De meesten van ons weten wel dat kreeftenschalen van kleur veranderen als ze worden blootgesteld aan hitte (zoals in een pan met kokend water). Dan worden de donkere kreeften intens rood-oranje. Mooi om te zien. En wanneer de kreeft dus niet rood ziet is ze simpelweg nog niet gaar.
Maar ook het bloed van deze zeedieren is best bijzonder. Kreeftenbloed is in feite helder van kleur maar wordt blauwachtig wanneer het in contact komt met zuurstof. Je zou dus kunnen stellen dat kreeften van adel zijn, want meer nog dan mensen die van adel zijn hebben ze echt blauw bloed.
Een leuk wist-je-datje voor bij het koffie-apparaat. Of voor op een feestje wanneer er kreeft wordt geserveerd. En het wordt helemaal plezant als je toevallig vrienden of kennissen zou hebben die van adel zijn. Die kun je plezant plagen met dit leuke weetje: kreeften hebben meer blauw bloed dan edellieden.
Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer
Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer
Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer
Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer