Worden vegetariërs zieker van covid?
Nieuws

Worden vegetariërs zieker van covid?

Opvallend nieuws gisteren. Onderzoekers aan de Gentse universiteit hebben ontdekt dat er een verband is tussen je eetgewoonten en de mate waarin je ziek wordt na een covid-besmetting. Ze hebben daarvoor het bloed van 138 covid-patiënten die in de Gentse ziekenhuizen werden opgenomen onderzocht. Want het is toch best opvallend: de ene mens heeft nauwelijks last na een besmetting met corona, het lijkt bij hem of haar gewoon op een verkoudheid, en anderen belanden dan weer in het ziekenhuis of zelfs op intensieve zorgen.

Er werd lang van uit gegaan dat het vooral te maken had met onderliggende ziektes, obesitas onder andere. Maar nu blijkt het dus ook met de eetgewoontes van de patiënten te maken te hebben. Want wat bleek: mensen die een ernstig tekort aan zink en selenium in hun bloed hadden werden veel zieker dan mensen die daar wel voldoende van  hadden. Moet je dus voor je veiligheid dringend voedingssupplementen met zink of selenium nemen? Toch niet als je een evenwichtig eetpatroon hebt.

Zink en selenium haalt een mens voornamelijk uit dierlijke producten. Vlees dus, vis en ook uit andere dierlijke producten zoals zuivel. Vegetariërs lopen dus een groter risico en voor veganisten zou het gevaar nog  een stuk groter zijn want die willen vaak uit principiële ethische redenen helemaal geen dierlijke producten consumeren. Het is dus heel belangrijk om evenwichtig te eten om je immuniteit op peil te houden, en dierlijke producten maken deel uit van die bescherming.

Toch is er een “maar”. Noten zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om zink en selenium op te nemen. Mensen die heel bewust bezig zijn met veganisme weten dat overigens. Je mist als vegetariër of veganist wel een aantal voedingselementen, dus moet je daar slim mee omgaan, en kiezen voor alternatieven. En veel vegetariërs doen dat en zijn heel bewust met hun keuzes bezig. Respect daarvoor trouwens.

Voor mezelf is het overigens duidelijk: ik probeer de gulden middenweg te bewandelen. Zeker niet elke dag vlees, vaak ook vis, en zeer geregeld vegetarische alternatieven. Voor het milieu en onze gezondheid is het beter van niet te overdrijven met dierlijke producten, maar ze helemaal bannen ut mijn eetgewoonten is voor mij toch ook geen optie. En als ik het resultaat van het Gentse onderzoek zo eens lees is dat nog verstandig ook. En lekker, sorry.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel1_Nakd_Lotus-33

Wat een zalige wandeltocht met nākd. #advertentie

Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer