Worden vegetariërs zieker van covid?
Nieuws

Worden vegetariërs zieker van covid?

Opvallend nieuws gisteren. Onderzoekers aan de Gentse universiteit hebben ontdekt dat er een verband is tussen je eetgewoonten en de mate waarin je ziek wordt na een covid-besmetting. Ze hebben daarvoor het bloed van 138 covid-patiënten die in de Gentse ziekenhuizen werden opgenomen onderzocht. Want het is toch best opvallend: de ene mens heeft nauwelijks last na een besmetting met corona, het lijkt bij hem of haar gewoon op een verkoudheid, en anderen belanden dan weer in het ziekenhuis of zelfs op intensieve zorgen.

Er werd lang van uit gegaan dat het vooral te maken had met onderliggende ziektes, obesitas onder andere. Maar nu blijkt het dus ook met de eetgewoontes van de patiënten te maken te hebben. Want wat bleek: mensen die een ernstig tekort aan zink en selenium in hun bloed hadden werden veel zieker dan mensen die daar wel voldoende van  hadden. Moet je dus voor je veiligheid dringend voedingssupplementen met zink of selenium nemen? Toch niet als je een evenwichtig eetpatroon hebt.

Zink en selenium haalt een mens voornamelijk uit dierlijke producten. Vlees dus, vis en ook uit andere dierlijke producten zoals zuivel. Vegetariërs lopen dus een groter risico en voor veganisten zou het gevaar nog  een stuk groter zijn want die willen vaak uit principiële ethische redenen helemaal geen dierlijke producten consumeren. Het is dus heel belangrijk om evenwichtig te eten om je immuniteit op peil te houden, en dierlijke producten maken deel uit van die bescherming.

Toch is er een “maar”. Noten zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om zink en selenium op te nemen. Mensen die heel bewust bezig zijn met veganisme weten dat overigens. Je mist als vegetariër of veganist wel een aantal voedingselementen, dus moet je daar slim mee omgaan, en kiezen voor alternatieven. En veel vegetariërs doen dat en zijn heel bewust met hun keuzes bezig. Respect daarvoor trouwens.

Voor mezelf is het overigens duidelijk: ik probeer de gulden middenweg te bewandelen. Zeker niet elke dag vlees, vaak ook vis, en zeer geregeld vegetarische alternatieven. Voor het milieu en onze gezondheid is het beter van niet te overdrijven met dierlijke producten, maar ze helemaal bannen ut mijn eetgewoonten is voor mij toch ook geen optie. En als ik het resultaat van het Gentse onderzoek zo eens lees is dat nog verstandig ook. En lekker, sorry.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer