Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?
Nieuws

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

  1. De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”.
  2. Popcorn is eigenlijk familie van de “grassen“.
  3. Popcorn bestaat al duizenden jaren. Archeologen vonden in Mexico bewijzen van popcorn van bijna 5000 jaar geleden.
  4. Christopher Columbus introduceerde popcorn in Europa in de vijftiende eeuw.
  5. Popcorn werd, na een lange discussie of het de bezoekers niet zou wegjagen, pas in 1912 toegelaten in bioskopen.
  6. Vandaag verdienen bioskopen in de Verenigde Staten meer aan popcorn dan aan filmtickets. Er zit zo’n 90 procent winst op popcorn, en het maakt mensen ook dorstig, waardoor ze meer gaan drinken.
  7. Oude Amerikaanse stammen voegden al allerlei kruiden toe aan hun popcorn, en zelfs chili.
  8. Waarom “popt” de maïs? Omdat er een heel klein pareltje vocht inzit, en wanneer de mais opgewarmd wordt tot 175 graden warmt dat vocht op en zet uit, en omdat het vocht niet kan ontsnappen uit de maiskorrel “ontploft” die en wordt popcorn.
  9. Popcorn is helemaal niet ongezond want bevat veel vezels en antioxidanten. Maar dan moet je de popcorn uiteraard niet helemaal onder de suiker steken.
  10. De mais “popt” in twee vormen: als een champignon of als een sneeuwvlok. De sneeuwvlokvariant is groter en wordt daarom vaker in bioskopen verkocht.
  11. Wist je dat popcorn de officiële snack is van de staat Illinois! En een heleboel steden in Amerika noemen zichzelf “de popcornhoofdplaats van de wereld” omdat de popcornindustrie er zo belangrijk is.
  12. De popcornmachine werd in 1890 uitgevonden door Charles Cretor.
  13. De Amerikanen eten zo ontzettend veel popcorn dat je er per jaar 18 keer de Empire State Building mee zou kunnen vullen.
  14. Popcorn is het eerste “gerecht” dat ooit bereid werd met microgolven. Het tweede was trouwens een ei, dat in het gezicht van de onderzoekers onplofte.
  15. Ik gebruik graag popcorn in hartige gerechtjes. Je kunt popcorn bijvoorbeeld met curry of met paprikapoeder een lekker smaakje geven en zo een crunchy effectje geven aan je hartige gerecht.
Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer