WEG MET MIJN VAKANTIEKILO’S IN 10 TIPS!

Eerlijk is eerlijk: op vakantie wil je jezelf niet al teveel druk opleggen. Dat heb ik dan ook niet gedaan. Ik heb genoten van het leven, met spijs en drank. Jammer genoeg vooral in eigen land, en niet in Barcelona, maar kijk, het is wat het is. Ondanks het schone leven, heb ik ook weer veel gewandeld, en kan ik nog altijd in al mijn zomerbroeken, dus ik denk dat ik de situatie nog wel redelijk onder controle heb.

Nu, de vakantie is intussen echt voorbij, want de ochtendshow op Joe draait weer op volle toeren, dus het jaar is weer gestart. En daarom voel ik dat het sowieso weer wat minder, lichter, soberder en wat minder uitbundig mag. En dan bekijk ik altijd weer deze tien regels om na de vakantie weer in mijn gezondere ritme terecht te komen. En dan gaan die paar vakantiekilo’s er vanzelf wel weer af, zonder dat ik moet afzien of echt op dieet moet

1 Groenten zijn weer king

We deden veel aan BBQ in de zomer. En dat mag. Een stukje vlees grillen is heerlijk. Maar ik ga weer volop voor lekkere groenten. Die zijn heerlijk in slaatjes, maar ook lekker wanneer ze warm zijn. Vol vitamines, en vooral: met minder calorieën. Je kunt er lekker veel van eten zonder bij te komen. Ik ga weer behoorlijk veggie, geloof me.

2 Water all the way

Ik drink veel. Dat is nodig ook in de zomer, want je verliest veel vocht. Maar bon, in de zomer drink je ook wel eens wat vaker een glaasje wijn of een pintje, frisdrank ook (al ga ik altijd voor light). Maar het beste is natuurlijk veel water drinken. Heeft me destijds geholpen om ontzettend af te vallen, en die paar vakantiekilootjes zullen er nu ook wel weer afgaan.

3 Laat mij maar slapen

Uit verschillende studies blijkt dat slapen ideaal is om niet bij te komen. Raar maar waar, ik sta weer elke dag op om vier uur, maar toch geeft het werkjaar mij een betere garantie op voldoende slapen dan de vakantie. Want tot stukken in de nacht op het terras zitten filosoferen is even voorbij.

4 Less rosé. Santé!

Alcohol? Lekker. Ik hou van mijn wijntjes. Maar nu is het wel weer even voorbij. Op vakantie vind ik het prima om na mijn lange ochtendwandeling een roseetje open te trekken, maar nu gaan we het even rustig aan doen. En dat helpt ontzettend om af te vallen. Want elk glas alcohol is een boel suiker en calorieën.

5 Lekker stappen

Ik ga weer wandelen op regelmatige basis. Deed ik in de zomer ook wel. Maar eerlijk, door het jaar gaat dat zoveel makkelijker. Na m’n ochtendshow en de voorbereidingen voor de volgende dag ga ik dus weer elke dag even aan de siësta, en dan wordt er weer elke dag een goede 15 à 20 kilometer gewandeld.

6 Effe tellen

Stom misschien, maar als je echt wilt afvallen moet je durven rekenen. Calorieën bekijken en aan de teltafel gaan. Je weet dat je niet meer mag eten dan je verbranden kunt, en liefst een stuk minder, want dan val je af. Dat is geen hogere wiskunde, dat is gezond boerenverstand.

7 Sorry maatjes

De bubbel heeft één voordeel, je hebt een excuus om niet teveel mensen te zien en uit te nodigen voor etentjes, want je mag niet teveel mensen mengen. Dat is niet zo gezellig, maar het helpt wel om je eetpatroon onder controle te houden, wat een stuk moeilijker is als je met vrienden afspreekt thuis of op restaurant.

8 Werken zegt!

De beste manier om regelmaat in je leefpatroon te krijgen is gewoon weer werken. Ik weet hoe laat mijn wekker staat en hoe laat ik thuis ben, wandelen kan en slapen moet. En die regelmaat helpt mij om ook mijn eetpatroon onder controle te krijgen.

9 Op wieltjes

Soms is het te heet om te wandelen. Dan is fietsen een prima alternatief. Want er is altijd wel een windje te voelen als je net iets sneller gaat. Dus ik ga ook weer af en toe fietsen. Vind ik ook wel leuk, en is even gezond als wandelen…

10 Cheat and eat

Kijk, wat in elke periode van het jaar geldt is nu ook weer van toepassing. Ik moet af en toe zondigen om ook een strengere periode vol te houden. Dus in de zomer zeker. Dus ik ga gezond eten, zeker weten, maar ik zie in de agenda de komende weken en maanden ook genoeg kansen om eens goed te zondigen. Mooi toch?