Wij testen onze gasten voor een diner. Maar is dat nog nuttig?

Wij doen het al lang bij ons thuis, zelftests voorzien bij een etentje. Ik moet wel toegeven dat in de periode dat iedereen z’n twee prikken had gekregen, en de besmettingscijfers enorm gezakt waren, we daar ook even mee gestopt zijn. Maar bij de meeste etentjes sindsdien leggen wij zelftests klaar (of vragen we aan onze gasten om er thuis al eentje af te nemen) en dan kun je toch net iets veiliger aan het gezellig samenzijn beginnen. En toen we gisteren bij Vlaamse vrienden in Sitges gingen eten, hebben zowel zij als wij een zelftest afgelegd. Veiligheid voor alles, en je wil echt niet de broeihaard voor een nieuwe besmetting onder vrienden en familie organiseren.

Maar toch twijfel ik soms. Omdat de feiten en de cijfers van de voorbije weken ook niet genegeerd mogen worden. Soms vraag ik mij oprecht af hoe goed die tests nog wel werken om de Omikron variant op te sporen. Goede vrienden van ons┬ázijn namelijk ziek geworden na een familie-etentje op kerstavond. Iedereen was er dubbel gevaccineerd, zeker vijf van de acht gasten hadden zelfs al meer dan tien dagen een boosterprik gekregen, en ze hebben ook allemaal een zelftest gedaan vooraf, en al die tests waren negatief. Op de koop toe hebben ze niet gekust of geknuffeld, gewoon samen aan tafel gezeten, meer niet. En het hele gezelschap heeft toch covid gekregen en is ziek geworden. Bij sommige was het ook echt meer dan “zomaar een verkoudheid” zoals je nu wel eens hoort zeggen en eerder “een flinke griep.”

Er zat blijkbaar een superverspreider aan tafel, maar dat die persoon besmet was en vooral ook zeer besmettelijk, is dus niet gebleken uit de zelftests. Het is dus iets wat ik mij oprecht afvraag en zonder hier te willen stoken: zijn die test eigenlijk wel helemaal betrouwbaar, ook als het over omikron gaat? Wij gebruiken ze nu al maanden en het geeft ons een zeker gevoel van veiligheid, maar is dat ook terecht? De tests die wij gebruiken komen van bij de apotheker, kosten ook zeven of acht euro per stuk, dus voor een gezelschap van 8 man is dat meteen een mooi bedragje. Ik heb het er absoluut voor over hoor, maar enkel als deze tests Omikron ook effectief kunnen opsporen want anders heeft het gezien de dominantie van die variant nog weinig zin om mensen in hun neus te laten koteren voor een etentje, toch?