Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?
Nieuws

Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?

Morgen wordt de nieuwe Michelin Gids voorgesteld. Normaal is dat elk jaar een moment om naar uit te kijken. Erg spannend voor de restaurateurs en ook de foodies volgen de uitreiking van de sterren elk jaar met Argusogen. Ook Would Be Chef zal morgenmiddag op de eerste rij zitten om jullie live de nieuwe sterren voor te stellen.

Toch is het een beetje een rare editie dit jaar. En de vraag is misschien zelfs: heeft het eigenlijk wel zin om een nieuwe gids uit te brengen, met stijgers en dalers. Om maar even de vergelijking te maken: er gaan meer en meer stemmen op om het amateurvoetbal stil te leggen dit jaar. Omdat er te weinig gespeeld kan worden. In dat geval zouden er geen stijgers en geen dalers zijn in de competities. Voor de radio geldt hetzelfde: er zijn het voorbije jaar veel minder onderzoeken gedaan naar het luistergedrag van de Vlamingen, en daardoor hebben we ook minder vaak nieuwe luistercijfers gekregen de voorbije periode. En omdat de scholen ook lange periode dicht zijn geweest is er ook in veel klassenraden anders gedelibereerd in juni vorig jaar. Milder. Kun je leerlingen wel extra straffen na zo’n moeilijk schooljaar. De meeste leerkrachten vonden van niet. Dat is allemaal logisch. Op basis van wat moet je beoordelen?

De inspecteurs van Michelin hebben dit jaar natuurlijk ook veel minder kunnen controleren dan de andere jaren. Zowat de helft van het jaar waren de restaurants dicht. En in die andere maanden was het toch ook op vele plekken anders tafelen dan vroeger, met restaurants die op een andere manier hebben werden ingericht, en soms zelfs een andere soort keuken hebben aangeboden. Onze restaurants op basis van zo’n kwakkeljaar juist beoordelen lijkt me een heel moeilijke opdracht.

Je zou je kunnen afvragen of het wel zin heeft om morgen met een nieuwe gids uit te pakken? Is de competitie wel volledig gespeeld? Kunnen de leerlingen wel gedelibereerd worden? Is er het voorbije jaar wel voldoende geluisterd, gekeken en geproefd door de inspecteurs? Het antwoord is natuurlijk: ja. Het is goed dat de gids er morgen weer is. Het geeft ook in een moeilijk jaar wat perspectief aan de restaurateurs. Ze hebben iets om naar uit te kijken. Ze hebben tussen alle sluitingen door ook hun uiterste best gedaan om hun zaken corona proof te maken, sommige chefs hebben super goede take away aangeboden. Er zijn restaurants die al jaren snakken naar hun eerste ster en die daar morgen misschien eindelijk voor beloond worden. Misschien komt er een nieuw restaurant bij met twee sterren, en wie weet krijgen we eindelijk een tweede restaurant met een derde ster naast het Hof Van Cleve. Boury in Roeselare misschien, nu zelfs onze koning en de koningin het voorbije jaar deze eettempel hebben ontdekt? Afwachten.

Ergens hoop ik dat de grote verrassing van de nieuwe gids morgen zal zijn dat er geen enkel restaurant in ons land een ster verliest. Dat er alleen maar winnaars zijn en geen verliezers. Het was voor iedereen een rotjaar, en dan een ster moeten verliezen zou wellicht dubbel hard en dubbel onrechtvaardig aanvoelen bij de getroffen chefs. Ik denk dat Michelin met een eenmalige milde deliberatie dit jaar heel veel mensen gelukkig, en heel weinig mensen ongelukkig zou maken. Want voor vele chefs mag 2020 nu wel eens definitief afgesloten worden. Ze mochten amper in hun keuken staan, zagen veel minder klanten, leden financieel verlies. Nu nog een ster afgenomen worden zou voor hen de rotte kers op die mislukte oudbakken taart zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer