Ik ben zot van Barcelona. Dat is geen geheim. Ik kom er nu echt al tientallen jaren. En sinds 2013 hebben we er ook zelf een flatje gekocht. Op het moment dat de economie het in Spanje knap lastig had, en de prijzen zwaar onder druk stonden, is het ons eindelijk gelukt om onze droom waar te maken.
We wonen in de wijk Eixample, vlakbij de Avenida Diagonal, in de Carrer de Casanova. Het is echt en heerlijke buurt, vlakbij het centrum, en toch net ver genoeg van de toeristische gebieden met hun vele valkuilen, tourist traps, en (jammer genoeg) soms ook de vervelende pickpockets. Het is er rustig en toch wonen we midden in de stad.
Ik hou heel erg van het echte Barcelona, de mooie straten, de heerlijke restaurants, de prachtige overdekte markten. Ik hou van het culinaire aspect van de stad, maar ook van het culturele. En ik wandel er elke dag minstens 20 kilometer door de straatjes en langs het strand. De beste overdekte markt (en er zijn er meer dan twintig in de stad) ligt op 300m van waar wij wonen: de Mercat del Ninot.
Ik ben dolgelukkig in Barcelona. En ooit kom ik er definitief wonen. Misschien volgend jaar, misschien over vijf jaar, misschien wanneer ik met pensioen ben. En in afwachting breng ik zoveel mogelijk tijd door in die zalige stad. En ik ben niet de enige. Tientallen keren per week vragen mensen mij op de sociale media: waar kunnen we goed eten in Barcelona? Wat zijn de gastronomische toppers? Maar ook: waar je kun je erg betaalbaar, maar toch lekker tapa’s proeven? Waar kunnen we goed logeren? Wat is je favoriete wandelpad?
Daarom heb ik op Would Be Chef deze permanente “Barcelona Special” gemaakt. Alle mogelijke tips die ik tot nu toe op deze blog geschreven heb, staan hier verzameld. Doe er je profijt mee. Probeer mijn favoriete adresjes uit. En doe er gerust eens mijn groeten. Op de meeste plekken kennen ze mij. En wellicht zul je er met open armen ontvangen worden.
De Catalanen zijn fijne mensen. Soms lijken ze wat afstandelijk, maar wanneer ze een beetje interesse en hartelijkheid voelen, krijg je die in de authentieke plekken dubbel en dik terug! Veel plezier in de mooiste stad van de wereld. En wie weet komen we elkaar er wel eens tegen…
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer