Wie is "de gek" die een fooi gaf van 2020 dollar?
Nieuws

Wie is “de gek” die een fooi gaf van 2020 dollar?

Ik moet eerst iets uitleggen voor mensen die dat nog niet weten. Maar obers verdienen in Amerika niet zo veel. De service is dan ook niet inbegrepen in het bedrag dat je betaalt. Het bedienend personeel moet het eigenlijk hebben van de fooien die gegeven worden, en mensen die in Amerika op restaurant gaan weten dat daar ook.

De eerste keren dat ik in Amerika op reis was moest ik het ook ontdekken trouwens. Ik gaf wel een fooi, maar een kleintje. Zoals je bij ons wel eens doet: het bedrag afronden, of de muntjes op tafel laten liggen. Maar dan komt de ober je beleefd maar eerlijk vragen “of je niet tevreden was van de service” en legt die altijd wel uit (zeker als je een toerist bent) dat de “service not included” is. Een Amerikaan weet dat, en zal altijd goed tippen.

Vorig jaar was er op Twitter zelfs een oproep met de hashtag #tipthebill om het volledige bedrag van een etentje nog eens aan fooi te geven. Dus als je twee spaghetti’s met 2 glaasjes wijn voor pakweg 30 dollar at, dan werd je met die campagne dus aangepord om er nog eens 30 dollar bovenop te doen.

Dat is wellicht erg sympathiek maar wel een beetje heftig. Stel je voor dat je dan een sterrenetentje van 300 euro betalen moet, en daar dan nog eens hetzelfde bedrag bovenop moet tippen. Nu met de actie probeerden de #tipthebill initiatiefnemers vooral duidelijk te maken dat de fooi het inkomen is van de obers en dat je dus niet te krenterig moet zijn.

Iets wat een anoniem koppel dat in Alpena, in Michigan de dagen voor nieuwjaar een plaatselijk restaurant bezocht zeker niet was: gierig. Ze moesten een bescheiden rekening van 23 dollar betalen en deden er een fooi van 2020 dollar bovenop. Dat is om en bij de 1800 euro, maar natuurlijk vooral een symbolisch bedrag zo vlak voor 2020.

De serveerster Danielle Franzoni was volgens CNN door het dolle heen want ze kan de centen echt gebruiken. De dame is een ex-verslaafde die met haar kinderen in een tehuis verbleef en zou nu in een huis gaan wonen. Die extreem gulle fooi was dus een geschenk uit de hemel. Ze was dolgelukkig verklaarde ze aan een plaatselijke krant, want ze ging er altijd van uit dat zo’n mooie dingen haar eigenlijk niet zouden kunnen overkomen.

Wie was de weldoener en waarom was die zo gul? We zullen het nooit weten. Het koppel dat de fooi gaf wou immers anoniem blijven, maar schreef dus wel de hashtag #tipthebill op het rekeningetje. Met 2020 dollar gaven ze wel een extreem gulle tip.

Als je zelf naar Amerika reist mag je uiteraard ook zo gul zijn, als je ontzettend rijk bent en eens zot wil doen, iemand extreem gelukkig wil maken, of CNN wilt halen, al dan niet anoniem. Maar standaard wordt er vanuit gegaan dat je toch zeker zo’n 15% fooi geeft. En als je tevreden bent van de service, dan ga je voor 18 tot 25% van de rekening. Ik kan je verzekeren dat je daar maar beter rekening mee houdt wanneer je de prijzen op de kaart bekijkt. Een kwart van het bedrag aan fooi betalen is soms echt een pittig bedrag.

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer