Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?
Nieuws

Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?

Morgen wordt de nieuwe Michelin Gids voorgesteld. Normaal is dat elk jaar een moment om naar uit te kijken. Erg spannend voor de restaurateurs en ook de foodies volgen de uitreiking van de sterren elk jaar met Argusogen. Ook Would Be Chef zal morgenmiddag op de eerste rij zitten om jullie live de nieuwe sterren voor te stellen.

Toch is het een beetje een rare editie dit jaar. En de vraag is misschien zelfs: heeft het eigenlijk wel zin om een nieuwe gids uit te brengen, met stijgers en dalers. Om maar even de vergelijking te maken: er gaan meer en meer stemmen op om het amateurvoetbal stil te leggen dit jaar. Omdat er te weinig gespeeld kan worden. In dat geval zouden er geen stijgers en geen dalers zijn in de competities. Voor de radio geldt hetzelfde: er zijn het voorbije jaar veel minder onderzoeken gedaan naar het luistergedrag van de Vlamingen, en daardoor hebben we ook minder vaak nieuwe luistercijfers gekregen de voorbije periode. En omdat de scholen ook lange periode dicht zijn geweest is er ook in veel klassenraden anders gedelibereerd in juni vorig jaar. Milder. Kun je leerlingen wel extra straffen na zo’n moeilijk schooljaar. De meeste leerkrachten vonden van niet. Dat is allemaal logisch. Op basis van wat moet je beoordelen?

De inspecteurs van Michelin hebben dit jaar natuurlijk ook veel minder kunnen controleren dan de andere jaren. Zowat de helft van het jaar waren de restaurants dicht. En in die andere maanden was het toch ook op vele plekken anders tafelen dan vroeger, met restaurants die op een andere manier hebben werden ingericht, en soms zelfs een andere soort keuken hebben aangeboden. Onze restaurants op basis van zo’n kwakkeljaar juist beoordelen lijkt me een heel moeilijke opdracht.

Je zou je kunnen afvragen of het wel zin heeft om morgen met een nieuwe gids uit te pakken? Is de competitie wel volledig gespeeld? Kunnen de leerlingen wel gedelibereerd worden? Is er het voorbije jaar wel voldoende geluisterd, gekeken en geproefd door de inspecteurs? Het antwoord is natuurlijk: ja. Het is goed dat de gids er morgen weer is. Het geeft ook in een moeilijk jaar wat perspectief aan de restaurateurs. Ze hebben iets om naar uit te kijken. Ze hebben tussen alle sluitingen door ook hun uiterste best gedaan om hun zaken corona proof te maken, sommige chefs hebben super goede take away aangeboden. Er zijn restaurants die al jaren snakken naar hun eerste ster en die daar morgen misschien eindelijk voor beloond worden. Misschien komt er een nieuw restaurant bij met twee sterren, en wie weet krijgen we eindelijk een tweede restaurant met een derde ster naast het Hof Van Cleve. Boury in Roeselare misschien, nu zelfs onze koning en de koningin het voorbije jaar deze eettempel hebben ontdekt? Afwachten.

Ergens hoop ik dat de grote verrassing van de nieuwe gids morgen zal zijn dat er geen enkel restaurant in ons land een ster verliest. Dat er alleen maar winnaars zijn en geen verliezers. Het was voor iedereen een rotjaar, en dan een ster moeten verliezen zou wellicht dubbel hard en dubbel onrechtvaardig aanvoelen bij de getroffen chefs. Ik denk dat Michelin met een eenmalige milde deliberatie dit jaar heel veel mensen gelukkig, en heel weinig mensen ongelukkig zou maken. Want voor vele chefs mag 2020 nu wel eens definitief afgesloten worden. Ze mochten amper in hun keuken staan, zagen veel minder klanten, leden financieel verlies. Nu nog een ster afgenomen worden zou voor hen de rotte kers op die mislukte oudbakken taart zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer