Het woord “bûche” betekent letterlijk “boomstam” in het Frans, de kerststronk is een belangrijk onderdeel van de feestelijke eetcultuur tijdens de kerstperiode overal ter wereld. Het is een taart die is ontworpen om op een boomstam te lijken, wat symbolisch is voor de oude Europese traditie om echte houtblokken te verbranden tijdens het kerstseizoen.
De kerststronk wordt vaak gemaakt van genoise-cake (een luchtige sponsachtige cake), gevuld met botercrème, slagroom of mousse. De stronk wordt gedecoreerd met marsepein of andere decoraties om het uiterlijk van boomschors, paddenstoelen en hulst blaadjes na te bootsen.
De oorsprong van de kerststronk gaat terug tot de 19e eeuw in Frankrijk, waar het een populaire traditie werd om dit soort taarten te maken en te delen tijdens het kerstseizoen. Het gebruik verspreidde zich al snel naar andere Europese landen en werd een geliefd kerstdessert.
Ik weet niet of jullie ze nog bestellen bij de bakker? Of zelf maken misschien? Ik kan je wel zeggen dat je ze ook in Barcelona, in Catalonië bij veel bakkers kunt vinden. Misschien haal ik er dit weekend zelf wel eentje in huis voor ons gasten.
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer