De geur van kaneel, in je appeltaart, chocomelk of glühwein, hoort toch ontegensprekelijk bij kerst? Kaneel is een aromatisch specerij dat bekend is om zijn warme, zoete smaak en kenmerkende geur. Het wordt vaak geassocieerd met de sfeer van Kerstmis, waarbij het in veel traditionele gerechten en dranken wordt gebruikt. Kaneel wordt gewonnen uit de binnenbast van bomen behorende tot het geslacht Cinnamomum.
De kaneelboom wordt geteeld in tropische klimaten. De schors van de boom wordt geoogst wanneer deze volwassen is, meestal na twee tot drie jaar. De buitenste schors wordt verwijderd, en de binnenste schors wordt vervolgens gedroogd. Tijdens het droogproces rolt de schors zich op tot de karakteristieke kaneelstokken.
Kaneel wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Het voegt diepte en warmte toe aan stoofschotels, curry’s en sauzen, terwijl het ook een onmisbaar ingrediënt is in veel bakrecepten. Kaneel is populair in warme dranken zoals kaneelthee, warme chocolademelk en glühwein. Het wordt vaak toegevoegd aan koffie en thee om een extra laag raffinement toe te voegen. Geniet van het warme aroma van kaneel tijdens de kerstvakantie.
Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer
Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer
Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer
Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer