Worden restaurateurs nu drugdealers?
Nieuws

Worden restaurateurs nu drugdealers?

Mensen zijn inventief in moeilijke tijden, en proberen ervoor te zorgen dat hun handel niet stilvalt. Ook in de horeca is dat het geval. Chefs die eerst nog dachten: we houden ons restaurant gewoon even compleet dicht tijdens de lockdown, beslissen nu één voor één om wel “take away” aan te bieden, en die afhaaldiensten doen het dan ook supergoed. Ik vind dat slim en creatief. En ik steun die restaurateurs dan ook heel graag en haal met plezier elke week een paar keer eten uit.

En in de stad gaat het natuurlijk nog net iets makkelijker om eten thuis te laten bezorgen. Daar zijn er namelijk allerlei koerierdiensten zoals Deliveroo, Ubereats en Take Away  om lekker eten bij je thuis te laten bezorgen. Dan komen die jongens en meisjes op de fiets eten van de lekkere restaurants in de buurt tot bij je thuis brengen, en ga je dus virtueel elke dag eten in een ander restaurant.

Maar de horeca is niet de enige business die het moeilijk heeft. En ook andere “handelaars” moeten inventieve manieren vinden om hun waren tot bij de klanten te brengen. Zo ook de drugssector, blijkbaar. Elke verplaatsing die niet essentieel is wordt tegenwoordig goed gecontroleerd, dus als drugdealer heb je het vandaag ook niet zo makkelijk.

Maar de creativiteit van die sector is natuurlijk ook gekend, en wat blijkt, in verschillende landen proberen drugdealers hun producten vandaag te verspreiden via de fooddelivery diensten. Interpol heeft bekend gemaakt dat er al arrestaties verricht zijn in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje en Maleisië. Het zou gaan over de verspreiding van cocaïne, marihuana, ketamine en ecstasy.

In Spanje werden zeven van die valse “foodkoeriers” ontmaskerd in Valencia en in Alicante. In Ierland werden 8 kilo drugs en wapens gevonden bij een pizzabezorger. En in Maleisië is een voedselkoerier zelf naar de politie gereden om zijn “pakketje” te laten controleren, omdat hij die ene portie “flatbread” die hij moest leveren wel extreem zwaar wegen vond. En wat bleek: het bleek een levering drugs van 11 kilo te zijn.

De misdaadsector is altijd creatief in het vinden van oplossingen, en deze koeriers draaien nu soms mee in dit circuit zonder het zelf goed te beseffen, ze controleren natuurlijk niet of de bestelling wel klopt, dat is iets tussen de restaurants en de klanten. Terwijl anderen natuurlijk bewust mee werken om een flink centje extra te verdienen. En vaak blijkt het ook echt te gaan over valse koeriers, die dus enkel bezig zijn met het bezorgen van drugs, in dubbele bodems in hun speciale warmhoudzakken.

Nu pas op, de gewone horeca zal hier wel niet aan meewerken, toch zeker niet bij ons. Tot nu toe is er nog geen enkel geval bekend van een Belgische restaurateur die naast een paar cola lights en cola zero’s in de bestelling ook een lijntje coke extra doet. En het poedersuiker bij de Belgische wafels is hier wellicht ook opsnuifbaar zonder dat je er high van wordt.

Ik denk dat de horeca wel op andere manieren het hoofd boven water probeert te houden. Maar Interpol heeft z’n 194 leden wel gevraagd om de foodkoeriers extra in de gaten te houden. De enige drug die ik zelf bij de pizza take away vorige week gekocht heb was een flesje chardonnay, want ik zat zonder. Alcohol is ook een drug, ik weet het wel, maar die is gelukkig nog steeds legaal…

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer