onplofte.
- Ik gebruik graag popcorn in hartige gerechtjes. Je kunt popcorn bijvoorbeeld met curry of met paprikapoeder een lekker smaakje geven en zo een crunchy effectje geven aan je hartige gerecht.
Reacties