Opvallend nieuws gisteren. Onderzoekers aan de Gentse universiteit hebben ontdekt dat er een verband is tussen je eetgewoonten en de mate waarin je ziek wordt na een covid-besmetting. Ze hebben daarvoor het bloed van 138 covid-patiënten die in de Gentse ziekenhuizen werden opgenomen onderzocht. Want het is toch best opvallend: de ene mens heeft nauwelijks last na een besmetting met corona, het lijkt bij hem of haar gewoon op een verkoudheid, en anderen belanden dan weer in het ziekenhuis of zelfs op intensieve zorgen.
Er werd lang van uit gegaan dat het vooral te maken had met onderliggende ziektes, obesitas onder andere. Maar nu blijkt het dus ook met de eetgewoontes van de patiënten te maken te hebben. Want wat bleek: mensen die een ernstig tekort aan zink en selenium in hun bloed hadden werden veel zieker dan mensen die daar wel voldoende van hadden. Moet je dus voor je veiligheid dringend voedingssupplementen met zink of selenium nemen? Toch niet als je een evenwichtig eetpatroon hebt.
Zink en selenium haalt een mens voornamelijk uit dierlijke producten. Vlees dus, vis en ook uit andere dierlijke producten zoals zuivel. Vegetariërs lopen dus een groter risico en voor veganisten zou het gevaar nog een stuk groter zijn want die willen vaak uit principiële ethische redenen helemaal geen dierlijke producten consumeren. Het is dus heel belangrijk om evenwichtig te eten om je immuniteit op peil te houden, en dierlijke producten maken deel uit van die bescherming.
Toch is er een “maar”. Noten zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om zink en selenium op te nemen. Mensen die heel bewust bezig zijn met veganisme weten dat overigens. Je mist als vegetariër of veganist wel een aantal voedingselementen, dus moet je daar slim mee omgaan, en kiezen voor alternatieven. En veel vegetariërs doen dat en zijn heel bewust met hun keuzes bezig. Respect daarvoor trouwens.
Voor mezelf is het overigens duidelijk: ik probeer de gulden middenweg te bewandelen. Zeker niet elke dag vlees, vaak ook vis, en zeer geregeld vegetarische alternatieven. Voor het milieu en onze gezondheid is het beter van niet te overdrijven met dierlijke producten, maar ze helemaal bannen ut mijn eetgewoonten is voor mij toch ook geen optie. En als ik het resultaat van het Gentse onderzoek zo eens lees is dat nog verstandig ook. En lekker, sorry.
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer