De meesten van ons weten wel dat kreeftenschalen van kleur veranderen als ze worden blootgesteld aan hitte (zoals in een pan met kokend water). Dan worden de donkere kreeften intens rood-oranje. Mooi om te zien. En wanneer de kreeft dus niet rood ziet is ze simpelweg nog niet gaar.
Maar ook het bloed van deze zeedieren is best bijzonder. Kreeftenbloed is in feite helder van kleur maar wordt blauwachtig wanneer het in contact komt met zuurstof. Je zou dus kunnen stellen dat kreeften van adel zijn, want meer nog dan mensen die van adel zijn hebben ze echt blauw bloed.
Een leuk wist-je-datje voor bij het koffie-apparaat. Of voor op een feestje wanneer er kreeft wordt geserveerd. En het wordt helemaal plezant als je toevallig vrienden of kennissen zou hebben die van adel zijn. Die kun je plezant plagen met dit leuke weetje: kreeften hebben meer blauw bloed dan edellieden.
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer