Opvallend nieuws gisteren. Onderzoekers aan de Gentse universiteit hebben ontdekt dat er een verband is tussen je eetgewoonten en de mate waarin je ziek wordt na een covid-besmetting. Ze hebben daarvoor het bloed van 138 covid-patiënten die in de Gentse ziekenhuizen werden opgenomen onderzocht. Want het is toch best opvallend: de ene mens heeft nauwelijks last na een besmetting met corona, het lijkt bij hem of haar gewoon op een verkoudheid, en anderen belanden dan weer in het ziekenhuis of zelfs op intensieve zorgen.
Er werd lang van uit gegaan dat het vooral te maken had met onderliggende ziektes, obesitas onder andere. Maar nu blijkt het dus ook met de eetgewoontes van de patiënten te maken te hebben. Want wat bleek: mensen die een ernstig tekort aan zink en selenium in hun bloed hadden werden veel zieker dan mensen die daar wel voldoende van hadden. Moet je dus voor je veiligheid dringend voedingssupplementen met zink of selenium nemen? Toch niet als je een evenwichtig eetpatroon hebt.
Zink en selenium haalt een mens voornamelijk uit dierlijke producten. Vlees dus, vis en ook uit andere dierlijke producten zoals zuivel. Vegetariërs lopen dus een groter risico en voor veganisten zou het gevaar nog een stuk groter zijn want die willen vaak uit principiële ethische redenen helemaal geen dierlijke producten consumeren. Het is dus heel belangrijk om evenwichtig te eten om je immuniteit op peil te houden, en dierlijke producten maken deel uit van die bescherming.
Toch is er een “maar”. Noten zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om zink en selenium op te nemen. Mensen die heel bewust bezig zijn met veganisme weten dat overigens. Je mist als vegetariër of veganist wel een aantal voedingselementen, dus moet je daar slim mee omgaan, en kiezen voor alternatieven. En veel vegetariërs doen dat en zijn heel bewust met hun keuzes bezig. Respect daarvoor trouwens.
Voor mezelf is het overigens duidelijk: ik probeer de gulden middenweg te bewandelen. Zeker niet elke dag vlees, vaak ook vis, en zeer geregeld vegetarische alternatieven. Voor het milieu en onze gezondheid is het beter van niet te overdrijven met dierlijke producten, maar ze helemaal bannen ut mijn eetgewoonten is voor mij toch ook geen optie. En als ik het resultaat van het Gentse onderzoek zo eens lees is dat nog verstandig ook. En lekker, sorry.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer