Witte of rode druiven? Welke zijn het gezondst?

Druiven zijn over de hele wereld populair, en het grootste deel dat wordt verbouwd is uiteraard voorbestemd om wijn te maken. Slechts 12 procent van de druiven worden vers gegeten. Druiven bieden een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen, maar rode druiven bevatten meer flavonoïde die ook als antioxidanten werken en die zijn dus nog een stuk gezonder.

Antioxidanten omvatten een grote hoeveelheid aan moleculen die andere moleculen beschermen tegen een chemisch proces dat we oxidatie noemen. Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’ (anti = tegen, oxidant = oxideren). Oxidatie kan de vitale moleculen in cellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor veel processen in het menselijk lichaam. In mensentaal samengevat: je hebt de antioxidanten echt wel nodig. Druiven zijn dus ok. Wijn, in zeker mate ook.

Om een zo ruim mogelijk palet aan antioxidanten binnen te krijgen is een gevarieerd, gezond dieet met voldoende groente en fruit belangrijk. Een glas wijn kan dus ook geen kwaad. Maar alles met mate natuurlijk. Als je op zoek bent naar lekkere en toch betaalbare wijn, dan kan ik je van harte mijn wijnen op www.wijnornelis.be aanbevelen.