Vreemd, maar ik zie het sinds een tijdje constant opduiken op de sociale media. Wanneer mensen een glaasje wijn drinken, dan gebruiken ze tegenwoordig vaak de hashtag #wijnen Nu dacht ik eerst dat ze daarmee bedoelden: “wijnen” als in “meervoud van wijn”. Maar dat blijkt dus verkeerd te zijn. Want ik hoor het ze zelfs zeggen in hun stories op Instagram: “voilà, bijna middag, tijd om lekker te wijnen“. Of: “druk weekje geweest, maar vanavond ga ik eens lekker wijnen met de vriendinnetjes.”
Ik snapte er niks van. Zoals ik wel vaker bepaalde uitspraken en taalgebruik op sociale media nauwelijks begrijp. Maar toen ik even zocht waar die term en het gebruik van “wijnen” als werkwoord precies vandaan kwam, vond ik het al snel op het internet. Het komt blijkbaar uit het Nederlandse reality TV-programma “Chateau Meiland”, dat bij onze Noorderburen ontzettend populair was. De flamboyante Martien Meiland die met z’n familie in een Frans kasteel woont, verzon de term “wijnen” blijkbaar. Hij houdt wel van een goed glas, en wanneer het volgens hem tijd is om te aperitieven dan roept hij dus “wijnen”.
Ik ben trouwens een half jaar achter, want de trend is op sociale media blijkbaar al populair sinds juli. Kijk, zo zie je maar. Ach, ik ga voorlopig deze modieuze taal maar aan mijn neus voorbij laten gaan. Ik drink wel een glas. En in mijn kelder liggen er veel wijnen. Om te klinken en te degusteren. Niet om te wijnen. Want van te veel wijnen moet ik teveel wateren (dat laatste is trouwens wel een werkwoord, en wil vooral niet zeggen: water drinken)
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer