Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?
Nieuws

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

  1. De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”.
  2. Popcorn is eigenlijk familie van de “grassen“.
  3. Popcorn bestaat al duizenden jaren. Archeologen vonden in Mexico bewijzen van popcorn van bijna 5000 jaar geleden.
  4. Christopher Columbus introduceerde popcorn in Europa in de vijftiende eeuw.
  5. Popcorn werd, na een lange discussie of het de bezoekers niet zou wegjagen, pas in 1912 toegelaten in bioskopen.
  6. Vandaag verdienen bioskopen in de Verenigde Staten meer aan popcorn dan aan filmtickets. Er zit zo’n 90 procent winst op popcorn, en het maakt mensen ook dorstig, waardoor ze meer gaan drinken.
  7. Oude Amerikaanse stammen voegden al allerlei kruiden toe aan hun popcorn, en zelfs chili.
  8. Waarom “popt” de maïs? Omdat er een heel klein pareltje vocht inzit, en wanneer de mais opgewarmd wordt tot 175 graden warmt dat vocht op en zet uit, en omdat het vocht niet kan ontsnappen uit de maiskorrel “ontploft” die en wordt popcorn.
  9. Popcorn is helemaal niet ongezond want bevat veel vezels en antioxidanten. Maar dan moet je de popcorn uiteraard niet helemaal onder de suiker steken.
  10. De mais “popt” in twee vormen: als een champignon of als een sneeuwvlok. De sneeuwvlokvariant is groter en wordt daarom vaker in bioskopen verkocht.
  11. Wist je dat popcorn de officiële snack is van de staat Illinois! En een heleboel steden in Amerika noemen zichzelf “de popcornhoofdplaats van de wereld” omdat de popcornindustrie er zo belangrijk is.
  12. De popcornmachine werd in 1890 uitgevonden door Charles Cretor.
  13. De Amerikanen eten zo ontzettend veel popcorn dat je er per jaar 18 keer de Empire State Building mee zou kunnen vullen.
  14. Popcorn is het eerste “gerecht” dat ooit bereid werd met microgolven. Het tweede was trouwens een ei, dat in het gezicht van de onderzoekers onplofte.
  15. Ik gebruik graag popcorn in hartige gerechtjes. Je kunt popcorn bijvoorbeeld met curry of met paprikapoeder een lekker smaakje geven en zo een crunchy effectje geven aan je hartige gerecht.
Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer