Het woord “bûche” betekent letterlijk “boomstam” in het Frans, de kerststronk is een belangrijk onderdeel van de feestelijke eetcultuur tijdens de kerstperiode overal ter wereld. Het is een taart die is ontworpen om op een boomstam te lijken, wat symbolisch is voor de oude Europese traditie om echte houtblokken te verbranden tijdens het kerstseizoen.
De kerststronk wordt vaak gemaakt van genoise-cake (een luchtige sponsachtige cake), gevuld met botercrème, slagroom of mousse. De stronk wordt gedecoreerd met marsepein of andere decoraties om het uiterlijk van boomschors, paddenstoelen en hulst blaadjes na te bootsen.
De oorsprong van de kerststronk gaat terug tot de 19e eeuw in Frankrijk, waar het een populaire traditie werd om dit soort taarten te maken en te delen tijdens het kerstseizoen. Het gebruik verspreidde zich al snel naar andere Europese landen en werd een geliefd kerstdessert.
Ik weet niet of jullie ze nog bestellen bij de bakker? Of zelf maken misschien? Ik kan je wel zeggen dat je ze ook in Barcelona, in Catalonië bij veel bakkers kunt vinden. Misschien haal ik er dit weekend zelf wel eentje in huis voor ons gasten.
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer
Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer
17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen … Lees meer
16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair … Lees meer