Het is vandaag “Wereld Schnitzel Dag“. De feestdag van het gepaneerde lapje vees. Veelal is dat een kalfslapje, maar soms worden schnitzels ook gemaakt met varkensvlees of kip. Al dan niet met een vulling, zoals de cordon blue. Meestal wordt de schnitzel geassocieerd met de Wiener Schnitzel omdat die vooral in de Oostenrijkse en de Duitse keuken heel gekend is.
Volgens kenners is er maar één goede manier om een schnitzel te bereiden, en dat is door de (liefst geklaarde) boter op een middelhoog vuur te verhitten. Je moet zeker genoeg vetstof gebruiken. Wanneer de vetstof begint te bruisen leg je de schnitzels voorzichtig in de pan, die overigens groot genoeg moet zijn… er moet voldoende ruimte tussen de verschillende schnitzels zitten. En de grote truc om zeker te zijn dat de korst niet aan de pan blijft plakken of te hard aanbakt is dat je tijdens het bakken voortdurend met de pan moet schudden. 1 tot 2 minuutjes bakken per kant, is voldoende. De korst moet zoals bij een soufflé aan de binnenkant loskomen van het vlees.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer