Morgen wordt de nieuwe Michelin Gids voorgesteld. Normaal is dat elk jaar een moment om naar uit te kijken. Erg spannend voor de restaurateurs en ook de foodies volgen de uitreiking van de sterren elk jaar met Argusogen. Ook Would Be Chef zal morgenmiddag op de eerste rij zitten om jullie live de nieuwe sterren voor te stellen.
Toch is het een beetje een rare editie dit jaar. En de vraag is misschien zelfs: heeft het eigenlijk wel zin om een nieuwe gids uit te brengen, met stijgers en dalers. Om maar even de vergelijking te maken: er gaan meer en meer stemmen op om het amateurvoetbal stil te leggen dit jaar. Omdat er te weinig gespeeld kan worden. In dat geval zouden er geen stijgers en geen dalers zijn in de competities. Voor de radio geldt hetzelfde: er zijn het voorbije jaar veel minder onderzoeken gedaan naar het luistergedrag van de Vlamingen, en daardoor hebben we ook minder vaak nieuwe luistercijfers gekregen de voorbije periode. En omdat de scholen ook lange periode dicht zijn geweest is er ook in veel klassenraden anders gedelibereerd in juni vorig jaar. Milder. Kun je leerlingen wel extra straffen na zo’n moeilijk schooljaar. De meeste leerkrachten vonden van niet. Dat is allemaal logisch. Op basis van wat moet je beoordelen?
De inspecteurs van Michelin hebben dit jaar natuurlijk ook veel minder kunnen controleren dan de andere jaren. Zowat de helft van het jaar waren de restaurants dicht. En in die andere maanden was het toch ook op vele plekken anders tafelen dan vroeger, met restaurants die op een andere manier hebben werden ingericht, en soms zelfs een andere soort keuken hebben aangeboden. Onze restaurants op basis van zo’n kwakkeljaar juist beoordelen lijkt me een heel moeilijke opdracht.
Je zou je kunnen afvragen of het wel zin heeft om morgen met een nieuwe gids uit te pakken? Is de competitie wel volledig gespeeld? Kunnen de leerlingen wel gedelibereerd worden? Is er het voorbije jaar wel voldoende geluisterd, gekeken en geproefd door de inspecteurs? Het antwoord is natuurlijk: ja. Het is goed dat de gids er morgen weer is. Het geeft ook in een moeilijk jaar wat perspectief aan de restaurateurs. Ze hebben iets om naar uit te kijken. Ze hebben tussen alle sluitingen door ook hun uiterste best gedaan om hun zaken corona proof te maken, sommige chefs hebben super goede take away aangeboden. Er zijn restaurants die al jaren snakken naar hun eerste ster en die daar morgen misschien eindelijk voor beloond worden. Misschien komt er een nieuw restaurant bij met twee sterren, en wie weet krijgen we eindelijk een tweede restaurant met een derde ster naast het Hof Van Cleve. Boury in Roeselare misschien, nu zelfs onze koning en de koningin het voorbije jaar deze eettempel hebben ontdekt? Afwachten.
Ergens hoop ik dat de grote verrassing van de nieuwe gids morgen zal zijn dat er geen enkel restaurant in ons land een ster verliest. Dat er alleen maar winnaars zijn en geen verliezers. Het was voor iedereen een rotjaar, en dan een ster moeten verliezen zou wellicht dubbel hard en dubbel onrechtvaardig aanvoelen bij de getroffen chefs. Ik denk dat Michelin met een eenmalige milde deliberatie dit jaar heel veel mensen gelukkig, en heel weinig mensen ongelukkig zou maken. Want voor vele chefs mag 2020 nu wel eens definitief afgesloten worden. Ze mochten amper in hun keuken staan, zagen veel minder klanten, leden financieel verlies. Nu nog een ster afgenomen worden zou voor hen de rotte kers op die mislukte oudbakken taart zijn.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer