Worden vegetariërs zieker van covid?
Nieuws

Worden vegetariërs zieker van covid?

Opvallend nieuws gisteren. Onderzoekers aan de Gentse universiteit hebben ontdekt dat er een verband is tussen je eetgewoonten en de mate waarin je ziek wordt na een covid-besmetting. Ze hebben daarvoor het bloed van 138 covid-patiënten die in de Gentse ziekenhuizen werden opgenomen onderzocht. Want het is toch best opvallend: de ene mens heeft nauwelijks last na een besmetting met corona, het lijkt bij hem of haar gewoon op een verkoudheid, en anderen belanden dan weer in het ziekenhuis of zelfs op intensieve zorgen.

Er werd lang van uit gegaan dat het vooral te maken had met onderliggende ziektes, obesitas onder andere. Maar nu blijkt het dus ook met de eetgewoontes van de patiënten te maken te hebben. Want wat bleek: mensen die een ernstig tekort aan zink en selenium in hun bloed hadden werden veel zieker dan mensen die daar wel voldoende van  hadden. Moet je dus voor je veiligheid dringend voedingssupplementen met zink of selenium nemen? Toch niet als je een evenwichtig eetpatroon hebt.

Zink en selenium haalt een mens voornamelijk uit dierlijke producten. Vlees dus, vis en ook uit andere dierlijke producten zoals zuivel. Vegetariërs lopen dus een groter risico en voor veganisten zou het gevaar nog  een stuk groter zijn want die willen vaak uit principiële ethische redenen helemaal geen dierlijke producten consumeren. Het is dus heel belangrijk om evenwichtig te eten om je immuniteit op peil te houden, en dierlijke producten maken deel uit van die bescherming.

Toch is er een “maar”. Noten zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om zink en selenium op te nemen. Mensen die heel bewust bezig zijn met veganisme weten dat overigens. Je mist als vegetariër of veganist wel een aantal voedingselementen, dus moet je daar slim mee omgaan, en kiezen voor alternatieven. En veel vegetariërs doen dat en zijn heel bewust met hun keuzes bezig. Respect daarvoor trouwens.

Voor mezelf is het overigens duidelijk: ik probeer de gulden middenweg te bewandelen. Zeker niet elke dag vlees, vaak ook vis, en zeer geregeld vegetarische alternatieven. Voor het milieu en onze gezondheid is het beter van niet te overdrijven met dierlijke producten, maar ze helemaal bannen ut mijn eetgewoonten is voor mij toch ook geen optie. En als ik het resultaat van het Gentse onderzoek zo eens lees is dat nog verstandig ook. En lekker, sorry.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer