Wie is "de gek" die een fooi gaf van 2020 dollar?
Nieuws

Wie is “de gek” die een fooi gaf van 2020 dollar?

Ik moet eerst iets uitleggen voor mensen die dat nog niet weten. Maar obers verdienen in Amerika niet zo veel. De service is dan ook niet inbegrepen in het bedrag dat je betaalt. Het bedienend personeel moet het eigenlijk hebben van de fooien die gegeven worden, en mensen die in Amerika op restaurant gaan weten dat daar ook.

De eerste keren dat ik in Amerika op reis was moest ik het ook ontdekken trouwens. Ik gaf wel een fooi, maar een kleintje. Zoals je bij ons wel eens doet: het bedrag afronden, of de muntjes op tafel laten liggen. Maar dan komt de ober je beleefd maar eerlijk vragen “of je niet tevreden was van de service” en legt die altijd wel uit (zeker als je een toerist bent) dat de “service not included” is. Een Amerikaan weet dat, en zal altijd goed tippen.

Vorig jaar was er op Twitter zelfs een oproep met de hashtag #tipthebill om het volledige bedrag van een etentje nog eens aan fooi te geven. Dus als je twee spaghetti’s met 2 glaasjes wijn voor pakweg 30 dollar at, dan werd je met die campagne dus aangepord om er nog eens 30 dollar bovenop te doen.

Dat is wellicht erg sympathiek maar wel een beetje heftig. Stel je voor dat je dan een sterrenetentje van 300 euro betalen moet, en daar dan nog eens hetzelfde bedrag bovenop moet tippen. Nu met de actie probeerden de #tipthebill initiatiefnemers vooral duidelijk te maken dat de fooi het inkomen is van de obers en dat je dus niet te krenterig moet zijn.

Iets wat een anoniem koppel dat in Alpena, in Michigan de dagen voor nieuwjaar een plaatselijk restaurant bezocht zeker niet was: gierig. Ze moesten een bescheiden rekening van 23 dollar betalen en deden er een fooi van 2020 dollar bovenop. Dat is om en bij de 1800 euro, maar natuurlijk vooral een symbolisch bedrag zo vlak voor 2020.

De serveerster Danielle Franzoni was volgens CNN door het dolle heen want ze kan de centen echt gebruiken. De dame is een ex-verslaafde die met haar kinderen in een tehuis verbleef en zou nu in een huis gaan wonen. Die extreem gulle fooi was dus een geschenk uit de hemel. Ze was dolgelukkig verklaarde ze aan een plaatselijke krant, want ze ging er altijd van uit dat zo’n mooie dingen haar eigenlijk niet zouden kunnen overkomen.

Wie was de weldoener en waarom was die zo gul? We zullen het nooit weten. Het koppel dat de fooi gaf wou immers anoniem blijven, maar schreef dus wel de hashtag #tipthebill op het rekeningetje. Met 2020 dollar gaven ze wel een extreem gulle tip.

Als je zelf naar Amerika reist mag je uiteraard ook zo gul zijn, als je ontzettend rijk bent en eens zot wil doen, iemand extreem gelukkig wil maken, of CNN wilt halen, al dan niet anoniem. Maar standaard wordt er vanuit gegaan dat je toch zeker zo’n 15% fooi geeft. En als je tevreden bent van de service, dan ga je voor 18 tot 25% van de rekening. Ik kan je verzekeren dat je daar maar beter rekening mee houdt wanneer je de prijzen op de kaart bekijkt. Een kwart van het bedrag aan fooi betalen is soms echt een pittig bedrag.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer