Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?
Nieuws

Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?

Morgen wordt de nieuwe Michelin Gids voorgesteld. Normaal is dat elk jaar een moment om naar uit te kijken. Erg spannend voor de restaurateurs en ook de foodies volgen de uitreiking van de sterren elk jaar met Argusogen. Ook Would Be Chef zal morgenmiddag op de eerste rij zitten om jullie live de nieuwe sterren voor te stellen.

Toch is het een beetje een rare editie dit jaar. En de vraag is misschien zelfs: heeft het eigenlijk wel zin om een nieuwe gids uit te brengen, met stijgers en dalers. Om maar even de vergelijking te maken: er gaan meer en meer stemmen op om het amateurvoetbal stil te leggen dit jaar. Omdat er te weinig gespeeld kan worden. In dat geval zouden er geen stijgers en geen dalers zijn in de competities. Voor de radio geldt hetzelfde: er zijn het voorbije jaar veel minder onderzoeken gedaan naar het luistergedrag van de Vlamingen, en daardoor hebben we ook minder vaak nieuwe luistercijfers gekregen de voorbije periode. En omdat de scholen ook lange periode dicht zijn geweest is er ook in veel klassenraden anders gedelibereerd in juni vorig jaar. Milder. Kun je leerlingen wel extra straffen na zo’n moeilijk schooljaar. De meeste leerkrachten vonden van niet. Dat is allemaal logisch. Op basis van wat moet je beoordelen?

De inspecteurs van Michelin hebben dit jaar natuurlijk ook veel minder kunnen controleren dan de andere jaren. Zowat de helft van het jaar waren de restaurants dicht. En in die andere maanden was het toch ook op vele plekken anders tafelen dan vroeger, met restaurants die op een andere manier hebben werden ingericht, en soms zelfs een andere soort keuken hebben aangeboden. Onze restaurants op basis van zo’n kwakkeljaar juist beoordelen lijkt me een heel moeilijke opdracht.

Je zou je kunnen afvragen of het wel zin heeft om morgen met een nieuwe gids uit te pakken? Is de competitie wel volledig gespeeld? Kunnen de leerlingen wel gedelibereerd worden? Is er het voorbije jaar wel voldoende geluisterd, gekeken en geproefd door de inspecteurs? Het antwoord is natuurlijk: ja. Het is goed dat de gids er morgen weer is. Het geeft ook in een moeilijk jaar wat perspectief aan de restaurateurs. Ze hebben iets om naar uit te kijken. Ze hebben tussen alle sluitingen door ook hun uiterste best gedaan om hun zaken corona proof te maken, sommige chefs hebben super goede take away aangeboden. Er zijn restaurants die al jaren snakken naar hun eerste ster en die daar morgen misschien eindelijk voor beloond worden. Misschien komt er een nieuw restaurant bij met twee sterren, en wie weet krijgen we eindelijk een tweede restaurant met een derde ster naast het Hof Van Cleve. Boury in Roeselare misschien, nu zelfs onze koning en de koningin het voorbije jaar deze eettempel hebben ontdekt? Afwachten.

Ergens hoop ik dat de grote verrassing van de nieuwe gids morgen zal zijn dat er geen enkel restaurant in ons land een ster verliest. Dat er alleen maar winnaars zijn en geen verliezers. Het was voor iedereen een rotjaar, en dan een ster moeten verliezen zou wellicht dubbel hard en dubbel onrechtvaardig aanvoelen bij de getroffen chefs. Ik denk dat Michelin met een eenmalige milde deliberatie dit jaar heel veel mensen gelukkig, en heel weinig mensen ongelukkig zou maken. Want voor vele chefs mag 2020 nu wel eens definitief afgesloten worden. Ze mochten amper in hun keuken staan, zagen veel minder klanten, leden financieel verlies. Nu nog een ster afgenomen worden zou voor hen de rotte kers op die mislukte oudbakken taart zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer